Pet24Lip2022

Uz kapelicu svečaricu proslavili smo Presveto Srce Isusovo

Blagdan Presvetog Srca Isusova slavimo u petak, nakon blagdana Tijelova, i stoga je lipanj mjesec Presvetoga Srca Isusova. Uoči svetkovine retfalački su se župljani duhovno pripravljali, a u slavljeničkomu tjednu pripravljao se i prostor uz zavjetnu kapelicu posvećenu Presvetom Srcu Isusovu, podignutu 1936. godine u liporedu u Psunjskoj ulici uz raskrižje s (današnjom) Čvrsničkom ulicom.

Kapelica svečarica urešena svježim cvijećem, koju održava svojom ljubavlju, radom i materijalnim sredstvima nekolicina bakica, dočekala je 24. lipnja, u kasno poslije podne,  svoje hodočasnike u većemu broju, a vanjski oltarić s postavljenim svodom spremno je čekao početak svečanosti kojoj su se najviše radovala djeca i njihove obitelji, baš kao nekada u vremenima kada je kapelica bila mlada.

U duhu tradicije najstarijih župljana svetkovanju je prethodila duhovna priprava molitvom uz kapelicu, a slavlje je otvoreno jutarnjom misom u crkvi te nastavljeno predvečernjim okupljanjem vjernika kod kapelice gdje je pobožnost Presvetom Srcu Isusovu predmolila župna skupina „Živa krunica“. Dok je trajalo duhovno sabiranje vjernika u molitvenoj šutnji i osobnoj pobožnosti, krenula je procesija Čvrsničkom ulicom najmlađih župljana i članova njihovih obitelji koji su hodili do kapelice. Predškolci su pratili ručno izrađen stijeg s likom Presvetoga Srca Isusova koji je nosila Anja Nenadović, a maleni su hodočasnici hodeći na misu pjevali duhovne pjesme uz gitarsku pratnju Anamarije Reba, ministrantice i volonterke Zajednice Vjera i Svjetlo – Plamen Ljubavi. Stigavši do kapelice, djeca su cvijećem uresila prostor uz kapelicu i slavlje mise moglo je početi!

Svečanu pjevanu misu predvodio je i propovijedao naš župni vikar Krešimir Iljazović, istaknuvši u propovijedi kako nam blagdan Presvetoga Srca Isusova stavlja na srce izgrađivanje dubljeg i boljeg odnosa s Bogom i bližnjima jer „cilj našega života je suobličavati se Srcu Isusovu i davati se za druge“. Uvodeći u misno slavlje vlč. Iljazović kazao je: „Došli smo Isusovu Srcu iskazati najdublje štovanje, staviti u njegovo Srce sve nas, naše obitelji i nama drage osobe; moliti njegovu zaštitu i blagoslov da njegovo milosrđe bude izliveno na svakoga od nas, naše obitelji i našu župnu zajednicu. Dok stojimo pred njegovim otvorenim Srcem, shvaćamo da je ono izvor nepresušne milosti tako nam' potrebne jer slabi smo i grješni i molimo milosrđe.“

Na početku mise djeca su recitirala tekst župljanke Blanke Kundakčić koja je djecu pripravila za slavljenički nastup. Recitirali su: Jakov Španović, Anja Nenadović, Anja Pašalić, Elis Dašić, Iva Kundakčić, Andrej Vidović, Sara Vidović, Sara Migić, Mia Ercegovac, David Mikolin, Matej Buljan, Anamaria Reba i Emanuel Migić. Djeca su, također, stihovima i cvijećem na kraju mise zahvalila župnom vikaru i redovnicama Sestre naše Gospe s. Mariji Jerković i s. Vianei Pezer, zauzetim u radu s djecom i mladima. I naš kapelan svima je naposljetku misnoga slavlja zahvalio ponasob. Vrijedno je istaći kako je liturgijskim pjevanjem Mješovitog župnog zbora ravnao Ivan Bošnjak uz pratnju Antuna Ivankovića na klavijaturama. Slavljenički prostor sa sjenicom i vanjskim oltarom uredila je obitelj Katice i pok. Stjepana Đukića, nastavljajući s nekolicinom župljana višedesetljetnu tradiciju priprave i gostoprimstva.

Presveto Srce – beskonačna ljubav Kristova

U propovijedi vlč. Krešimir je promišljao: “Današnji blagdan, slavlje Presvetog Srca Isusova, nema ničeg zajedničkog sa romantičarskim. Slavimo danas blagdan Probodenoga Srca Isusova koje je na Veliki Petak izlilo mnogo milosti i blagoslova na nas. Čitajući Sveto pismo, svaka stranica, od prve do zadnje, ispisana je Božjom ljubavlju prema čovjeku. ‘Bog stvori čovjeka i vidje da je dobro(Post); ‘Ljubavlju vječnom ljubim te’, kaže Bog svome narodu po proroku Hošei. U Isusu Kristu ta Božja ljubav dobiva ljudski oblik. Isus Krist je iz ljubavi prema čovjeku došao na svijet. Danas slavimo vrhunac te ljubavi. Probodeno srce za svakoga čovjeka. Nije slučajno da ovaj blagdan slavimo u petak - dan Isusove smrti, kada mu je iz probodena srca izišao dar i blagoslov za Crkvu. ‘U Presvetome je Srcu simbol i izvanredna slika beskonačne ljubavi Kristove, koja nas potiče da uzvraćamo ljubav’, zapisao je sv. papa Pio XII. Mi danas, nakon 2000 godina, kao da na to zaboravljamo. Sve u životu postalo nam je rutinirano, sve po propisima. Dosta često svijet nam kroji život. Dosta često, drugi kreiraju mišljenje koje imamo o sebi i svijetu. Svjesno ili ne, upravo takav život i svijet udaljava  nas od cilja, udaljava od Boga! Cilj koji nam svijet stavlja: napredak, bogatstvo i materijalno blagostanje, udaljava nas od nas samih. Zaboravljamo na sebe, svoj odnos s Bogom, sa svojom obitelju i bližnjima. Koliko obitelji danas živi razdvojeno! A koliko smo mi bliski i u kakvom smo odnosu s članovima svojih obitelji, prijateljima i bližnjima? Jurimo li samo za materijalnim blagostanjem, za onim što je ovozemaljsko  ili se trudimo raditi na istinskom odnosu s Bogom i svojim bližnjima?

Svetkovina povezana s pashalnim misterijem

Papa Benedikt XVI., u jednoj od svojih knjiga, napisao je kako se danas u modernom vremenu ne daje važnost onome  vječnom, trajnom. Jedini kriterij svega mog življenja postajem ja sam. Jedina vrijednost moga života je u ispunjenju mojih osobnih želja i ambicija. Rješenje za izlazak iz takva stanja je da moramo ponovno otkriti Božje lice, moramo se ponovno susresti s Bogom! I to jedino povratkom križu kao kriteriju istinske i prave ljubavi, istinske i prave duhovnosti. Križ je prikaz istinske ljubavi. Na križu Krist daje potpuno sebe i očekuje od nas da u našim križevima ustrajemo i dajemo sebe u potpunosti. ‘Ljudi, njihova sreća i njihov život toliko su važni da je sam Sin Božji dao samoga sebe da ih otkupi, očisti i podigne. Zato kontemplativci pitaju: „Tko ne bi volio ovo Srce, toliko ranjeno? Tko ne bi uzvratio ljubav za ljubav? Tko ne bi prihvatio tako čisto Srce’, upitao se sv. Josemaria Escriva.”

Propovjednik je zaključio: “Danas Bog poklanja sebe, svoje probodeno srce, kao zalog povratka neprolaznim vrjednotama. Ova svetkovina je najuže povezana s pashalnim misterijem. Iz probodenog Srca izviru sakramenti Crkve. Presveto Srce Isusovo poziva nas na aktivnost, aktivizam, davanje cijeloga/cijele sebe! Znači, ne zadržavati se i hvatati za neke svoje interese, ambicije i želje. Sv. Franjo zapisao je, na jednomu mjestu, svojim učenicima: ‘Ne samo za sebe živjeti, već se drugima razdavati. Biti od koristi svijetu.’ Molimo Gospodina da možemo dati sebe u potpunosti za druge!”

Presveto Srce Isusovo inspiracija - recitalni hvalospjev i zahvala

Pozdraviti svatko želi, Isusa danas u kapeli. Molit' će se kod Njega za svoje drage, a ti Isuse sve blagoslovi, daj svima mira, radosti i snage!

Uz visoke temperature ovoga dana, svi bi poželjeli da oko kapelice ima još malo hlada. No, svi koji se godinama okupljaju na ovo misno slavlje, znaju da je tako poseban i radostan ovaj dan, koji se ne slavi nigdje ovako ni u Osijeku dalje. Ni vrućina nam ne može ništa jer smo svi došli u ime Krista. Umit ćemo u božanskom milosrđu, nakon Euharistije, duše svoje. Rashladit ćemo se na izvoru božanske ljubavi, Isuse, tvoje. I godine iduće želim da se opet okupimo i ovaj blagdan u zajedništvu proslavimo!

Na svetoj misi ima čarobno nešto, Isus Krist se u bijeloj Hostiji skriva vješto. Malena sam još razumjeti to, ali otkrit' će se i meni sve Božje i sveto.

Ručice moje male prekrižiti se znaju, tako pozdrav svom prijatelju Isusu daju.

Cvjetić sam mali koji Tebe Bože hvali.

Slova sam naučio, a u školu još nisam krenuo. Da je M slovo za mame, T za tate - to svatko zna, ali V je za vjeronauk gdje ću o Isusu učiti ja.

Školi sad je kraj, odmor školarcima, a i roditeljima svima treba taj. Igre, smijeha i druženja bit će puno ljeto, ali nećemo zaboraviti na ono što je sveto. Moliti, na misi prisutan biti i na praznicima treba vjeran Bogu ostati.

Želimo ti Isuse svi blizu biti, Ljubav tvoga Presvetoga Srca osjetiti. Blagoslov neka dobije svatko od nas i sluša u životu uvijek tvoj glas.

Isuse, sve one koji su sami, bili stari ili mladi, ti uvijek svojim pogledom brižnim prati. Tvoja providnost neka nas k njima vodi; kada je lijepa riječ i osmijeh ono što im treba, da im dade novu snagu i radost neba. Njihove najmilije na nebu primi k sebi. Mnogi su bili uvijek vjerni štovatelji ovdje tebi.

Mi smo kao cvjetići raznih boja, rastemo uz ljubav mame, tate i dragoga Boga. Presveta Majka svima snagu dijeli pa smo po cijele dane svi sretni i veseli.

U svijetu sve se nešto čudno zbiva, prvo pandemija pa sad rat ne daju ljudima mira. Ja ću Isuse tvoj vojnik biti koji će se molitvom boriti: da grijeh zaobiđe dušu svaku i da čuvaš mamu, tatu, djedu i baku. Moli se i ti - tako ćemo s Isusom pobijediti svi!

Kapelane dragi!

Vremena nova izazove imaju razne. Ostavljaju sve češće naše duše prazne. Dolazimo k Isusu tražiti svašta, a on uvijek strpljivo sluša i u tišini prašta. Kad poželimo čuti njegov glas, eto onda na oltaru vas. Koliko je Bog velik kroz Euharistiju vidimo onda mi i sjetimo se odmah da smo djeca Božja svi. Bez Vas to ne bi nikako moglo ići; uz Vašu pomoć i srcem čistim k Bogu ćemo svi na kraju stići.

Bez Božje pratnje život brzo zavrluda, iskušenja, napasti i grijeh vladaju svuda. Zato trebamo vas svećenike da s nama križ nosite i da se našim pobjedama nad zlim ponosite. Mi jedini bez drugih ne možemo biti, zato se moramo svi podupirati! Budite svi živi i zdravi, Presveto Srce Isusovo neka nas svuda prati!

(Autorica teksta: Blanka Kundakčić, 2022.) 

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24