Čet3Svi2018

Proslava sv. Florijana

Obilježavanje sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca započelo je u prostorijama DVD-a Retfala intoniranjem državne i himne vatrogasaca, minutom šutnje i polaganjem vijenaca kod kipa sv. Florijana.  Nakon toga održana je molitva i blagoslov koje je predvodio naš župnik Ivica Martić.

Spomendan sv. Florijana proslavljen je i  prigodnim misnim slavljem na večernjoj misi, kojoj su uz župljane nazočili i naši retfalački vatrogasci.

Misno slavlje, na kojem su blagoslovljeni vatrogasci našeg DVD-a Retfala i njihova zastava na kojoj je njihov zaštitnik, sv. Florijan, svetac i mučenik, predvodio je župnik Ivica Martić u zajedništvu sa župnim vikarom Domagojem Lackovićem, Robertom Djossou i Matom Martinkovićem.

Današnji nam je svetac primjer kako se za svoju vjeru treba boriti i žrtvovati. Upravo je zato sv. Florijan postao zaštitnik vatrogasaca, jer je bio spreman na žrtvu vlastita života, što moraju biti i vatrogasci i svi oni koji pomažu drugima. Današnji je blagdan i prigoda da im svi mi iskažemo zahvalnost.

Čestitajući im njihov dan, naš župnik Ivica Martić poželio im je da i dalje budu hrabri davati svoje vrijeme za svoje bližnje. Također je pohvalio njihovu dobru organizaciju u kojoj se, rekao je, doista osjeti duboko  poštovanje između mlađih i starijih. Inače, vatrogasci DVD-a Retfala imaju tradiciju dugu 128 godina.

Više fotografija u Fotogaleriji.