Ned21Tra2024

Nedjelja Dobrog Pastira s đakovačkim bogoslovima

U četvrtu uskrsnu nedjelju (21. travnja) četirima euharistijskim slavljima proslavili smo Nedjelju Dobroga Pastira, ujedno 61. svjetski dan molitve za zvanja. Na misama su posluživali, čitali i svjedočili o osobnom pozivu dvojica bogoslova đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa Matej Prljević i Matej Mlinarić, koji su u petak i subotu sudjelovali u trodnevnici.

Trodnevnica je otvorena u četvrtak molitvom krunice, misom i klanjanjem pred Presvetim te su pridruženi molitvi Crkve za duhovna zvanja naš župnik preč. Ivan Jurić i župni vikar vlč. Vladimir Sabo predmolili na nakanu „Daj nam Gospodine svetih svećenika, redovnika i redovnica.“

„Ovo posebno razdoblje u liturgijskoj godini poziva nas da razmišljamo o Božjemu pozivu i službi koju nam on povjerava u Crkvi. Svi smo pozvani biti svjetlom u ovom svijetu i nastaviti Kristovo poslanje širenja evanđelja. Posebno molimo za duhovna zvanja, svećenička i redovnička“, kazao je župnik.

„Svima nam je potrebno dobrih svećenika, redovnika i redovnica, svetaca u Katoličkoj Crkvi. Možemo se nazvati svetima jer Bog nas je posvetio sebi, stvorio za sebe, mi smo njegove svjetiljke i svatko od nas ima poslanje na ovome svijetu. Danas se na poseban se način spominjemo onih koji žive svećeničkim ili redovničkim životom, a ujedno molimo i za nova duhovna zvanja. Molimo za svećenike, ali i za čitav Božji narod da ustrajno živimo put evanđelja po uzoru na Isusa Krista“, kazao je vikar Vladimir uvodeći u večernje misno slavlje Nedjelje Dobroga Pastira, koje je pjevanjem animirao Zbor mladih.

Svi smo pozvani biti „dobri pastiri“

Propovjednik Sabo je potaknuo promisliti o tome kako čovjek ima najveće potrebe – zajedništvo sa Stvoriteljem i zajedništvo s drugim ljudima, i ima poslanje, a nama je razmotriti i upitati Gospodina „koji plan ima Bog za tebe/mene, što Bog želi i koja je njegova volja za mene“. „Bog nas poziva na smislen, ispunjen i radostan život koji se može ostvariti jedino u dubokom osobnom odnosu s Bogom i zajedništvu s braćom i sestrama u Crkvi. Svoju sreću možemo pronaći jedino u Crkvi (koja je Tijelo Kristovo), ali trebamo prije toga pronaći svoje mjesto u njoj. Dok ne otkrijemo Božji poziv, plan za nas osobno, nećemo biti najsretniji. Tko je Dobri Pastir? I Duh Sveti i Otac su Dobar Pastir. Poziv je biti 'dobar pastir'! Suprug je „dobar pastir“ svojoj supruzi i obrnuto, djetetu, svim ljudima… Uloga pastira je brinuti se i štititi one koje nam je Bog povjerio. Otkriti nam je koje je naše mjesto u Crkvi, koje je naše poslanje, gdje Bog želi da radiš za njega i širiš njegovo kraljevstvo! Jedne Bog poziva u posvećen svećenički i redovnički život, druge u bračni život i svaki je poziv dar od Boga, jednako vrijedan. Svi smo pozvani oslobađati darove, a ne biti pasivni primatelji milosti i promatrači, nego davatelji svoga (do)prinosa. Često smo zatvoreni u svoju komotnost, ne uključujemo se u spasenje Crkve. Bog te je stvorio i Bog poziva ne sposobne već osposobljava pozvane“, kazao je Sabo.

Dvojica Mateja o klicama odaziva Božjemu pozivu

Nakon propovijedi bogoslovi su se predstavili i svjedočili o osobnom pozivu. Matej Prljević ima 27 godina, dolazi iz župe Preslavnog Imena Marijina u Retkovcima i student je druge godine KBF-a u Đakovu. Ispričao je kako je u vjerničkom životu imao „trgovački odnos“ s Bogom ne shvaćajući svoju grješnost, dok je njegovo srce bilo u „zarobljeništvu“ i ranjeno te je njegova majka duhovno utjecala na rast u vjeri. „Moleći krunicu počeo sam se mijenjati; Bog mi je bio brat, Dobri Pastir. Isus me nije trebao savršenoga nego da se pouzdajem u njegovu Riječ. Život je nešto više. Na bratov poticaj svakodnevno sam išao na misu, doznao sam što Bog želi u mom životu. Jedna riječ u propovijedi može dotaknuti srce i sve promijeniti. Kroz molitvu sam shvatio da meni Bog govori 'Pođi za mnom'… Odlučio sam ići u Bogosloviju. Preporučam da svi molimo krunicu i u molitve preporučujem sebe, Mateja, nas sedamnaestoricu u Sjemeništu u Đakovu, molimo za svete svećenike“, kazao je Prljević.

Dvadesetogodišnji Matej Mlinarić dolazi iz zagrebačke župe Rođenja Marijina te je student prve godine na KBF-u u Đakovu. „Prve godine djetinjstva proveo sam u Borovu Naselju, u Župi svetoga Josipa Radnika, gdje sam kršten ispred, tada neodovršene crkve (pod vrbom ispred Gospina kipa), Gospe Fatimske, te gdje sam učinio prve vjerničke korake. Uz roditelje, u obitelji imam i dvojicu mlađe braće, Ivana i Marka. Završio sam Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti u Zagrebu na Šalati. Hobiji su mi šetnja, čitanje, pisanje, pjevanje i slušanje glazbe. Odrastajući u okrilju majke Crkve i obiteljskoga svjedočanstva vjere u Isusa Krista Uskrsloga te promatrajući svoga župnika, ali i druge svećenike, u meni se javila duboka čežnja za služenjem Gospodinu u svećeništvu. Klicu poziva prvi sam puta osjetio još u osnovnoj školi. Ponajviše me doticala Riječ Božja, ali i samo bivanje u crkvi u meni je stvaralo mir, radost i ispunjenje, a biti na oltaru bilo je uzvišeno… Zapravo klica poziva me prati odmalena. Za nju mogu ponajprije zahvaliti, jasno, dragom Bogu, a zatim i fra Anti Perkoviću, koji je bio župnik u Borovu Naselju. Kako obiteljska prijateljica radi kod fratara, mnogo sam vremena provodio u crkvi i župnom uredu, pa tako i s paterom Antom, s kojim sam i dan danas u kontaktu, a koji je, doista, svojim primjerom svećeničkoga služenja usadio u mene promišljanje o tome da i ja Isusu tako služim. Kasnije se klica Božjega poziva, ponajviše po svakodnevnom bivanju na svetoj misi, ministriranju te slušanju Božje riječi, konkretizirala, u, rekao bih, istinski nutarnji poziv. Na svijetu dvije stvarnosti neizmjerno volim: dragoga Boga koji je sve stvorio i pozvao me, i našu divnu Slavoniju. Svakodnevice Gospodin želi ući u naš život i, Bogu hvala, ušao sam u Sjemenište u Đakovu, i želim učiniti veliku radost Gospodinu“, ispričao je Mlinarić.

Svjedočenja su popraćena pljeskom potpore naših župljana. Radujemo se što su bogoslovi sudjelovali u misnim slavljima, dijelili župnu svakodnevicu s našim pastirima i nadamo se novim susretima prateći ih molitveno.

Obojica Mateja sudjelovala su u župnoj pripravi za slavlje Nedjelje Dobroga Pastira te su, poslije pričesti, čitali duhovne poticaje uz dane trodnevnice tiskane u Molitvenom priručniku (objavilo Vijeće HBK za sjemeništa i duhovna zvanja), uz ovogodišnji, 61. svjetski dan molitve za zvanja pod geslom: „Pozvani sijati nadu i graditi mir“.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

 • 00
 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15