NADBISKUPIJA ĐAKOVAČKO – OSJEČKA

ŽUPA UZVIŠENJA SV. KRIŽA – OSIJEK 6

Žumberačka 53

_______________________________________________________

Osijek, veljača 2011.

 

Dragi župljani,

Započeli smo godinu u kojoj slavimo 50. obljetnicu župe Uzvišenja sv. Križa, Retfala, spominjući se osnutka naše župe u godini 1961. Naime, tadašnji biskup mons. Stjepan Bäuerlein prepoznao je pastoralnu potrebu i početkom 1961. godine dekretom biskupijskog ordinarijata u Đakovu, br. 1156/1961., diobom osječke župe sv. Petra i Pavla, apostola, osnovao je župu Uzvišenja sv. Križa, Osijek VI. Župa samostalno djeluje od 1. srpnja 1961. godine. Kroz minulih 50 godina u našoj su župi djelovala četvorica župnika:

Željko Pavličić (1. srpnja 1961. – 1. rujna 1963.)

Antun Jarm (1. rujna 1963. – 1. rujna 1971.)

Helmut Schumacher (1. rujna 1971. – 20. kolovoza 2004.)

Pavo Vukovac (20. kolovoza 2004. – )

S vremenom se župa teritorijalno širila i broj vjernika je rastao. Tako danas brojimo oko  12 tisuća vjernika, ali poznato je da su u župi česte selidbe i da uz navedeni broj vjernika katolika ima pripadnika i drugih vjeroispovijesti. Dosta je i onih koji ne primaju svećenika za vrijeme božićnog blagoslova obitelji i nemaju nikakve veze s Crkvom, osim kad je riječ o sprovodu nekog člana obitelji. Iz navedenih razloga teško je, gotovo nemoguće, napisati točan broj župljana. Dvanaest tisuća je onih za koje bi se moglo reći da su praktični vjernici, a zahvaljujući uredno vođenoj župnoj administraciji kroz sve ove godine, vidljivo je da ima barem još 4 - 5 tisuća onih koji su kršteni, ali su nam nepoznati kao članovi župne zajednice.

U proteklom vremenu puno se toga radilo, mijenjalo, izgrađivalo i postizani su ciljevi, a prvi je rast župe u duhovnom smislu.

Svaki je od mojih prethodnika na župničkoj službi, u suradnji sa župnim vikarima i Sestrama Naše Gospe (koje također slave 50 godina prisutnosti i djelovanja među nama), dao svoj doprinos duhovnom i materijalnom boljitku župe, učinivši koliko je bilo moguće za prilike u kojima je službovao.

Kako su nam mogućnosti to dozvolile, u zadnjih nekoliko godina uredili smo svetište župne crkve, župni stan i proširili prilaz crkvi gradnjom parkirališta. U nastojanjima da omogućimo još bolji prilaz crkvi, i izgradimo toliko potrebni vjeronaučni prostor, proteklih godina kupljene su četiri kuće, kako bismo u dogledno vrijeme otvorili pristup i pogled na crkvu.

Ipak, budući da nam je na prvom mjestu duhovni rast župe i dostojna liturgijska proslava 50. obljetnice osnutka župe Uzvišenja sv. Križa, odlučili smo mjesec svibanj obilježiti slavljeničkim tonom. Tako ćemo u petak, 13. svibnja započeti devetnicu kao duhovnu pripravu na središnju proslavu. Želja nam je kroz spomenutih devet dana kao predvoditelje večernjih misnih slavlja (svaku večer u 18,30 sati) pozvati župne vikare (kapelane) koji su pastoralno djelovali u našoj župi i prvoga (za sada i jedinoga) domaćeg sina svećenika, vlč. Tomislava Ćurića. Konačno, u nedjelju, 22. svibnja u 10,30 sati središnjem euharistijskom slavlju predsjedat će mons. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit.

 

U želji za produbljenjem svijesti pripadnosti našoj župnoj zajednici, zahvalan svima koji su na bilo koji način pomagali našu župu kroz sve ove godine, i zazivajući na sve vas Božji blagoslov, s poštovanjem vas pozdravlja

 

­­­­­

vlč. Pavo Vukovac, župnik