Ned29Tra2018

Misno slavlje s bogoslovima i poglavarima
Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa iz Sarajeva
 

Na 5. Uskrsnu nedjelju svečano je misno slavlje naše župne zajednice i gostiju – Vrhbosansko bogoslovno sjemenište Sarajevo - održano pod misom u 9 sati. Misno je slavlje predvodio rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, prečasni Josip Knežević u koncelebraciji s vicerektorom vlč. Markom Mikićem, duhovnikom vlč. Jakovom Kajinićem, te domaćim svećenicima. Gostujući su bogoslovi svojom pjesmom animirali misno slavlje.

„Hvala Vam na iskazanoj časti i vikendu koji ste proveli u našoj Nadbiskupiji i vikendu koji ste proveli s našom župnom zajednicom“ rekao je na početku misnoga slavlja naš župnik Ivica Martić. Naime, naša je Nadbiskupija bila domaćin 7. kongresa bogoslova Crkve u Hrvata, a gosti iz Sarajeva – 40-ak bogoslova, među kojima je i naš župljanin, Darko Endrich, te poglavari sjemeništa bili su smješteni u obiteljima u našoj župi, kojima su od srca zahvalili i naš župnik i gosti.

„Kršćanin nije pozvan da bude parazit nego da donosi plodove“ – neka upravo ta misao, braćo i sestre, bude ta koja će nas voditi kroz ovaj 5-ti Uskrsni tjedan – rekao je u propovijedi rektor Bogoslovnog sjemeništa prečasni Josip Knežević.

„Čestitamo što ostajete i opstajete u kraju koji doista nije jednostavan. Divimo se i vašim svećenicima koji nisu napustili svoje župe iako su možda i male, vašoj  hrabrosti i odvažnosti kojom svjedočite ponajprije o crkvenom i vjerskom životu hrvatskoga puka u Bosni i Hercegovini“ – rekao je na kraju misnoga slavlja naš župnik Ivica Martić.

Vrhbosansko je bogoslovno sjemenište u Sarajevu osnovano 1890. g.  1944.g. su morali prekinuti s radom jer su im komunističke vlasti oduzele zgradu, koju su oni onda otkupili 25 godina poslije i 1969. g.  nastavili s radom. 1992. godine su zbog ratnih događanja preselili na otok Brač, gdje su u Dominikanskome samostanu ostali do 1996. godine i onda se vratili kući.  U 124 godine rada  zaređeno je i postalo svećenicima njih  600-tinjak, od čega su 50 doktori teoloških znanosti, 5 nadbiskupi a njih 8 biskupi. Bogoslovno sjemenište danas pohađa 36 bogoslova koji dolaze iz Vrhbosanske nadbiskupije, Mostarsko-duvanjske, Banjalučke, Subotičke i iz Kotorske biskupije. Svi marljivo rade i trude se na svim područjima – rekao je rektor Knežević upoznajući župljane s njihovom bogoslovijom i još im jednom iskreno zahvalio na srdačnom gostoprimstvu u našoj župi.

V. Ljubo

Više fotografija u Fotogaleriji.

Poveznica na Vrhbosansko bogoslovno sjemenište