Pon5Velj2024

Duhovna obnova u Gospinoj devetnici sa fra Mirom Šegom

U nastavku devetnice Gospi Lurdskoj u ponedjeljak i u utorak (5. i 6. veljače) večernje euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao je fra Miro Šego, vikar Hercegovačke franjevačke provincije i župnik u Čitluku, koji je četvrte večeri duhovne obnove predmolio radosna otajstva svete krunice uz poticajna razmatranja.

Fra Miro je rođen u Bijakovićima (zaseok Međugorja) i svojim životnim putom svjedoči o živoj prisutnosti Kraljice mira i kako je molitva krunice duhovno oružje za naš vjernički život i zato je na poseban način dragocjen njegov odaziv da sudjeluje s nama u našoj retfalačkoj devetnici Gospi Lurdskoj, to više jer se dio župljana sa župnikom Ivanom Jurićem s njim susreo u Međugorju na prošlogodišnjem listopadskom župnom hodočašću.

U radosnim otajstvima su prikazane nakane Crkve i osobne za rast u vjeri, poteškoće i utjecanje Gospinu zagovoru u razmatranju posebice za djecu i mlade (u petomu otajstvu), moleći Majku za naše mlade, obitelji, za zdrave i dobre roditelje i blizinu majčinskoga zagovora.

„Danas se u Crkvi spominjemo sv. Agate, djevice i mučenice, dobre Kristove učenice, no danas se spominjemo i da smo Kristovi svjedoci, a to znači slijediti Božje riječi i u odbačenosti i u sigurnosti dopustiti Isusu da otvori naše srce. U ljubavi prema Kristu, njegovoj Osobi, njegovoj Riječi danas smo pozvani biti njegovi svjedoci u ovome mjestu, ovom prostoru i, poput Marije, biti otvoreni za ljubav. Otvorimo svoje srce da Božja riječ stane u naše srce i uđe u naš život“, kazao je fra Miro uvodeći u misno slavlje uz suslavljenje župnika Ivana Jurića.

Duhovna ozdravljenja u Međugorju

U propovijedi je podsjetio na pjesmu „Da te samo dotaknem“, koju pjevamo kao što slušamo u današnjemu svetom Evanđelju po Marku (Mk 6,53-56; po trgovima bi stavljali bolesnike i molili ga da se dotaknu makar skuta njegove haljine. I koji bi ga se god dotakli, ozdravljali bi), te je naglasio kako je upravo vrijeme devetnice Gospi Lurdskoj, koja je dala tolike milosti (svjedoče liječnički dokumenti ostavljeni u Lurdu), vrijeme molitve za njezin zagovor, potičući na zagovornu molitvu BDM Gospi Lurdskoj za obitelji, mlade, ozdravljenje...

Fra Miro je rekao kako su mnogi hodočasnici došavši u Međugorje i moleći za tjelesno ozdravljenje, ozdravili duhovno: „To je posebnost – ozdravljenje duha, duše!“ Također, ispričao je kako je doživio ispovijedi ljudi koji se nisu ispovijedili 30-40 godina te ih je pitao o poticaju da se oslobode okova grijeha. Ispričao je da se pokornik penjao na brdo Križevac i penjući se spoznao vlastiti život, „oči su mu se otvorile“ i predao je Gospodinu sve što je bilo u njegovoj prošlosti i u njegovu životu.

„Molite, molite, molite! Važna je zajednička obiteljska molitva“

„Isus dolazi, uvijek dolazi.. O raznim medijima govori o zdravlju, a bitno je zdravlje duše, duha i to je već 43 godine poruka Međugorja – ozdravljenje duše, ozdravljenje duha. Zato su važne devetnice, duhovne obnove… da bismo mogli doživjeti Isusovu blizinu i da se rodi želja da u sebi, u našim obiteljima želimo Isusa. Važno je razumjeti događaje u Evanđelju: Isus prolazi i dolazi; On je tu i potrebno je krenuti prema njemu kako bi ušao u naš život!... Marija pita: Kako će to biti…? Dobiva odgovor i kaže: Evo, službenice Gospodnje… neka mi bude po riječi tvojoj. Moli(te)! Gospa samo kaže: 'Molite'… Jakov, tada desetogodišnjak u vrijeme ukazanja, rekao je da je Gospa tražila i traži da svaka obitelj svaki dan moli krunicu! Odrastao sam u obitelji gdje se svakodnevno molilo; prvo smo pozdravili Gospu (Anđeo Gospodnji) i onda je pok. dida nabrajao 'za ovo, za ono' Nisam kao dijete razumio vrijednost kad je svaki dan did' i mater molila… Važna je zajednička obiteljska molitva! I trajna poruka i u ovoj večeri je: molite! Molitva je održala naše obitelji, održala je postojanost vjere. Zašto je Gospa izabrala mjesto s 'petnaest kuća'? Zato što ovaj narod još ima vjeru jer moli.

Molitva na trgovima snaga je vjere da Bog postoji

Kakvo je stanje duha hrvatskoga naroda? I molitva na trgovima svjedoči da smo na dobrom put i očiti je primjer da ovaj narod ima vjeru; mi smo Gospina djeca, mi smo Gospin narod. Papa Ivan Pavao II. potvrdio je da smo Gospin narod. To je snaga milosti koja nas vod i prati. Dečki koji kleče su svjedoci vjere ili stojeći mole i ne srame se, oni mole pokazujući da će ova naša zajednička molitva probuditi snagu molitve, vjeru da Bog postoji“, rekao je propovjednik te naglasio važnost i vrijednost Gospine krunice podsjetivši na 90-godine kada je hrvatskog ratnika spasila krunica, molitva koju smo molili na trgovima, crkvama, u podrumima i krunica oko vrata na koju, smo, kazao je, na žalost, pomalo zaboravili. „Kao što se Gospa ukazala u Lurdu, snaga Božje milosti silazi među nas! I kada mi odustajemo, Bog ne odustaje od nas. Koliko je hrvatski narod trpio razne kušnje, dok smo molili, vapili Gospodinu. (…) Prva poruka Gospe u Međugorju je poruka mira. Mir između čovjeka i Boga! Mir između mene i Boga. Problem je kada nema Duha Svetoga, nema(m) ni mira, unutarnjeg mira! S tom nakanom je Gospa došla. Važno je ozdravljenje duše, duha i kad se to dogodi nema nezadovoljstva. Molite, molite, molite! Molite u Gospinoj 'školi', uključite i molitveni spas riječima: 'Dotakni i ozdravi, Gospodine, naše srce, naš um i tijelo'“, zaključio je fra Miro Šego duhovno promišljanje.

Župnik je naposljetku zahvalio gostujućemu propovjedniku i potaknuo na župnu molitvu za vrtićku djecu s nakanom u molitvi Gospi Lurdskoj te je s predvoditeljem slavlja klečeći predmolio deseticu krunice i litanije Gospi Lurdskoj ispred Gospina kipa. Slavlje je završeno predvoditeljevim blagoslovom i marijanskom pjesmom župljana. Pojedini su vjernici izrazili ljubav prema Majci osobnim štovanjem ispred kipa u crkvi.

Tekst i fotografija: N. Špoljarić

 • 00
 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21