Sri4Svi2022

Proslava blagdana sv. Florijana ispred DVD-a Retfala

Sveti Florijan, nebeski zaštitnik vatrogasaca, blagdanski je proslavljen 4. svibnja, u našoj župi večernjim euharistijskim slavljem održanim, po prvi put u povijesti župe, na prostoru ispred zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Retfala“, kraj svečeva kipa u Ulici Šandora Petefija. Misno je slavlje predvodio župnik Ivica Martić, a suslavio i propovijedao župni vikar Krešimir Iljazović, dok je župni zbor sudjelovao liturgijskim pjevanjem uz ravnanje Ivana Bošnjaka i orguljsku pratnju Antuna Ivankovića. Posebnost proslave bio je blagoslov nove cisterne, vozila i spomen-ploče vatrogascu zaslužniku Stjepanu Klariću.

Nakon duhovne priprave pobožnošću svete krunice, koju je, kao i svake večeri u crkvi, predmolio vatrogasac Adam Cabadaj sa suprugom Janjom te s članovima župne „Žive krunice“, župnik Martić je uveo u misno slavlje čestitajući vatrogascima njihov dan.

„Pozvali ste nas da zajedno u vašemu prostoru gdje je kip sv. Florijana, vašeg zaštitnika, koji nas na osobit način svojim dobročinstvom povezuje – nas u vjeri, a vas u vašim zadatcima koje od vas očekuju građani Osijeka. Ono što resi svece pa i svetoga Florijana je briga za druge, a tu se zapravo očituje ljubav. Krist je tako htio pojednostaviti naš život, jer se opterećujemo s puno stvari koje se moraju, ne smiju, trebaju… kazao kako postoje samo dvije bitne stvari da bude lakše živjeti i da nam uvijek budu u mislima; to su ljubav prema Bogu i ljubav prema drugima! I koliko god je to jednostavno, opet vidimo koliko je propusta na tom području i u ljubavi prema Bogu, a onda smo na osobit način svjesni koliko je malo ljubavi među nama. Da bi bilo više ljubavi među nama, potrebno je da više vjerujemo u samu Božju ljubav koja nas je stvorila i koja oblikuje srce čovječje i poziva ga na iskorak kakav je napravio sve. Florijan, a to je iskorak svetosti. Neću živjeti običan život, želim da drugi vide da sam od Boga ljubljen i da se ta ljubav prelijeva u brigu za druge.“

U propovijedi je vlč. Iljazović razmatrao o djelima koja zrcale kršćansku vjeru, kazavši: „Vjera svakoga od nas prava je, istinska, ukoliko se vidi i djelima. Već prva Crkva naglašava, čitamo u Jakovljevoj poslanici, kako je vjera bez djela mrtva, nepostojeća. Jedino u odnosu s Bogom i našim bližnjima ta vjera je vidljiva, konkretna. Nije bezrazložno više duhovnih otaca naglašavalo upravo djela kao mjerodavna, a ne samo riječi. Molitva je naglašena kao temelj, nit vodilja, ali nije dostatna za vjernički život. U tom kontekstu možemo motriti i današnje čitanje Djela apostolskih (Dj 8, 1b-8.). Počinje progon učenika, progon Crkve. I kada bi čovjek pomislio da će apostoli odustati, vratiti se nazad, nastaviti sa svojim prijašnjim životom, oni ustraju! Stjepan je pokopan, prva žrtva progona Crkve, kao upozorenje svima koji se protive rimskoj vlasti. Ali jedan se ne skriva - Filip, osvjedočen i ojačan Stjepanovim svjedočanstvom, propovijeda Krista. Ide javno, među svoje potencijalne progonitelje. Naviješta radosnu vijest, evanđelje. Slijedi Isusov primjer,  poziv na nasljedovanje u vršenju volje Očeve. A koji je motiv nasljedovanja? Samo ljubav. Ljubav prema Bogu i bližnjima i današnjeg je sveca, sv. Florijana, dovela do palme mučeništva. Kao mladić pristupa vojsci i vrlo brzo napreduje do mjesta časnika. Bio je jako sposoban pa su ga vladari voljeli. Ali, nije htio progoniti kršćane. I unatoč svim nagovaranjima, pa i obećanjem nagrada, Florijan ostaje ustrajan. Pretrpio sam mnogo ozljeda za cara, a da neću malo ogrebotina za uvjerenja, pišu povjesničari njegove posljednje riječi.“ Zaključujući propovjednik je potaknuo vjernike na promišljanje: „I danas nam ovaj blagdan može biti poput ispita savjesti. Možemo se pitati hranimo li se mi na stolu Tijela i krvi Kristove i na stolu Riječi? Predajem li se i gledam li u tu Kristovu ljubav kako bih ju i sam nasljedovao?“

Euharistijskoj proslavi Dana vatrogasaca pribivali su u svečanim odorama vatrogasci i vatrogaskinje DVD-a Retfala;  zapovjednik DVD Retfala Stjepan Jurman, predsjednik Dragan Košćak, mladež i djeca sa svojim voditeljima (župna liturgijska čitačica Ankica Klobučar, Andrea Lovrić i Ines Kolarić), retfalački župljani i s. Vianea Pezer (Sestre naše Gospe) sudjelujući u molitvi te u lturgjskom pjevanju. Na kraju mise, župnik Martić je blagoslovio novu vatrogasnu auto-cisternu (s certificiranim spremnikom za 8200 litara pitke vode) i manje teretno vozilo. Poslije završnog misnog blagoslova naroda Božjeg, vlč. Martić je blagoslovio spomen-ploču postavljenu u predvorju zgrade DVD-a „u znak zahvalnosti predsjedniku Stjepanu Klariću (preminulom u 82. godini života 7. siječnja 2022.) za veliki doprinos u izgradnji Vatrogasnog doma“. Naime, dom je otvoren 2014.

Spomen-ploču je otkrila Klarićeva supruga Ankica u pratnji kćeri Elvire, nakon prigodne riječi predsjednika Košćaka koji je kazao kako je Klarić djelovao duže od 60 godina u vatrogastvu, od njegove 18. godine života (bio je i dugogodišnji glazbenik Puhačkog orkestra) i, mada nije zlatnim slovima ovjekovječen na spomen-ploči, zaslužnik je za mnoga dobra u retfalačkom DVD-u. Mnogi su se prisjetili Klarićeve suradnje sa župom (organizirao je i sudjelovao u vatrogasnim počasnim stražama kod križa na Retfalačkom groblju, u tradicionalnoj straži uz 'Božji grob'  u crkvi na Veliku subotu te s vatrogascima i članovima Puhačkog orkestra pribivao na svečanim misnim slavljima odjeven u svečanu vatrogasnu odoru). Vidljivi je spomen postavljen kraj ploče Ivici Vargi, preminulom u listopadu 1991. u spašavanju tuđih života u Domovinskom ratu. DVD Retfala djeluje 132 godine u Osijeku.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22