Sub1Sij2022

Svetkovina sv. Marije Bogorodice

Euharistijskim slavljima u 9 i 18.30 sati proslavili smo 1. siječnja (u subotu) svetkovinu sv. Marije Bogorodice i Svjetski dan mira. Misu u 9 sati predslavio je i propovijedao župnik Ivica Martić, a župni zbor je pjevao. Uvodeći u misno slavlje, predslavitelj je naglasio kako Crkva prvi dan godine posvećuje sv. Mariji Bogorodici, Majci Isusovoj, započinjući Novu građansku godinu na najljepši način u božićnom vremenu, kada se otvara i zatvara krug božićne osmine s likom BDM, Marije Bogorodice i Majke Crkve.

O bogomajčinstvu Marijinu

„Drevni oblik blagoslova, koji se nalazi u Knjizi Brojeva, glasi ovako: Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese! (Br 6,24-26). Ovim riječima što nam ih bogoslužje, prvoga dana u godini, ponovno predložilo za slušanje, htio bih izreći svoje srdačne čestitke vama, ovdje prisutnima i ostalim članovima vaših obitelji“, kazao je župnik Ivica te u propovijedi nastavio: „Danas slavimo blagdan Marije, Majke Božje. Bogorodice, Theotokos, naslov je koji je službeno nadjenut Mariji u 5. stoljeću, točnije na Efeškom saboru 431., no on je potvrđen u pobožnosti kršćanskoga naroda već od 3. stoljeća, u ozračju oštrih rasprava toga doba o Kristovoj osobi. Tim se naslovom htjelo istaknuti da je Krist Bog i da se doista rodio kao čovjek od Marije: tako je očuvano njegovo jedinstvo kao pravog Boga i pravog čovjeka. Doista, kolikogod se činilo da se rasprava vrtjela oko Marije, ona se u svojoj biti odnosila na Sina. Želeći sačuvati puno Isusovo čovještvo, neki su oci predlagali umjereniji naslov: umjesto naslova Theotokos, oni su predlagali naslov Christotokos, Kristorodica. To je, međutim, s pravom viđeno kao prijetnja nauku o punom jedinstvu Kristova božanstva s njegovim čovještvom. Stoga je, nakon široke rasprave, na Efeškom saboru 431. godine svečano potvrđeno, s jedne strane jedinstvo dviju naravi -  one božanske i one ljudske, u osobi Sina Božjega, a s druge strane zakonitost pridavanja Djevici naslova Theotokos, Bogorodica. Nakon ovog sabora nastala je prava eksplozija marijanske pobožnosti te su izgrađene brojne crkve posvećene Majci Božjoj. Među njima istaknuto mjesto zauzima bazilika Svete Marije Velike u Rimu. Ovaj nauk koji se odnosi na Mariju, Majku Božju, našao je potom svoju potvrdu i na Kalcedonskom saboru (451.) na kojem je proglašeno da je Krist pravi Bog i pravi čovjek (...) rođen radi nas i radi našega spasenja od Marije, Djevice i Majke Božje, u svome čovještvu. Naslov Bogorodice, tako duboko povezan s božićnim blagdanima, temeljni je stoga naziv pod kojim zajednica vjernika, mogli bismo reći, oduvijek časti Blaženu Djevicu. On dobro izriče Marijino poslanje u povijesti spasenja.

Povjerimo Mariji da vodi naše korake i pomogne

Ovih blagdanskih dana zastajali smo kako bismo u jaslicama promatrali prikaz Isusova rođenja. U središtu toga prizora nalazimo Djevicu Majku koja Djetešce Isusa nudi da ga motre svi koji se dolaze pokloniti Spasitelju: pastirima, siromašnim stanovnicima Betlehema, mudracima koji su pristigli s Istoka. Iz naslova Bogorodice izvode se svi drugi naslovi kojima Crkva časti Blaženu Djevicu. Upravo jer je Majka Crkve, Djevica je i Majka svakome od nas koji smo udovi mističnoga Tijela Kristova. S križa Isus je povjerio Majku svakome svome učeniku, a u isto je vrijeme povjerio i svakoga svoga učenika ljubavi svoje Majke. Evanđelist Ivan zaključuje taj kratki, ali dojmljivi izvještaj riječima: I od toga časa uze je učenik k sebi (Iv 19,27). Preveden doslovnije, ovaj bi izričaj glasio: primio ju je 'među svoje vlastito', čuvao ju je 'među svojim najdragocjenijim'. Dakle, u najuzvišenijem trenutku dovršenja mesijanskoga poslanja, Isus svakome od svojih učenika ostavlja, kao dragocjenu baštinu, samu svoju Majku, Djevicu Mariju“, kazao je župnik Ivica te propovijed zaključio pozivom: „Draga braćo i sestre, ovih prvih dana godine pozvani smo pozorno razmišljati o značaju prisutnosti Marijine u životu Crkve i u svome osobnom životu. Povjerimo se njoj da vodi naše korake ovim novim vremenskim razdobljem koje nam Gospodin daruje proživjeti te da nam pomogne da budemo istinski prijatelji njezina Sina i odvažni graditelji njegova Kraljevstvu u svijetu! Neka nova godina, započeta pod znakom Djevice Marije, učini da još življe osjetimo njezinu majčinsku prisutnost, tako da, podržani i utješeni Djevičinom zaštitom, mognemo obnovljenih očiju motriti lik njezina Sina Isusa i hitro hoditi putovima dobra… Još jednom, sretna nova godina svima!“

Priredila: N. Špoljarić

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08