Pozivamo sve mlade, srednjoškolce, studente i radničku mladež da dođu na susret petkom u 20.00 sati.

SUBOTA 29. 4. 2017. PROGRAM SUSRETA HKM-a U ŽUPI
15.30 sati - doček i smještaj po obiteljima (izraz dobrodošlice)
16.30 sati - početak programa uz druženje i uvodna molitva
17.50 sati - kulturni dio programa (upoznavanje)
18.40 sati - katehetski susret mladih – domaći i gosti
19.30 sati - glazbeni aranžman zbora mladih župe domaćina
19.45 sati - svjedočanstva i tematsko predavanje
21.00 sati - scenski prikaz
21.25 sati - Taize molitveno bdijenje

Mladi župe Uzvišenja svetog Križa iz Osijeka pripremaju se za SHKM u Vukovaru

"Milosrđe Božje i moje", pod tim naslovom kateheze okupili smo se u vjeronaučnoj prostoriji župe Uzvišenja sv. Križa u Osijeku, ukupno dvadeset i pet mladih naše župe. Krenuli smo s upoznavanjem svih prisutnih. 

Najprije je velečasni Robert Almaši predstavio temu i što želimo postići okupljanjem i razmatranjima.

Na samom početku čitali smo dijalog između dva prijatelja koja su se nasumično srela u gradu. U tom tekstu smo shvatili koliko smo blizu ljudi kojima možemo činiti milosrđe, te da to ne zahtjeva pretjerani napor niti pretjerano puno vremena. Kao primjer naveo bih dio iz teksta gdje prijatelj 1 pozdravlja ljude koje sretne na svom putu do odredišta, te ih nakon toga ohrabruje da nastave dobar posao koji rade. S tim nikada ne možeš pogriješiti, a daješ ljudima do znanja da cijeniš njihov rad.

 

Mladi župe Uzvišenja svetog Križa iz Osijeka prošli i treću katehezu

Riječima iz evanđelja „Gospodine, nauči nas moliti“ krenuli smo s trećom katehezom kao pripremom za Susret u Vukovaru, "Molitva je nada".

Već kod prvog pitanja počela se stvarati nesigurnost pri izgovaranju odgovora, budući da svatko od nas zna kako moliti, ali uvijek se pitamo je li taj način dobar i hoće li Gospodin razumjeti našu molitvu. Duhovnik Almaši podijelio nam je  papiriće na koje smo trebali napisati jednu rečenicu molitve. Ta početna nesigurnost se stvorila jer većina nas u glavi ima osjećaj da svaka molitva mora početi isto, no molitve su stavljene na papir u različitim stilovima.

U nastavku smo trebali pročitati napisane molitve svi u isti glas. Nakon pročitanog shvatili smo kako teško razumijemo jedni druge. Duhovnik nam je pojasnio kako ponekad u našim glavama molitve izgledaju tako. Kao tekstovi koje učimo napamet samo zato da se izreknu, a za pravu molitvu treba samo posvetiti vrijeme i ne ju izgovarati 'u prolazu', samo da bude izgovorena. Nadalje potaknuo nas je da se zapitamo tražimo li uvijek nešto od Boga u molitvama i postoje li trenutci kada mu se zahvaljujemo na tome što je prošao još jedan dan s Njime.