Pon18Tra2022

Euharistijsko večernje slavlje na Uskrsni ponedjeljak

Svetkovinu Uskrsa proslavili smo svečano drugoga dana Vazmene osmine na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja, trima euharistijskim slavljima; jutarnjim, prijepodnevnim i večernjim koje je predvodio župni vikar Krešimir Iljazović. Slušali smo čitanje Djela apostolskih (Dj 2, 14.22-32), psalam (Ps 16, 1-2a.5.7-8.11) i navještaj svetog Evanđelja po Mateju (Mt 28, 8-15) u kojemu je zapisano:  Žene otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima. Kad eto im Isusa u susret! Reče im: »Zdravo!« One polete k njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone. Tada im Isus reče: »Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!...

Naime, vikar Krešimir u propovijedi je govorio o pobjedi nad strahom i lijeku protiv straha, a to je izaći i naviještati da se prevlada strah jer „uskrsna radost nije za to da se zadržava za sebe; Kristova radost jača se darivanjem, umnožava se dijeleći“.

Ukazanje Uskrslog ženama, nama daje uskrsne darove

U homiliji predsjedatelj se poslužio nagovorom pape Franje prenoseći ga vjernicima Papinim promišljanjem: „Dani u osmini Uskrsa su kao jedan dan u kojem se produljuje radost Uskrsnuća. Tako nam Evanđelje današnje liturgije nastavlja pripovijedati o Uskrslom, o njegovom ukazanju ženama koje su otišle na grob (Mt 28, 8 – 15). Isus im ide ususret i pozdravlja ih. Zatim im kaže dvije stvari, koje će i nama dobro doći ako ih prihvatimo kao uskrsni dar. To su dva Gospodinova savjeta, uskrsni dar. Prvo ih hrabri s dvije jednostavne riječi: Ne bojte se. Ne strahujte. Gospodin zna da su strahovi naši svakodnevni neprijatelji. On također zna da naši strahovi proizlaze iz velikog straha, straha od smrti: straha od nestanka, od gubitka voljenih, od bolesti, od toga da ne možemo više… Ali na Uskrs je Isus pobijedio smrt. Nitko nam drugi, stoga, ne može uvjerljivije reći: 'Ne bojte se'; 'Ne strahujte'. Gospodin to govori upravo tu, pored groba iz kojeg je izašao kao pobjednik. Na taj nas način poziva da izađemo iz grobova svojih strahova. Poslušajmo pažljivo: da izađemo iz grobova svojih strahova, jer naši su strahovi kao grobovi, zakopavaju nas unutra. On zna da je strah uvijek šćućuren pred vratima našeg srca i da – na uskrsno jutro kao i u jutro svakoga dana – imamo potrebu čuti kako ponavlja ne boj se, ne plaši se, ne boj se. Hrabar budi. Hrabra budi. Brate, sestro, koji i koja vjeruješ u Krista, ne boj se! 'Ja sam – kaže ti Isus – iskusio smrt za tebe, preuzeo sam tvoje zlo na sebe. Sada sam uskrsnuo da ti kažem: ovdje sam, s tobom, zauvijek. Ne boj se!' Ne strahuj.

Uskrsna radost se dijeli - naviještanjem u istini prevladavaj strah

Ali, kako se konkretno boriti protiv straha? Pomaže nam i druga stvar koju Isus kaže ženama: „”Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!“ Idite naviještati. Strah nas uvijek zatvara u sebe. Isus nam, pak, daje da izađemo van i šalje nas drugima. Evo lijeka. Ali ja – možemo reći – nisam sposoban! No promislite, te žene sigurno nisu bile najprikladnije i pripremljene za naviještanje Uskrsloga, ali to Gospodinu nije važno. Njemu je važno da se izađe i naviješta. Izaći i naviještati. Izaći i naviještati. Jer uskrsna radost nije za to da se zadržava za sebe. Kristova radost jača se darivanjem, umnožava se dijeleći. Ako se otvorimo i pronosimo Evanđelje, naše srce se proširuje i nadilazi strah. Ovo je tajna: naviještati da se prevlada strah. Današnji nam tekst, međutim, govori da navještaj može naići na prepreku: neistinu. Zapravo, Evanđelje pripovijeda „kontranavještaj“, onaj vojnika koji su čuvali Isusov grob. Oni su plaćeni s 'mnogo novaca', dobrom napojnicom, i primaju ovu uputu: Recite: ‚Noću dok smo mi spavali, dođoše njegovi učenici i ukradoše ga. Spavali ste? Jeste li vidjeli u snu kako su ukrali tijelo? Tu postoji kontradikcija, ali kontradikcija u koju svi vjeruju jer je posrijedi novac. To je moć novca, onog drugog gospodara za kojeg Isus kaže da mu nikada ne smijemo služiti. Dva su gospodara: Bog i novac. Nikada ne služiti novcu! Evo neistine, logike prikrivanja, koja je suprotna navještaju istine. Podsjetnik je to i za nas: neistine, laži – riječima i životom – zagađuju navještaj, kvare – korumpiraju iznutra, vode natrag u grob. Uskrsli, s druge strane, želi da izađemo iz grobova laži i ovisnosti. Pred uskrslim Gospodinom nalazi se i ovaj drugi 'bog', bog novca, koji sve prlja, sve uništava, zatvara vrata spasenju. A nalazi se posvuda: u svakodnevnom životu postoji iskušenje obožavanja ovog boga novca.“ Propovijed je zaključena porukom vjere u kojoj Uskrsli Gospodin pomaže u istini pobijediti naše vlastite strahove u životu.

Priredila: N. Špoljarić

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08
  • 09