Ned8Sij2023

Krštenje Gospodinovo: Ovo je Sin moj, ljubljeni! U njemu mi sva milina!

Blagdan Krštenja Gospodinova, u nedjelju 8. siječnja proslavili smo euharistijskim slavljima, uključujući večernje koje je sa župljanima svečano predslavio i propovijedao župnik Ivan Jurić, a liturgijskim pjevanjem uveličao župni Zbor mladih koji je izvedbom božićnih skladba unio „miris Betlehema“ u našu župnu crkvu. Slavlje je otvoreno ulaznom pjesmom poticajnom za jedinstvo okupljenih uz hodnju ulazne procesije, pozdravom oltaru, kađenjem stola Gospodnjeg i naše župne „betlehemske štalice“, dok smo pjevali „to otajstvo čuj, čuj i k jaslicam' pristupljuj, pristupljuj“. Nakon župnikovih uvodnih riječi kojima je razložio logiku naših čina, odnosno kako je dan Isusova krštenja ujedno dan osobnoga krštenja, uslijedilo je škropljenje naroda Božjega svetom vodom.

„I piše u Svetom pismu:  I eto glasa s neba: 'Ovo je Sin moj, ljubljeni! U njemu mi sva milina!' To je događaj koji odsjeva već dvije tisuće godina i više nad cijelom Zemljom. To je dan krštenja ne samo Isusovog, jer on je znao, nego našega krštenja. To je onaj trenutak, kad bi znao/znala kad' se dogodilo krštenje, da smo oprani vodom i, Crkva kaže, tada smo ušli u Vječnost, u besmrtnost. Tada je za nas započet život koji više nikad', nikada neće proći! P(r)omisli, život nikad' neće proći, tvoj i moj, vjerujemo li da smo oprani krsnom vodom, a jesmo; ako vjerujemo da smo Božja djeca i da se taj glas zaorio i za tebe i za mene: da smo svi ljubljena Božja djeca, ne stvorena od roditelja, jer oni nisu htjeli tebe, nego dijete i dobili su dijete, a ti nisi dijete već nešto posve drugo! Nitko nije kao ti, netko je baš na tebe mislio i projektirao te! Znaju često znaju reći: 'Napravili su dijete, mogli smo bolje…' Djeca se ne prave. Djeca su dar, ona se dobivaju. Od koga? Od Boga. Mi smo do Boga. I kršteni i postali Božja djeca! To je taj glas koji se ori. U znak prihvaćanja svoga krštenja za koje nismo znali i u znak da želimo biti Božja djeca, poškropit ću vas sve u crkvi. Dok budem škropio svetom vodom, vi ćete se prekrižiti, a zbor neka pjeva Kyrie Eleison! (hrv. Gospodine, smiluj se!)“, rekao je župnik uvodno. (Po)klik Gospodinu pjevanjem približio nas je otajstvu slavlja i poslije zborne molitve u službi riječi poslužiteljice Riječi navijestile su Riječ Božju dvama čitanjima (Vesna Prgomet i Terezija Šperanda).

Budimo ljubljena djeca Božja!

U odlomku sv. Evanđelja po Mateju, kojega je župnik nadahnuto pročitao iz evanđelistara, slušali smo kako se Isus prvi put pojavljuje u javnosti, nakon svog skrivenog života u Nazaretu, i dolazi na obalu rijeke Jordan Ivanu da ga krsti (Mt 3, 13-17). U homiliji župnik je uvodno pročitao poticajnu priču o novinarskoj anketi među rudarima s upitom 'Poznajete li vi, ovdje Isusa Krista?' i dijalog s rudarom koji Isusa nije susreo, kazao da s njim ne radi niti s njim živi jer „sigurno znam da živim sam“, poručujući da nikada ne kažemo da smo sami jer „jesmo ljubljena djeca, u to vjerujemo i budimo u ovoj godini takvi – ljubljena Božja djeca!“ Nakon zajedničke ispovijesti vjere, molitvene nakane u molitvi vjernika (sveopćoj molitvi) predmolila je Ema Ilić, a župljani su pjevali „Gospodine, usliši nas!“ te smo radosno zaključili liturgiju riječi. U euharistijskoj službi predslavitelj je posvijestio kako „danas slavimo dan kada je Bog objavio Isusa kao svojega ljubljenoga Sina“.

Prije blagoslova i otpusta župnik je najavio događanja u župi, naglasivši poziv župljanima na klanjanje pred Presvetim četvrtkom (poslije večernje mise) kada je molitvena prigoda za različite nakane – dan za traženja snage za svoj život! Naposljetku je zahvalio domaćinstvima koja su ugostila svećenike u blagoslovu obitelji, svećenicima, uključujući oce isusovce u ispomoći, te najavljivačima blagoslova, ministranti(ca)ma, zahvalivši za velikodušnost i darivanje, kazavši da je blagoslovljeno 2300 kuća (stanova) te su svećenici još ovaj božićni tjedan na raspolaganju za naknadni blagoslov. Najavljeno je i župno hodočašće u Svetu zemlju od 3. do 10. studenoga 2023. godine. „Na početku godine, neka Isus bude u vašim domovima, na vašim radnim mjestima, svugdje gdje živimo!“, zaključio je župnik uz završni blagoslov.

Poticajno je spomenuti informaciju iz katoličkih medija. Naime, u nagovoru o blagdanu krštenja Gospodinova u angelusu papa Franjo je kazao i ovo; „Dajući se krstiti, Isus nam objavljuje Božju pravednost, onu pravednost koju je došao donijeti na svijet. Često imamo ograničenu predodžbu o pravednosti i mislimo da ona znači: tko pogriješi neka plati za to i time dadne naknadu za nepravdu koju je počinio. Ali Božja je pravednost, kako uči Sveto pismo, mnogo veća: nije joj svrha osuditi krivca, nego ima za cilj njegovo spasenje i njegovo ponovno rođenje, da postane pravedan: da od nepravedna postane pravedan.“ U završnoj rečenici svima nama je poručio: „A sada se pomolimo Gospi, koja je rodila Isusa, uronivši ga u našu krhkost da ponovno imamo život.“

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18