Pet2Velj2024

Prvi ovogodišnji sastanak Pastoralnog vijeća

Uoči kanonske vizitacije (1.ožujka 2024.) i slijedom plana pastoralnih događanja tijekom ove godine te aktualnog planskog uređenja unutrašnjosti župne crkve, župnik Ivan Jurić sazvao je sjednicu Župnog pastoralnog vijeća (ŽPV) koja je održana 2. veljače, poslije svečane večernje euharistijske proslave Svijećnice i prve večeri devetnice Gospi Lurdskoj.

Radni je susret otvoren molitvom svete krunice koju je predmolio župni vikar Vladimir Sabo te župnikovom dobrošlicom. Član ŽPV-a Kristijan Rack vodio je zapisnik. Župnik je uvodno podsjetio na sastavnice ŽPV-a (izabranog 13. ožujka 2022. godine s petogodišnjim mandatom) triju odbora. Članovi Župnog pastoralnog vijeća u Odboru za naviještanje (prema broju glasova): Nevenka Špoljarić, Krešimir Šimić, Igor Kopić, Ružica Capić i Ivana Lendić; Odboru za liturgijski i molitveni život: Danijela Šandor, Mia Lučić, Emma Riedl, Luka Balić i Valentina Pavić; Odboru za karitativno djelovanje: Josip Vila, Anastazija Dorešić, Kristijan Rack, Viktor Škaro i Ivan Birkić. U međuvremenu, kako je pojasnio župnik, pojedini su iselili iz župe ili su zbog drugih razloga nisu prisustvovali sjednicama te je predloženo da budu zamijenjeni osobama angažiranim u životu župe (Marijan Mandić, Dinko Vujić, Suzana Galić, Ana Bikić). Bilo je riječi o kanonskoj vizitaciji 1. ožujka kada nam u cjelodnevni pohod treba doći vizitator naš nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić. Promišljano je i razgovarano o prijedlozima susreta sa pojedincima, bračnim parovima i zajednicama, ustanovama na području retfalačke župe, zatim o planu posjeta i vremenu predviđenom za ostvarenje razgovora s nadbiskupom i plan će biti predložen vizitatoru, a naposljetku vizitacije slavit ćemo večernje euharistijsko slavlje.

Nadalje župnik je predstavio predviđene događaje u župi kroz tekuću liturgijsku godinu, primjerice, bit će korizmena duhovna obnova za roditelje prvopričesnika i krizmanika, klanjanje za roditelje krizmanika i prvopričesnika (u četvrtak prije primanja svetih sakramenata); imat ćemo duhovnu pripravu uz slavlje svetkovine Sv. Josipa (nedjelja i ponedjeljak) 19. ožujka; devetnicu uz slavlje blagdana Duhova; svečanu tijelovsku procesiju; devetnicu uz Veliku Gospu; trodnevnicu u slavlje crkvenog goda Uzvišenja sv. Križa. U diskusiji s prijedlozima i komentarima razmatrano je o dolasku gostujućih propovjednika i naglasak je stavljen na mlađe svećenike/redovnike, propovjednike Božje riječi prepoznate u Hrvatskoj pa i po autorstvu duhovnih knjiga. Već sada se, uz devetnicu, pripravljamo za hodočašće u Lurd. Veoma ozbiljno pristupa se uređenju crkvenoga enterijera – oltarnog prostora koje bi s konkretnim radovima trebalo početi poslije crkvenog goda. U višečlani Odbor za uređenje crkve predložena je Valentina Pavić, članica ŽPV-a.

Sjednica je molitveno zaključena te je druženje nastavljeno uz razgovor o župnim temama i aktualnostima.

Zabilježila: N. Špoljarić

  • 00
  • 01
  • 02
  • 03
  • 04