Sri20Pro2017

Poslušali smo „Božićni koncert“ Opernog zbora HNK-a

Detalj božićnoga koncerta održanog 20.prosinca 2017.Među brojnim događajima u našoj župi tijekom došašća izdvaja se nesvakidašnji „Božićni koncert“ kojega nam je 20. prosinca darovao Operni zbor Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, pruživši nam u župnoj crkvi radost slušanja vrhunske izvedbe 14 skladba priređenih u okviru tematskog repertoara te tri pjesme otpjevane na zahtjev oduševljenih slušatelja. Program je sastavljen od tradicionalnih božićnih pjesama: Padaj s neba, Visom leteć, Zlatnih krila, Veselje ti navješćujem, Kyrie eleison, Svim na zemlji, Radujte se narodi, U to vrijeme godišta, Narodi nam se, Tiha noć.

Također, čuo se Haibelov Benedictus u izvedbi Roberta Adamčeka (bariton) i Blaža Galojlića (bas), nastupile su vokalne solistice Katarina Toplek (sopran) i Mirna Vidović (mezzosopran). Zborom je ravnao Davor Kelić. Za program je zaslužna i inspicijentica Irena Budak. Među skladbama izvedenim u dodatku nakon gromoglasnoga pljeska publike bila je izvedba Adeste fideles. Ukratko, bila je to glazbena poslastica i večer za pamćenje. Naime, večernji je koncert ujedno bio prigoda za sudjelovanje u duhovno-umjetničkoj pripravi za blagdansko slavlje jer se pjevanjem i sviranjem proslavljao Bog i rođenje Djetešca Isusa, a slavljenički zahvalno otpjevana je „Ave Maria“ (P. Mascagni: Cavalleria rusticana). „Ljubav i mir darujemo Vam glazbom“, poruka je kojom je HNK Osijek čestitao Božić župljanima i svima koji su pristigli iz drugih župa kako bi poslušali vrhunsku izvedbu priređenoga repertoara, ali i oprostiti se sa zborovođom Davorom Kelićem koji u siječnju odlazi iz Osijeka u Zagreb gdje će raditi u Gradskom kazalištu „Komedija“. Mladi je zborovođa pokazao kako je „za dobrog dirigenta moraš prije svega biti glazbenik, svjesno se ne baviti samo 'mahanjem rukama', nego dobro poznavati sve grane glazbe - harmoniju, polifoniju, instrumentaciju, tehnike sviranja, korepetiranje, pjevanje“, a nama je i zasvoirao na glasoviru. Od pjevača smo doznali kako su se za ovaj koncert dugo pripremali, marljivo vježbali kako bi program izvedbeno približio tonski i estetski ugođaj božićnoga vremena. Naposljetku koncerta raspjevanim gošćama i gostima (zbor broji 35 članova) je zahvalio župnik Ivica Martić te darivao prigodno misnim vinom zborovođu, a susret je završio gostoprimstvom uz trpezu zahvaljujući dobročinstvu župljana.

Božićni koncert održan je i u konkatedrali Sv. Petra i Pavla, ap., u Osijeku, u Donjem Miholjcu, Belom Manastiru i u Đakovu te je koncertni ciklus završen upravo kod nas u župi Uzvišenja sv. Križa.

Tekst: N.Špoljarić