Ned27Kol2023

Misno slavlje s novim kapelanom vlč. Vladimirom Sabom

U nedjelju, 27. kolovoza retfalačkoj župnoj obitelji predstavljen je mladomisnik vlč. Vladimir Sabo, naš novi župni vikar, koji je slavio tri mise i propovijedao.

Naposljetku četiriju nedjeljnih euharistijskih slavlja župnik je izvijestio župnu zajednicu o promjeni koja je uslijedila nadbiskupskim dekretom i prvoj mladomisnikovoj službi u Retfali: „U našu župu je došao novi kapelan vlč. Vladimir Sabo. Na Petrovo je zaređen za svećenika tako da u našoj župi započinje svoje prve svećeničke korake. Želimo mu da se u našoj sredini osjeća ugodno i lijepo i da svoje svećeništvo ostvaruje u potpunom predanju Bogu, Crkvi i narodu. Dobro došao!“ Vikar Sabo se kratko predstavio rekavši da dolazi iz ladimirevačke istoimene župe i pozdravio župljane koji su uzvratili pljeskom dobrodošlice.

Vrata župe novi je kapelan otvorio u četvrtak, 24. kolovoza, slavio je misu i dani pred nama otvoreni su za postupno upoznavanje, pastoralni rad i župno služenje.

U župnoj misi u 9 sati vlč. Vladimir Sabo propovijedao je, potaknut čitanjem svetog Evanđelja po Mateju ( Mt 16, 13-20), o sadržajnom značenju osobe Isusa Krista u osobnom, mojem i tvojem životu te o (ne)zainteresiranosti za Isusa i središte rasta u vjeri i kršćanskoga poziva u svakodnevici. Upućujući nam isto pitanje koje Isus postavlja apostolima (u Evanđelju) A vi, što vi kažete, tko sam ja?, propovjednik je upitao što ću/ćemo odgovoriti: „Tko je Isus?“

„Što ti kažeš tko je Isus za tebe? Zamoli Isusa da uđe u tvoj život!“

„Što govore ljudi, tko je Isus? Što ljudi u Osijeku kažu tko je Isus? Tko je Isus za mene osobno? Je li on velik čovjek, mudrac, čudotvorac, čovjek koji je znao tehnike ozdravljanja, reinkarnacija nekoga, netko tko nije ni postojao? Mnogo je djelomičnih i krivih slika o Isusu u svijetu. Dobro je biti toga svjestan i zaštiti se od takvih slika. Ipak, kao i onda, Isusu je puno važnije što mi vjernici mislimo o njemu? Što ti kao kršćanin kažeš tko je Isus za tebe osobno? Isus je tada postavio to pitanje svojim prvim učenicima. Na ispitu je bila njihova vjera, njihovo osobno iskustvo Isusove osobe. Tko je on za njih? Apostol Petar je na to pitanje odgovorio da je Isus Sin Božji, obećani Spasitelj. Braćo i sestre, taj je odgovor star više od dvije tisuće godina, i često u tome leži naša opasnost. Mi taj odgovor usvajamo i ponavljamo ga, često mehanički, sigurni da smo tako riješili problem i stavili točku na sva pitanja. A to nikako nije dovoljno! Taj odgovor vjere postaje mrtav, ako ga ne živimo i ukoliko ga ne produbljujemo. Taj odgovor ostaje za mene bez značenja, ako ga ne učinim i svojim odgovorom“, promišljao je vlč. Sabo te nastavio: „Braćo i sestre, znate li koji je današnji najveći problem među kršćanima? Ravnodušnost i nezainteresiranost za Isusa i vjeru. Isusovo postojanje važno je za moj/naš život. Zbog ravnodušnosti je kod mnogih vjera slaba i zakržljala… Zbog toga, kako kaže starozavjetni prorok Hošea: 'Moj narod gine, jer živi u neznanju, gine jer ne poznaje Boga i Njegovu volju.' Mnogi zbog toga odlaze u grijeh kojih ih zarobljava, zbog čega sve dublje tonu u životu. Mnogo je krivih odluka i upropaštenih života zbog nezainteresiranosti za Boga…Apostol Pavao kaže: preispitujte jeste li u vjeri. Bez preispitivanja ne znamo kakva je naša vjera. Bez preispitivanja nema rasta u vjeri. Bog nas neće osuditi zbog naše manjkave vjere. On je svjestan naše vjere. On nam želi pomoći. Želi nam pomoći da mi budemo svjesni svoje vjere kako bi nam pomogao rasti u vjeri. Nitko se ne rađa sa puninom vjere. Nitko toliko ne poznaje Boga, da ga ne bi trebao još više upoznati. Isus u hebrejskom znači Bog spasava, označava njegov identitet i poslanje. U tom upoznavanju smo pozvani napredovati kroz cijeli svoj život! Ako želimo duhovno rasti i jačati, moramo ulagati u duhovni život i u svoj odnos s Bogom! I što se više otvorimo Bogu, to ćemo više primiti Božje milosti. To ćemo više biti dobar otac/majka, suprug/supruga, dobro dijete, mladić/djevojka, to ćemo više biti zaista dobar čovjek. Više ćemo duhovno rasti i u svom pozivu i Isus će biti sve više uz nas. A ti, što ti kažeš tko je Isus za tebe? Je li On važan za tebe? Je li On u središtu tvoga života? Na nama je da u svome srcu iskreno odgovorimo na to pitanje. Ako u tvome srcu nema istinske vjere, a želiš upoznati Isusa, zamoli ga da uđe u tvoj život.“

Mladomisničko geslo vlč. Vladimira: Oče, proslavi ime svoje!

Radujemo se što prvu svećeničku službu župnoga vikara ima kod nas i vlč. Vladimiru želimo plodonosno služenje u duhu njegova mladomisničkoga gesla, izabranog iz Evanđelja po Ivanu – Oče, proslavi ime svoje! (Iv 12,28).

Vladimir Sabo, rođen je 17. rujna 1984. godine u Osijeku i dolazi iz Župe Uzvišenja sv. Križa u Ladimirevcima. Osnovnu školu završio je u Ladimirevcima, a srednju školu u Valpovu – smjer elektrotehničar. Završio je i stručni studij – smjer automatike na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. U Bogoslovno sjemenište u Đakovu ulazi 2017. i istovremeno upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, koji završava 2022. godine. Đakonski praktikum imao je u Župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu. Mladu misu slavio je 23. srpnja 2023. u Župi Uzvišenja sv. Križa u Ladimirevcima.

Priredila i fotografirala: Nevenka Špoljarić

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21