Čet10Svi2018

Gostovanje KUD-a iz Đeletovaca

Na Svetkovinu Uzašaća Gospodinova na večernjoj svetoj misi u 18,30 sati gostovao nam je KUD “Grančica” iz Đeletovaca. Nastavak je to priprave za mladu misu vlč. Nine Perice, kojemu je, baš na današnji dan završio đakonski praktikum u župi Sv. Martina biskupa u Bošnjacima.

Misno je slavlje predvodio vlč. Branimir Mađarac, župnik župe sv. Katarine iz Nijemaca, u zajedništvu sa vlč. Mirom Tomas iz Levanjske Varoši (prije je bio u župi Nijemci), te domaćim svećenicima Domagojem Lackovićem i Robertom Djossou, a ministrirao je Ninin brat Matej.

“Na današnju svetkovinu Isusova Uzašaća – Spasova, kako se to pučki kaže, Isus  je završio ono što je u svom životu došao ispuniti za nas i uzašao na nebo, rekavši kako nam ide pripraviti mjesto jer želi da budemo zajedno s njim. To je dokaz velike Božje ljubavi prema nama” - rekao je među ostalim, u nadahnutoj propovijedi vlč. Miro Tomas.

Zahvalio je Nini što nas je sve okupio na večerašnjoj misi, njegovim roditeljima, obitelji i svim župljanima koji su ih s radošću dočekali i uživali u pjesmama kojima je KUD animirao misno slavlje, za što su bili nagrađenim velikim pljeskom.

Okupljenima se, na kraju svete mise obratio i Nino rekavši kako sad počinje priprema za svećeničko ređenje koje će se održati 29. lipnja, na blagdan sv. Petra i Pavla, u đakovačkoj katedrali, na koje je pozvao sve župljane.  Bit će ih ukupno 9 zaređeno, kaže,  “Bogu na slavu”.  Pozvao je i sve da sudjeluju u organizaciji za mladu misu, kako bi taj dan bio doista poseban.

Ninina je majka rodom iz Đeletovaca, koji su filijala župe sv. Katarine, Nijemci. Nino kaže kako je tamo u mladosti provodio svaki vikend kod bake, koja još uvijek tamo živi i dugogodišnja je zvonarica u Đeletovcima.

Upravo su se  zato članovi KUD-a  rado odazvali gostovati kod  nas u župi. Nakon misnog slavlja čak su, zajedno sa župljanima i zaplesali na trgu ispred crkve.

Kulturno umjetničko društvo „Grančica“ iz Đeletovaca osnovano je 1965. godine kao folklorna skupina, zaslugom đeletovačkog učitelja Zvonimira Vanđure. KUD je aktivno djelovao i sve godine progonstva u vrlo teškim uvjetima.

V. Ljubo

Više fotografija u Fotogaleriji.

Video zapisi sa misnog slavlja:

Izvor: Župa uzvišenja Svetog Križa

Snimila: Ivanka Marojević

Izvor: Župa uzvišenja Svetog Križa

Snimila: Darija Rakitić Lijić