Pon13Lip2022

Naš župni zbor pjevao na slavlju Antunova u Tvrđi

Tristoljetno hodočasničko čašćenje sv. Antuna Padovanskog u Osijeku nastavljeno je i ove godine na svečev blagdan, 13. lipnja, uz održanih 12 euharistijskih slavlja i pobožnosti u dvorištu Franjevačkoga samostana sv. Križa i istoimenoj crkvi. Antunovsko hodočastilište u Tvrđi okupilo je i naše župljane na misom slavlju (pa i u trodnevnici), a iskazanu čast pjevanja i sviranja na misi u 18 sati te liturgjskoga čitanja imao je naš Mješoviti župni zbor.

Naime, posebnost duhovnoga zajedništva na Antunovo u Tvrđi misno je slavlje obitelji (uz blagoslov djece i ljiljana te darivanje djece sličicama sv. Antuna) koje je ove godine predvodio fra Ivan Crnković, OFM, župni vikar Župe sv. Josipa Radnika u Borovom naselju (Vukovar), a suslavio fra Stjepan Hrkač, OFM, župnik vikar osječke Župe sv. Obitelji (Jug II).

U liturgijskom čitanju i pjevanju sudjelovao je naš zbor uz ravnanje Ivana Bošnjaka i klavijaturnu pratnju Antuna Ivankovića, inače mladoga orguljaša u crkvama u Tvrđi i Retfali. Naša s. Vianea Pezer uz pjevanje se istaknula i čitanjem.

Kao što je u propovijedi  fra Ivan Crnković podsjetio kako je sveti  Antun činio dobro i sve činio s ljubavlju, tako su i naši pjevači pridonijeli raspjevanom ugođaju misnoga slavlja združivši se u zajedništvo sa stotinama hodočasnika u samostanskomu dvorištu slaveći Gospodina, zahvaljujući „svecu svega svijeta“ i uzdajući se u njegov nebeski zaštitnički zagovor. Na kraju slavlja predslavitelj je blagoslovio djecu u spomen na krštenje i s franjevcima predvođenim gvardijanom fra Venancijem Mihaljevićem darivao djecu sličicama s molitvom sv. Antunu.

Također, naš župni vikar Krešimir Iljazović predvodio je jedno od 12 euharistijskih slavlja, misu u 7.30 sati, koju je suslavio o. Nenad Krajačić, dekan žumberački. U propovijedi je podsjećeno na svečev život i djela približen vjernicima u svjetlu Božje riječi koju je Antun živio i tako ostao uzorom do današnjih dana.

Zabilježila: N. Špoljarić

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07