Uto13Ruj2022

Slavlje uočnice Uzvišenja sv. Križa i koncert župnih zborova

Radosno iščekivanje župne svetkovine Uzvišenja svetoga Križa, naš retfalački župni god, proteklo je u trodnevnoj duhovnoj pripravi (od 11. do 13. rujna) kada je, uoči večernjih misa, održana pobožnost molitve svete krunice uz razmatranje (slavna, radosna i žalosna otajstva), a mise su predvodili župnik vlč. Ivan Jurić i župni vikar vlč. Florijan Zagorščak.

Uočnicu je predslavio i propovijedao retfalački župni sin vlč. dr. sc. Tomislav Ćurić, župnik Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Aljmašu i rektor nadbiskupijskog Svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu, u zajedništvu sa župnikom Jurićem i vlč. dr. sc. Ivanom Benakovićem, profesorom KBF-a u Đakovu, pastoralnim suradnikom u Župi sv. Luke, ev., u Josipovcu te nadbiskupijskim povjerenikom za biblijski pastoral. Misno zajedništvo je liturgijskim pjevanjem pratio Mješoviti župni zbor uz ravnanje Ivana Bošnjaka i Ivane Ševerdija te orguljsku pratnju Antuna Ivankovića.

Nakon mise, u crkvi svečarici je održan svečani koncert župnih zborova (Dječji zbor, Zbor mladih i Veliki župni zbor), koji su raspjevano biranim repertoarom uz ravnanje Marijane Matijević, Ivane Ševerdija i Ivana Bošnjaka slavili Boga te naposljetku zajedno otpjevali skladbu Kraljice neba. Zborove su svirkom pratili župni svirači.

Propovijed vlč. Tomislava Ćurića s razmatranjem o Kristovu križu

Na početku sv. mise pozvao sam vas da s radošću u srcu započnemo ovo sveto euharistijsko slavlje. Zašto s radošću? Prvo, zato što nam je potrebno posvijestiti si da trebamo biti iskreno radosni kad nas Krist okuplja oko sebe i kad se u zajedništvu vjere sabiremo kako bismo ga proslavili kao našeg Gospodina i Spasitelja. I drugo, trebamo biti iskreno radosni jer se ovom svetom liturgijom pripravljamo za sutrašnje slavlje crkvenoga goda.

Što je to crkveni god i zašto ga je važno dostojanstveno proslaviti? Svaka župa ima svoga titulara - zaštitnika. Župa blaženoga Alojzija Stepinca, Župa sv. Ivana Krstitelja, Župa sv. Antuna… Znači … Svaka je župna zajednica posvećena i stavljena pod zaštitu svoga nebeskog zaštitnika. Ova naša Župa posvećena je i blagoslovljena – a rekao bih i privilegirana – što se sabire i što slavi Boga u svetom znaku Uzvišenja sv. Križa. U središtu ove župe, u srcu ove crkve je Kristov križ! Slaviti i častiti sveti Kristov Križ velika je milost za svakoga vjernika, posebno za vas koji u sjeni Kristova Križa, okupljajući se ovdje u crkvi, rastete u vjeri, nadi i ljubavi. Slaviti crkveni god u ovoj našoj Župi, konkretno znači slaviti Križ, slaviti Krista, proslaviti Boga… Ima li za vjernike uzvišenijega poziva i dara? Križ je u središtu naše župne zajednice! A križ je ono što je svakomu kršćaninu - znak prepoznavanja, ono što sve nas ujedinjuje, što na sve čini ispovjednicima istog Boga, Gospodina i Spasitelja.

Nakon što je naš Gospodin umro na križu i uskrsnuo, iako je to u ono vrijeme bilo drvo sramote, jedna od niza sprava koje su ljudi stvorili, da bi se čovjeku nanijela bol, križ je za nas postao znak pred kojim se prigibaju koljena i pred kojim se uči kako ljubiti i Boga i bližnjega – potpuno i do kraja. Zato, kad' god pogledamo na Križ, nikada nemojmo zaboraviti: Krist je nepravedno osuđen da bismo mi bili oslobođeni; Krist je strašno mučen da bi svaka naša muka imala smisla; Krist je podnio neizdržive boli, da bi olakšao i otkupio svaku našu bol; Krist je razapet na križu da svojim raširenim probodenim rukama zagrli svakoga od nas; Krist je umro na križu da bismo mi ljudi, grješni i slabi, otkupljeni njegovom ljubavlju u nebu vječno živjeli!

„Pred ovim križem rođeno je i moje svećeničko zvanje“

Pa kada samo ovo kažem… zar nismo povlašteni, zar nismo počašćeni, zar nismo pozvani srcem punim duhovne radosti i pobožnosti slaviti Križ, slaviti našu župnu svetkovinu Uzvišenja Sv. Križa? Pred ovim Kristovim križem slavljene su tolike svete Mise, podijeljeni toliki sakramenti, upućivane tolike zahvale,  molitve i vapaji… Upravo ovaj križ skriva u sebi mnoge naše životne situacije koje smo Kristu darivali i preporučivali i onda kada smo bili sretni i onda kada smo plakali. Dopustite mi da danas budem i osoban -  upravo pred ovim križem rođeno je i moje svećeničko zvanje. Sjećam se svojeg 18. rođendana kada mi je s. Marijana, koju mnogi po dobru pamte, darovala pjesmu koja ovako započinje: Podno oltara, u sjeni križa, kleči mladić. Oči mu sjaje k'o zvijezde u noći, a on moli – Gospodine put mi pokaži kojim ću poći… Ponosan sam i sretan što mi je Gospodin, doista, pokazao put, pratio me na tom putu, doveo me do svoga oltara te i danas, nakon 17. godina svećeništva, osjećam njegovu posebnu naklonost i ljubav.

Draga braćo i sestre, u Kristovu križu naše je spasenje. Zato kad god ulazite u ovu crkvu, kad padnete na koljena pred Kristovim uzvišenim i svetim Križem, povjerujte i pohranite u svoje srce istinu: da vas Kristove raširene ruke žele zagrliti u svakoj vašoj potrebi i životnoj situaciji; da Kristova naklonjena glava i njegov pogled s križa gleda upravo na vas, na vaš život i na živote vaših najmilijih; da u Kristovim svetim ranama možete pronaći smisao svoje žrtve i svojega trpljenja; da u Kristovu probodenu srcu ima dovoljno mjesta za sve i da u njega možete staviti sve lijepe i sve teške životne trenutke!

Zato vas i danas, u predvečerje svetkovine Uzvišenja sv. Križa, potičem i molim zbog Krista raspetoga i uskrsloga, živite s njim, s Kristom, živite jedni s drugima i jedni za druge u vjeri, nadi i ljubavi! Zahvaljujte Bogu što ste njegovi, što mu pripadate i što on prati i blagoslivlja vaše korake! Darujte mu u potpunosti svoje živote, molite pred njegovim svetim križem, molite za svoje potrebe, potrebe svojih obitelji, potrebe naše župne zajednice i čitave crkve! Molite za svoje svećenike da budu sveti i ljubljeni izabranici Božji, molite za nova duhovna zvanja u našoj crkvi! Nema životne situacije kroz koju ne možemo blagoslovljeno proći, ako ju Bogu predamo i, ako kroz život s njim koračamo. Kad' smo Božji, onda smo najsigurniji jer on svojih nikada ne zaboravlja. Zato vam želim i za vas molim da budete i ostanete Božji i budete blagoslov i radost jedni drugima!

Priredila: Nevenka Špoljarić

Fotografije: Zorislav Kalazić

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14