Čet18Tra2024

Trodnevnica uz slavlje Nedjelje Dobrog Pastira

Na Četvrtu uskrsnu nedjelju (21. travnja) slavimo Nedjelju Dobroga Pastira, ujedno 61. svjetski dan molitve za zvanja i u našoj župi se za slavlje pripravljamo trodnevnicom. Cijela Crkva moli za duhovna zvanja. To i mi svim srcem i dušom činimo i vapimo: „Daj nam Gospodine svetih svećenika, redovnika i redovnica.“

Svaku večer je uobičajena molitva krunice u 18 sati. U četvrtak je prve večeri trodnevnice, nakon mise, održano klanjanje pred Presvetim uz meditacijski poticaj. U petak je večernju misu slavio župnik Ivan Jurić u zajedništvu s bogoslovima đakovačkog Sjemeništa koji će s nama biti u subotu i u nedjelju te će na četirima misama svjedočiti o koracima duhovnoga poziva. „Ovo posebno razdoblje u liturgijskoj godini poziva nas da razmišljamo o Božjem pozivu i službi koju nam on povjerava u Crkvi. Svi smo pozvani biti svjetlom u ovom svijetu i nastaviti Kristovo poslanje širenja evanđelja. Posebno molimo za duhovna zvanja, svećenička i redovnička“, kazao je župnik uvodeći u misno slavlje te dobrodošlicom pozdravio bogoslove, dvojicu Mateja.

Bogoslov Matej Prljević (rođ. 1996.) dolazi iz župe Preslavnog Imena Marijina u Retkovcima i student je druge godine KBF-a u Đakovu, a bogoslov Matej Mlinarić (rođ. 2004., kršten u Borovu) dolazi iz zagrebačke župe Rođenje Marijino te je student prve godine na KBF-u u Đakovu. Obojica su posluživala kod oltara s ministrantom te su preuzeli liturgijsko čitanje i molitvu vjernika.

Na misi u petak (19. travnja) su pjevali župljani uz vodstvo Danice Andrašević i pratnju s. Vianee Pezer. Poslije svete pričesti bogoslov je pročitao duhovni poticaj blažene Marije od Propetog Isusa Petković. Riječ je o molitvi drugoga dana trodnevnice tiskanoj u Molitvenom priručniku (objavilo Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja), uz ovogodišnji, 61. svjetski dan molitve za zvanja pod geslom: „Pozvani sijati nadu i graditi mir“. Objavljena istoimena molitvena građa pripravljena je u okviru dugogodišnjega projekta Bogoslovnoga sjemeništa u Đakovu pod naslovom: „Prve subote. Molitveni dani za duhovna zvanja“.      

Geslo Pozvani sijati nadu i graditi mir je odabrano u duhu poruke pape Franje biskupima, svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima iz cijeloga svijeta uz ovogodišnji Svjetski dan molitve za zvanja (21. travnja 2024.). Papina poruka razmatra o temi zvanja u svjetlu priprave za godinu Jubileja 2025.

Priredila: N. Špoljarić

  • 00
  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05