Sub8Tra2023

Vazmeno bdijenje u svetoj noći Velike subote

Sabranost i šutnja pripravili su nas za Vazmeno bdijenje – majku svih bdjenja (sv. Augustin) – na Veliku subotu kada će iz srdaca novokrštenika i čitave kršćanske zajednice, radosne zbog Kristova uskrsnuća i zbog njegove pobjede nad smrću, u crkvama ponovno odjekuje Slava Bogu na visini i uskrsni poklik Aleluja. U tami noći novim je plamenom zapaljena vazmena svijeća, simbol Krista slavnoga koji uskršava. Krist, svjetlo čovječanstva, razgoni tmine srca i duha te osvjetljuje svakoga čovjeka koji dolazi na svijet. Uz vazmenu svijeću u Crkvi odjekuje veliki vazmeni navještaj: Krist je doista uskrsnuo, smrt nad njim nema više moći. (iz kateheze pape Benedikta XVI.)

Uoči svete noći Velike subote u crkvi su se vjernici došli pokloniti i moliti uz Isusov grob, a od 20 sati uslijedilo je Vazmeno bdijenje. Danijela Šandor pročitala je meditaciju o duhovnom značenju Velike subote – nade, povjerenja i pobjede; o „Velikoj suboti koja je kraj noći i početak zore“.

Podsjetimo, vazmeno bdijenje, u kojemu Crkva bdije iščekujući Kristovo uskrsnuće, ima četiri dijela (usp. Paschalis Sollemnitatis br. 81): Služba svjetla ili lucernarij te Služba riječi najstariji je dio Vazmenog bdijenja i ima sedam čitanja; nakon starozavjetnih čitanja slijedi himan Slava Bogu na visini, prema običaju se uključuju sva svjetla, a tijekom pjevanja zvone zvona. Potom slijede čitanja iz Novog zavjeta, te svečani trostruki Aleluja kao pripjev Psalma 118. Konačno, slijedi navještaj uskrsnuća Gospodnjeg iz Evanđelja kao vrhunac službe riječi, a zatim i homilija. Treći dio bdijenja je krsna služba i u župnim crkvama biva blagoslov krsne vode i obnova krsnih obećanja (PS br. 88-89). Euharistijsko slavlje je četvrti dio bdijenja i njegov vrhunac jer ovo je najpotpuniji vazmeni sakrament, naime spomenčin žrtve križa i prisutnost Krista uskrsnuloga, dovršenje kršćanske inicijacije, predokus vječnoga Vazma (PS br. 90). Slavlje završava svečanim uskrsnim blagoslovom.

Vazmeno bdijenje otvoreno je blagoslovom svijeće ukrašene križem, tekućom godinom, grčkim slovima alfom i omegom – znakovima početka i svršetka, te ubadanjem pet zrna tamjana. Služba svjetla počela je u crkvi s ugašenim svjetlima, započeo ju je molitveno (uz crkvena vrata) župnik Ivan Jurić, dok mu je držeći vazmenu svijeću pomagao vikar Florijan Zagorščak te ministranti. Župnik je s upaljenom vazmenom svijećom  u ophodu polako ušao u crkvu i, nakon ophoda upalismo s plamena blagoslovljene vazmene svijeće svoje svijeće u ruci te je uslijedio navještaj veličanstvenog Vazmenog hvalospjeva ili Hvalospjeva uskrsnoj svijeći (Exsultet), koji je jedan od najljepših lirskih tekstova zapadne liturgije napisan oko 400. godine. Poslije nadahnutih čitanja naših ministranata (Mislav Kraljević, Frane Mijić, Lovro Premec, Adrian Čukić i Luka Žulj) i paljenja crkvenih svjetala, čuli smo navještaj uskrsnuća Gospodnjeg iz svetog Evanđelja po Mateju (Mt 28,1-10; župnik Ivan) i homiliju vlč. Florijana, koji je predslavio euharistijsko slavlje, nakon krsne službe i blagoslova blagoslov krsne vode i obnove krsnih obećanja.

Svečanosti svete noći Vazmenoga bdijenja uvelike je pridonio župni zbor uz ravnanje Ivana Bošnjaka te orguljsku pratnju Vjere Kurtović, a psalme su pjevali solisti i duet: Pošalji duha svojega - Marijana Matijević, Gospodin je pastir moj - Marko Vrček, Zapjevat ću Gospodinu - Matija Dorić (ujedno trubač) i  Kao što košta žudi - Suzana Pejić i Darija Lijić.

Naposljetku je župnik Ivan svima zahvalio, posebno ministrantima čitačima koje smo svi nagradili razdraganim pljeskom. Kapelan Florijan otpustio nas je završnim blagoslovom te, uz pjesmu i duhovno raspoloženje, radosno zakoračismo u uskrsnu noć prema uskrsnomu jutru.

Homilija vlč. Florijan Zagorščaka:

„Ove svete noći sjećamo se svega što je Gospodin učinio i za sve nas“

„U ovoj svetoj noći, koja sjaji kao dan jer ju obasjava svjetlo Kristova uskrsnuća, slušali smo svetopisamske izvještaje o različitim trenutcima povijesti spasenja. Prisjetili smo se kako je Bog sve stvorio, a da je vrhunac stvaranja bio čovjek. Prisjetili smo se i najvećeg starozavjetnog događaja, kad je Bog jakom mišicom izveo svoj narod iz egipatskoga ropstva razdijelivši Crveno more kako bi Izraelci prošli po suhu. Čuli smo i Božje obećanje kako će nam udijeliti novo srce i nov duh. Važno je ne zaboraviti Božja djela i obećanja svome narodu.

Ova sveta noć trenutak je kada se sjećamo svega onoga što je Gospodin učinio za svoj narod, ali i za sve nas. Bog ne samo da vodi narode, On vodi i svakoga od nas. Sjetimo se samo koliko smo se puta i sami uvjerili u Božju moć u svojim životima! Koliko nam je puta samo uslišio molitvu, oprostio grijehe ili vodio naš život bolje nego što bismo mi i zamisliti mogli. Nismo li se i mi sami našli u situacijama kad nismo imali gdje, kad su nas nevolje dovele do ruba, kad nas je tama okružila, kad nismo nigdje vidjeli izlaza? Prisjetimo se svih događaja kad smo se uvjerili i osvjedočili u Božju moć u svojem život. Sagledajmo svoj život unatrag. Vjerujem da svi možemo kazati kako je Bog s nama bio u svakome trenutku života. Da nas nikada nije ostavio.

A večeras nam posebno to kazuje, da nas nikada neće ostaviti. Večeras slavimo Kristov Vazam, Kristovu pobjedu na smrti i vjerujemo da ni nakon smrti nećemo biti sami. Ma 'ako se na nebo popnem, ondje si, ako u Podzemlje legnem i ondje si. Odem li i na kraj zemlje i ondje će me tvoja ruka voditi!' Gdje god odemo, Bog će biti s nama. Bog koji je uskrsnuće i život. I nakon što umrem, bit ću s Bogom. Zato što je Krist uskrsnuo, uskrsnut ću i ja! To je središnja i najvažnija istina naše vjere na kojoj naša vjera stoji ili pada. Jer ako Krist nije uskrsnuo, sve što mi ovdje činimo je uzaludno. Vjera u Isusovo uskrsnuće daje smisao životnim nedaćama. Ona u nama budi nadu, onu nadu koja nam pomaže prevladati napetosti, poraze iz prošlosti, pretrpljeno ili počinjeno zlo i daje smisao sadašnjim kušnjama jer u Kristovu uskrsnuću vidimo da zlo nema posljednju riječ.

Vazam, starohrvatska riječ za Uskrs, doslovno znači 'prijelaz', a riječ je o prijelazu iz jednoga stanja života u drugo. Zanimljivo je cijelu povijest spasenja čitati kao niz prijelaza: od milosti u grijeh te do Božje sućuti i povratka u milost, od samoće zbog odvojenosti od Boga do povratka u zajedništvo s Njime, od smrti u život. Tek u svjetlu Novoga zavjeta vidimo smisao Božjih davnih čudesa, a posebno događaja Izlaska: kao što je nekoć židovski narod prošao kroz Crveno more iz ropstva u slobodu, tako smo i mi krštenjem prešli iz smrti u novi život s Kristom.

Židovi su vidjeli mnoga čudesa kroz svoju povijesti, ali mi ćemo vidjeti još veća i sjajnija čudesa nego što su ih Židovi vidjeli kad su iz Egipta izašli. Mi nismo vidjeli faraona kako je u more potonuo sa svojim četama, ali smo vidjeli đavla kako je svladan sa svojim zamamnim oružjem. Židovi su prešli more po suhu, i mi smo prošli i umakli smrti. Oni su oslobođeni iz Egipta, a mi smo oslobođeni od zloga. Židovi su napustili barbarsko ropstvo, a mi smo napustili još žalosnije ropstvo grijeha. U vrijeme protuvjerske propagande u Rusiji, povodom prvog leta u svemir, jedan je narodni komesar održao predavanje iznoseći uvjerljive razloge za konačni uspjeh znanosti. Prvi svemirski putnik Gagarin, slavodobitno se vrativši na Zemlju, rekao je između ostaloga kako je pretražio cijelo nebo a Boga nigdje nije vidio. Na osnovu svega komesar je zaključio da je vjera konačno poražena. Dvorana je bila puna ljudi, predavanje se bližilo kraju. Komesar je upitao: 'Ima li pitanja?' U dnu dvorane neki starac koji je pažljivo slušao izlaganje, digao se i rekao: 'Krist je uskrsnuo!' Njegov je susjed ponovio glasnije: 'Krist je uskrsnuo!' Treći je čovjek ustao i viknuo to isto, a zatim još nekoliko njih, a na kraju svi ustadoše vičući: 'Krist je uskrsnuo!' Nakon svih nauka i rasprava, ostaje događaj o kojemu dovoljno svjedoči rečenica: 'Krist je uskrsnuo!'

„Plamen naše vjere u uskrsnuće svijetlit će nama i svima!“

Koliko god i tko god pokušavao ubiti Boga i smjestiti ga u grob, ništa od toga neće promijeniti činjenicu da je Krist uskrsnuo. U njoj je sažeto sveukupno kršćanstvo. Ništa se ne može suprotstaviti tom događaju i ništa čovječanstvo ne može oduševiti koliko istina: 'Krist je uskrsnuo!' Kristovim uskrsnućem započelo je i naše uskrsnuće! I, ako stvarno vjerujem u to, onda to moram pokazivati svaki dan svojega života svojom radošću i mirom, a posebno u ovoj noći. Kakva nam je to vjera ako smo večeras tužni i natmureni? Ako smo istinski proživjeli vrijeme korizme, a pogotovo ovoga Vazmenoga trodnevlja koje svoj vrhunac ima u Vazmenome bdijenju koje sada slavimo, pa morali smo doživjeti sigurnost uskrsnuća. Nije li nam duh sada pun radosti i mira, koje nisu od ovoga svijeta. Ne osjećamo li se nekako drukčije ove noći? Ako smijem biti nakratko osoban, sjećam se kako sam se uvijek osjećao drugačije, kada bi nakon korizme uistinu odjeknula Slava u crkvi u mome mjestu. Duh je doživljavao radost i sigurnost uskrsnuća. Posebni događaj i veselje bilo je i ići na pričest kad bismo pjevali jednu već ustaljenju i mojim sumještanima dobro poznatu pjesmu na Vazmeno bdijenje. I tada sam si govorio: 'Ma mora biti tako! Ne može biti drukčije! Morao je uskrsnuti jer sve ovo ostalo ništa ne bi vrijedilo! Ništa nam ne bi vrijedilo rođenje, da nismo dobili otkupljenja! Hvala ti Bože na daru života, ali još više ti hvala na daru vječnoga života! I na toj zahvali i vjeri u vječni život, na tom kamenu zaglavnom, trebam i ja graditi svoj ovozemaljski život! Jedino s vjerom u uskrsnuće moj život i moja vjera imaju smisla!' Krist živi i zato ću i ja živjeti i prije i nakon smrti! Radost, oduševljenje, ushićenje pokreću čovjeka, potiču i druge da krenu istim putem. Baš kao što u Isusovoj prispodobi čovjek koji je našao skriveno blago na njivi 'sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu'.

Takvu vjeru želim i molim svima nama. Nadam se da će plamen naše vjere u uskrsnuće svijetliti nama i svima koje budemo susretali sve dane života svoga i da će taj plamen zateći jutarnja zvijezda Danica, Danica koja ne zna zalaza, a to je Krist Uskrsnuli, Povratnik od mrtvih koji svijetli svakom čovjeku te živi i kraljuje u vijeke vjekova!“

Priredila: Nevenka Špoljarić

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 • 32
 • 33
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37
 • 38
 • 39
 • 40
 • 41
 • 42
 • 43
 • 44
 • 45
 • 46
 • 47
 • 48
 • 49
 • 50
 • 51
 • 52