Uto13Ožu2018

Svjedočanstva o Božjem milosrđu
vlč. Dragutina Goričanca u našoj župi

Velečasni Dragutin Goričanac predvodio je svetu misu u našoj župnoj Crkvi u srijedu, 13. Ožujka 2018. godine. Uz njega misu su  služili  i naš župnik Ivica Martić, župni vikar Domagoj Lacković i pastoralni suradnik Mato Martinković.

U veoma nadahnutoj propovijedi - svjedočanstvu, vlč Dragutin Goričanec javno je svjedočio svoj put – od grešnika do svećenika. Budući da je iskusio Božje milosrđe, kaže, može razumjeti druge. Spoznao je svoje padove i može imati strpljenja za tuđe. Iskusio je Boga živoga i zato k Njemu može voditi i druge.

Vlč Dragutin Goričanec rodio se 13. listopada 1962. g. u Čakovcu. Zaređen je 1988. g. Svećenik je u župi Uzvišenja svetog Križa u Završju, kod Karlovca. Povjerenik je za osobe s invaliditetom Zagrebačke nadbiskupije.

Jedan je od troje djece u obitelji. Dobri ga je Bog učinio posebnim već od začeća. Naime, on ne bi bio rođen da je njegova, tada bolesna majka,  poslušala liječnika koji joj je savjetovao abortus. Rekla je: „Ili ćemo zajedno umrijeti – ili zajedno živjeti!“. I doista, rodila je sina  i ipak poživjela do 70-te godine. Prošao je vlč Dragec, kako ga od milja zovu, probleme u obitelji, patnje, bolesti, ovisnosti, zaboravljenost i ostavljenost kroz koja je našao Božje milosrđe, prvenstveno molivši Krunicu, koja ga je spasila od samoubojstva.  Razmišljajući kako bi i kroz koje zvanje mogao najviše pomoći ljudima, odlučio je biti svećenik.  Bilo je to u 8. razredu.

U kušnji, kaže vlč Dragec, ako se ne udaljimo od Boga, on nam daje veće dobro od onog koje smo imali prije nje.

Još kao student počeo je obilaziti bolesnike i osobe s invaliditetom, išao na hodočašća, posebice Lurd. Tako je  postao i vozač autobusa, a  nastala je  i udruga „Job“. Vlč Dragec puno radi s osobama na periferiji društva, od kojih tako često i mi vjernici, okrećemo glavu. On im pruža ruku, pomoć i pomaže da pronađu Božju milost.

Podijelio je vlč Dragutin s našim vjernicima koji su bili na svetoj misi,  brojna svjedočanstva i iskustva, koja možete slušati bez riječi, srca ispunjenog zahvalom što se Bog učinio dostupnim i vidljivim u konkretnim ljudima našeg vremena.

Na dirljivom svjedočanstvu vlč Dragutinu je zahvalio naš župnik Ivica Martić, pozvavši ga da opet dođe kod nas, jer sigurno ima još puno iskustava i priča za podijeliti s nama. „Nađimo i mi način da priđemo Bogu, da bi onda mogli svjedočiti za njega“ – pozvao je župnik Martić vjernike.

Nakon svete mise, vjernici su mogli kupiti knjigu vlč Dragutina Goričanca „Milosrđe na kotačima“ po sniženoj cijeni od samo 50 kuna i tako sudjelovati u humanitarnom projektu. Naime, sav prihod od prodaje knjiga namijenjen je ljudima u potrebi, za koje se vlč Dragutin tako nesebično brine.

Sabina Meixner, Vesna Ljubo

Više fotografija u Fotogaleriji.