Čet18Tra2019

Veliki četvrtak u našoj župi

Na Veliki četvrtak (18. 4. 2019.), slavljem Mise Večere Gospodnje započelo je Vazmeno trodnevlje u našoj župi. Svečano je euharistijsko slavlje predvodio naš župnik Ivica Martić uz koncelebraciju naših župnih vikara Božidara Nađa i Roberta Djossoua, te đakona Filipa Sertića.

“Večeras je Isus sa svojom obitelji, sa svojim učenicima.....Gesta pranja nogu posebno upada u oči večeras, Isus pere noge svojim učenicima. To je gesta koja je pripadala u Isusovo vrijeme robovima. On postaje sluga. Nama kojima je teško služiti u svojoj kući, a da ne govorimo dalje. U ovoj svetoj noći vidimo istinsku narav čovjeka da odbaci Boga onako kako mu se on nudi, Bog koji je sluga. ..Pranje nogu suprotstavlja se i Judinoj i Petrovoj logici ljubavi. Isus silazi da bi nas spasio” rekao je među ostalim u propovijedi, naš župnik Ivica Martić. Misno je slavlje pjevanjem pratio Mješoviti zbor naše župe.

Nakon propovijedi, uslijedio je obred pranja nogu u kojem je župnik Martić, Kristovim primjerom, oprao noge dvanaestorici župljana, a potom prijenos Oltarskoga sakramenta na mjesto pohrane koje tu ostaje sve do euharistijskog slavlja u uskrsnoj noći. Potom je uslijedila Getsemanska ura.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.