Pet18Stu2022

Misa uz sjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje:

„Naučimo cijeniti žrtve koje su drugi podnijeli za nas!“

Spomendan Posveta bazilikâ sv. Petra i Pavla, apostola, 18. studenog, proslavili smo dvama misnim slavljima te smo u duhovnoj povezanosti s Crkvom u Hrvatskoj i iseljeničkom Crkvom Hrvata katolika sudjelovali u misi moleći za pokojne i za Domovinu uz Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Prije večernje mise na Dan hodočasničke Gospe (18. u mjesecu) u župnoj crkvi je održana mjesečna pobožnost „Slavlje Saveza“ između Marije Majke Triput Divne i njezinih župnih štovatelja koja je protekla u molitvi i pjesmi.

Večernju misu, uz liturgijsko pjevanje vjernika  te sudjelovanje župnih članova marijanskoga pokreta, predvodio je i propovijedao župni vikar Florijan Zagorščak koji je u razmatranju o značenju današnjega Dana sjećanja pozvao okupljene na molitvu za pokojne, ali i nužno konkretno izražavanje iskrenog poštovanja i zahvalnosti hrvatskim braniteljima zaslužnima za slobodnu Domovinu, potičući na zahvalnu ljubav prema Bogu i Domovini.

„Silvije Strahimir Kranjčević, hrvatski pjesnik, 1896. godine napisao je pjesmu Eli! Eli! lamâ azâvtani! (hrv. Moj Bože! Moj Bože! Zašto si me ostavio?!) U toj pjesmi, Kranjčević govori o Kristovoj žrtvi i prikazuje ondašnje stanje društva. Stanje je bilo daleko od idealnoga. Krist je podnio žrtvu na križu za spas svih nas, no plodove te žrtve Kranjčević ne pronalazi. 'Na Golgoti je umro - a za kog je izda'no? Je l' pala žrtva ova il' kasno ili rano? Na Golgoti je umro i svijet za to znade, Al' od te žrtve davne još ploda ne imade.' Sagledavši ukupnu situaciju, Kranjčević se pita: 'Je li Kristova žrtva na križu imala smisla? Je li Krist uzalud podnio smrt radi nas ljudi?' Danas se spominjemo trideset i prve godišnjice pada grada Vukovara, kao i svih žrtava Vukovara i Škabrnje. Poput Kranjčevića, i mi se možemo pitati je li Kristova žrtva uzaludna? Ali moramo se pitati, sagledavši svoj život i svoju domovinu: Je li žrtva svih poginulih i stradalih branitelja i osoba Domovinskoga rata uzaludna? Jesmo li zahvalni osobama koje su nam omogućile živjeti u slobodi? Naučimo se, draga braćo i sestre, cijeniti žrtve koje su drugi podnijeli za nas! U prvome redu Krist, a onda i naši branitelji. Budimo zahvalni Kristu i brojnim nama znanim i neznanim junacima na miru i slobodi. Spomenimo ih se u našim molitvama. Nadajmo se da će Gospodin primiti njihovu žrtvu, kao što je i Kristovu primio i da će im udijeliti vječnu radost u nebeskoj domovini“, kazao je vikar Florijan.

Priredila: N. Špoljarić

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08
  • 09