Čet6Sij2022

Svečano slavlje Bogojavljenja sa STD „Pajo Kolarić“

Večernje euharistijsko slavlje svetkovine Bogojavljenja (6. siječnja) svečano je animiralo Slavonsko tamburaško društvo „Pajo Kolarić“ uz ravnanje župljanina, maestra Dragutina Stivaničevića. Ulaznu procesiju pratila je božićna pjesma Veselje ti navješćujem, puče kršćanski. Misa, koju je predslavio i propovijedao župni vikar Krešimir Iljazović, posebno radosno i svečano je odzvanjala u srcima župljana slušanjem liturgijskih i božićnih pjesama u izvedbi tamburaškoga orkestra i Mješovitog pjevačkog zbora uz orguljsku pratnju Domagoja Čošića i vokalnu solisticu Tamaru Čer.

Misu je, kao i misno slavlje u 11 sati kada je Dječji zbor pjevao na misi uz ravnanje Marijane Matijević, predvodio naš župni vikar Krešimir Iljazović koji je naposljetku večernje mise, prije završnog blagoslova, srdačno zahvalio izvođačima i dirigentu Stivaničeviću za zajedništvo u slavlju Bogojavljenja. Pjesmom Radujte se narodi misa je završila, no vjernici su još darivani skladbom „Božić za sve“ (autora Berislava Crnkovića). STD „Pajo Kolarić“, nosi ime Paje Kolarića, utemeljitelja tamburaških orkestara u Hrvatskoj, ove godine proslavit će 67 godina postojanja (21. ožujka 1954.), a u svojoj povijest bilježi i susret sa sv. Ivanom Pavlom II. u Vatikanu, brojne nastupe u crkvama i svetištima.

Mudraci - iskreni tragatelji za Božjim svjetlom

Uvodeći u misno slavlje, župni vikar Krešimir naglasio je kako „od samih početaka Crkva u poklonu Trojice mudraca s istoka vidi otajstvo i poruku jer upravo u Kristu, Bog se objavljuje svim narodima, cijelomu svijetu, a do sada se objavljivao samo Izabranom narodu“, kazavši: „I mi, koji danas stojimo pred njim, različiti smo. Svatko od nas ima svoju osobnost, brige, nadanja i želje. Svakoga od nas Božja riječ dotiče drukčije. Kako bismo osjetili dodir Božje riječi, otvorimo svoje srce, priznajmo svoje grijehe i za njih se pokajmo.“

Milosrdna Božja providnost, pošto je odlučila u punini vremena priteći u pomoć palom svijetu, izvršila je spasenje svih naroda u Kristu. Kako se to ostvarilo, spoznali smo kad je zvijezda potakla trojicu Mudraca u njihovu dalekom kraju i dovela ih da se poklone Kralju neba i zemlje. Upravo ovim riječima sv. Leon Veliki, papa, govori o ovoj svetkovini Bogojavljenja. Izvorni naziv današnje svetkovine jest epifanija, objava. U grčkom svijetu ovaj pojam koristi se kako bi se opisala ljudima korisna objava nekog božanstva ili dolazak vladara u neki grad. Apostol Pavao ovaj izraz upotrebljava kako bi predstavio Isusovo rođenje i njegov slavni dolazak“, rekao je propovjednik te u homiliji promišljao s vjernicima o svevremenim „porukama mudraca“ aktualiziranim u slavlju Bogojavljenja.

„Današnja svetkovina neodvojivo je povezana sa svetkovinom Božića. Na Božić se Isus objavljuje pastirima, a danas se po mudracima objavljuje čitavome svijetu. Njega ne zanima tko je tko, čime se tko bavi i kakav je život imao. Bog svakog od nas poziva na obraćenje sada, u ovom trenutku. Pastiri koji su došli Isusu prikaz su najpodcjenjenijih u izraelskom narodu, a oni o kojima smo maloprije slušali, mudraci, prikaz su stranaca. Mudraci su pogani koje je vodila zvijezda. Gledanje zvijezda i orijentacija po njima u semitskom tumačenju je pridodano onima koji su pogani, koji ne poznaju Pisma. Oni ništa ne pitaju, jednostavno slijede zvijezdu. Mudraci su prikaz onih koji su iskreni tragatelji za Božjim svjetlom; oni ističu važnost neprestanog truda i budnosti u vjerničkom traganju. I daju poruku: sve ono što je oko nas može nas dovesti do Boga, ukoliko otvorimo oči kada gledamo sve oko nas. Oni, bez obzira na sve, idu dalje. Ne zanima ih ni duljina puta ni moguće opasnosti. Idu tamo gdje ih zvijezda vodi. Vrlo često mi smo upravo oni koji odustanu od Božjih planova, ukoliko se oni ne poklapaju s onim što želimo. Bojimo se, teško nam je, možda smo lijeni i odustajemo. Ali, mudraci nisu takvi. Ne zadovoljavaju se polovičnim, samo da su vidjeli zvijezdu i to je to, nego idu, unatoč svemu… Odmah se polariziraju likovi – Herod i vjerska elita. To će se provlačiti kroz čitavo evanđelje. Herod saziva tumače da otkriju gdje se rodio Mesija – no, neće ga pronaći; pronalaze ga – pogani!  Matej ovdje daje sliku učeništva: pogani polaze samo s jednim pitanjem i, nakon niza peripetija, uspijevaju doći do Isusa; Židovi pak imaju sve (Pismo, teologe), a ne nalaze; sve su promašili.

Susret s Novorođenim i nas poziva da idemo drugim putem

Zlato, tamjan i smirna – najava su budućih događaja (muka, smrt i uskrsnuće). Draga braćo i sestre, napose vi stariji, možda vam je poznat običaj iz blagoslova obitelji, koji je danas potisnut, zaboravljen. Naime, na ulazu u svaku obiteljsku kuću, svećenik koji ide u blagoslov ili ministranti u pratnji na samom početku su recitirali kao pozdrav: S istoka dođoše mudraci pokloniti se Gospodinu. Donesoše blago svoje i priniješe dragocjene darove. Zlato pravome kralju, tamjan pravome Bogu i smirnu njegovu ukopu. Najpodcjenjeniji i stranci su oni koji, po židovskom učenju ne mogu primiti Mesiju. Ali, dolazak Krista mijenja sve. Ruši se stari koncept i počinje nešto novo. Odjednom ti prezreni, odbačeni i stranci postaju oni koji upoznaju Mesiju. Upravo Božić je svetkovina koja mijenja sve. U temelju crkve postoji izraz katholikos, što znači sveopći, sveobuhvatni. Crkva je katholikos, katolička, ona koja je otvorena svima bez obzira na status u društvu, imovinsko stanje i slično! Ta Crkva mora biti znak žive Kristove prisutnosti u svijetu, svjetlo naroda, kako kaže Drugi vatikanski koncil… Slika mudraca koji nakon susreta s Isusom idu drugim putem u svoju zemlju, govori i nama kako upravo susret s Novorođenim i nas poziva da idemo drugim putem, da mijenjamo svoje navike, dopustimo da nas taj novorođeni Kralj mijenja. Stoga se nemojmo zadovoljiti polovičnim niti misliti da je s jednim susretom sve gotovo! Valja dopustiti iznova sebi da budemo poput mudraca koji se na jedan Božji intervent odvažuju na potpuno vjersko traganje i dopuštaju da ih sam Bog vodi putem kojim On sam hoće.“

Priredila: Nevenka Špoljarić

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11