Uto6Velj2024

Duhovna obnova, uz čašćenje Gospe Lurdske i misu, s fra Mirom Šegom

Petu večer duhovne obnove (6. veljače) u devetnici Gospi Lurdskoj otajstva žalosne krunice s vjernicima je razmatrao fra Miro Šego, vikar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM i župnik u Čitluku, a nakon marijanske pobožnosti (svake večeri s početkom u 18 sati) predvodio je euharistijsko slavlje u zajedništvu sa vlč. Vladimirom Sabom, našim župnim vikarom. Svaku večer u devetnici, ispred kipa Gospe Lurdske u crkvi, svećenici predmole litanije i slavlje završava marijanskom pjesmom pobožnog puka.

U otajstvima žalosne krunice, hodeći s Majkom Marijom postajama križnoga puta, uz duhovno razmatranje fra Mire promišljali smo o muci našega Gospodina Isusa Krista te prodirali u vlastitu dubinu grješnosti (sveto Ime Isusovo izgovara se na pogrdan način, psuje) i pokajanja uz molbenice za: promjenu srca (Gospodine, Isus Kriste, očisti mi srce da mogu tvoje Ime srcem i ustima blagoslivljati); darivanje snage Božjega milosrđa, učenje nošenja svojega križa-dara Ljubavi i oprost mnogih grijeha.

Pjevanjem crkvene popijevke „Sred te se pećine“ otvorena je misna svečanost te je, uvodeći u misno slavlje, fra Šego rekao kako se na današnji dan spominjemo japanskih mučenika (sv. Pavao Miki i drugovi, mučenici), a na poseban način spominjemo se „naših bolesnika, koje Bogu i Majci Mariji povjeravamo, i molimo za ranjene u duši, povrijeđene koji ne mogu oprostiti i naći mir u sebi i sve su to posljedice bolesti“ te je potaknuo sabrane neka predaju Bogu sve svoje poteškoće, svoje slabosti i nemoći jer Isus kaže „ja ću vas ozdraviti“, a upravo sada „milosni je trenutak da me Isus ozdravi i za sve potrebne milosti“.

Fra Miro: „Upoznao sam dobru, živu vjerničku zajednicu, otvorenu za Božje milosti!“

Nakon pročitanoga odlomka svetoga Evanđelja po Marku (Mk 7,1-13; Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske), propovjednik Šego je razložio kako naizgled slušamo o sukobu zbog banalnih stvari, no Isus im kaže da zaboravljaju zapovijedi Božje (A on im reče: 'Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju naučavajući nauke — uredbe ljudske. Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske.' Još im govoraše: 'Lijepo! Dokidate Božju zapovijed da biste sačuvali svoju predaju.') „Bavimo se sporednim stvarima, one nas ubiše, uništiše… držite se vaše predaje – bolje da propadne selo, nego običaji, a zaboravili ste Božju zapovijed. I danas je tako… u vrijeme došašća, puno je svjetla, ali nisu jaslice, Dijete Isus u središtu, nego Djed Božićnjak! Prihvatili smo neke druge običaje, a zaboravili najvrjednije. Mnoštvo je primjera u kojima smo zanemarili zapovijed Božju. Sve više mladih ljudi žive zajedno prije braka i to je za nas postalo normalno; traže stan, žive skupa nekoliko godina bez Boga i Božje ljubavi, žive na način koji živi ovaj moderni svijet. Tko će objasniti mladim ljudima 'ne možeš!' Sjećam se svoje obitelji i moje mame, jako skromne koja nije popuštala i nije dopustila sestri ići s prijateljima i momkom samo jedan dan na more, rekavši: 'Dok si sa mnom, bit će tako.'  Kasnije se udala za tog momka i imaju četvero djece, no i danas bi, rekla je, isto postupila. Kako čovjeku objasniti Božji zakon, zapovijed: Poštuj oca i majku svoju?! Promijenili ste Božje, a stavili ljudsko. Bitno je razumjeti istinu našeg kršćanskog života o danomu Božjemu zakonu. Ima ih koji žive u (izvanbračnoj) zajednici, kasnije se vjenčaju u crkvi i, nakon par godina, se rastanu jer 'nisu jedno za drugo'!? Kako ćeš imati radost, ako nemaš blagoslov? Danas razmišlja(j)mo o tome kako smo često skloni uvesti nešto i staviti kao praksu. Gospa kaže samo jedno: svaviti Boga na prvo mjesto! Ako je Bog na prvomu mjestu, sve je na svom mjestu! Kad se služi čovjeku, služi se svijetu. Problem je kada se udaljimo od Boga! I u Čitluku u našoj župi je tako kao i kod vas, još se držimo, ne damo se i moramo učiniti sve da neki shvate vrijednost 'običaja'. Poput kralja Salomona (Prva knjiga o Kraljevima; 1Kr 8,22-23.27-30), molimo i mi da Bog usliši naše molitve“, kazao je fra Miro Šego, te podsjetio kako u ukazanju prvoga dana Gospa i u Međugorju i Lurdu zove djecu, Bernardica se odziva u Lurdu i ondje je slika Gospe s Djetetom u naručju.

„Ne dopustimo da naše srce bude daleko od Gospodina! Večeras završavam pohod vašoj župi u kojemu sam upoznao dobru, živu vjerničku zajednicu, kakvu imam i u mojoj župi u Čitluku, Bogu hvala, otvorenu za Božje milosti! Obećavam da ćete biti u mojim molitvama na Brdu ukazanja. Molit ću za vas da vas Gospodin učvrsti“, poručio je fra Miro naposljetku  propovijedi.

Župnik Ivan Jurić je na kraju misnog slavlja zahvalio gostu fra Miri u ime retfalačke župe kazavši kako se nada i ove godine organizirati hodočašće u Međugorje te je najavio nastavak devetnice s vlč. Josipom Vrančićem.

Prije završnog predslaviteljeva blagoslova, svećenici su klečeći predmolili litanije Gospi Lurdskoj.

Tekst i fotografija: N. Špoljarić

 • 00
 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15