Sri24Kol2022

Biskup Ivan Ćurić u nedjelju uvodi u službu novog župnika Ivana Jurića

Dekretom o razrješenjima i imenovanjima svećenika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, koji je izdao nadbiskup Đuro Hranić, novu župničku službu 24. kolovoza u našoj župi Uzvišenja sv. Križa je preuzeo vlč. Ivan Jurić. Pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. mr. Ivan Ćurić našega će župnika uvesti u službu pod svečanim euharistijskim slavljem 28. kolovoza, u nedjelju, tijekom mise u 11 sati.

Župnik Ivan Jurić: Prvi dojam lijep i kao da mi glas govori: 'Dobro si učinio.'

Prvo misno slavlje s našim novim župnikom vlč. Ivanom slavili smo navečer na spomendan sv. Bartolomeja, ap.. Misi je prethodila pobožnost svete krunice, dok je mladomisnik vlč. Florijan Zagorščak, naš novi župni vikar, u ispovjedaonici bio na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi. Župne pjevačice sa s. Vianeom Pezer predvodile su pjevanje na misi koju je predvodio župnik. Uz podsjećanje na čašćenje sv. Bartolomeja, apostola, jednoga od Isusovih učenika, predslavitelj se uvodno kraće predstavio, kazavši kako je doživio iznenađujući, dirljiv' oproštaj skupa s vikarom Ninom Pericom (našim župnim sinom) kojega su priredili donjogradski župljani, zadnje večeri (u ponedjeljak) boravka u župi, te su obojica ispraćena gromoglasnim pljeskom na izlasku iz crkve Preslavna Imena Marijina i sa upaljenim bakljama u rukama mnoštva župljana.

„Bilo je kao da je polnoćka jer sam osjetio da nisam uzalud bio 18 godina u jednoj župi. A opet biti 18 godina na jednomu mjestu pa da sam i 'sv. Ivan Zlatusti', da imam zlatna usta, vjerujem da sam mnogima i dosadio, ali u učenju neću. Možda je nekima i drago da je došlo do promjene, ali onako iskreno da vam kažem, došlo je vrijeme. Mislio sam kako ću prvu noć spavati ovdje, kako ću ustati, kako ću se osjećati, hoću li biti u nekoj tjeskobi? Govorili su mi to je jako stresno, vjerujem... Nisam imao puno premještaja, jedan je bio nakon devet godina iz Župe sv. Luke, ev. u Josipovcu gdje smo gradili crkvu i pastoralni prostor, a od tamo u Donji grad. Najprije sam bio pet godina u katedrali sv. Petra i Pavla (poslije ređenja 1990., župni vikar kod pok. preč. Stjepana Bogdanića od 1991.). Evo, danas se osjećam baš ugodno, lijepo, onako mirno i dobivam dojam, kao da mi glas govori: 'Dobro si učinio. Došlo je vrijeme i dobro je da ideš dalje jer ne šalje tebe ni biskup ni Papa, nego Bog.' Ne osjećam neki nemir. Obično, kad smo na Božjoj strani, kad je Bog uz nas, piše u Svetom Pismu, onda je prvi plod Duha Božjega mir… Mir. I kad bio Domovinski rat, oni koji su Boga imali u svom srcu, osjetili su mir… Evo, večeras susrećem i bogoslova Darka, prvi puta, i on će nagodinu imati mladu misu i radovat ćemo se opet novomu blagoslovu. I ovo ću reći, preksinoć kada sam vidio 28 ministranata, sve srednjoškolce, studente, momčine, onda sam se zaustavio i rekao: 'Odlazim, netko od vas mora nastaviti.' Tu se zatekao bogoslov koji će nagodinu imati mladu misu, ali rekao sam: Možda vas Bog večeras preko mene zove. I danas se služi Crkvom u ljudima i ništa to nije spektakularno, ali u srcu je. Došao mi je mladić i, pozdravljajući se sa mnom, kazao: 'Pogodili ste me u srce. I sada razmišljam i pitam se mogu li, zove li mene?' Evo, stavljam ga večeras u vaše molitve, vjerujem da ga zove.“

Naposljetku misnoga slavlja župnik Ivan radosno je kazao kako među prisutnim župljanima u crkvi poznaje tridesetak posto vjernika te, uz smiješak, ustvrdio kako svoj premještaj zapravo smatra pulupremještajem jer mnoge u našoj župi otprije zna, te je zaključio: „Neka nas prati Božji blagoslov!“

Uz novoga župnika s nama je i mladomisnik vlč. Florijan Zagorščak čije je mladomisničko geslo iz retka Psalma 18 S Bogom svojim preskačem zidine! (18,30). Mladu misu slavio je 24. srpnja 2022. u rodnoj Župi sv. Martina biskupa u Privlaci. Dobro nam došli!

Priredila: Nevenka Špoljarić

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04