Pet31Pro2021

Misa zahvalnica na Silvestrovo: Životne odluke za dobro i za sveto

Na spomendan sv. Silvestra I., pape, 31. prosinca, u našoj smo župi slavili dvije svete mise. Večernju je misu zahvalnicu u 17 sati predvodio župnik Ivica Martić, a pjevanje animirao župni zbor uz orguljsku pratnju Biljane Grašić i ravnanje Ivana Bošnjaka.

Uvodeći u misno slavlje župnik Ivica je podsjetio kako u trenutku oproštaja od godine 2021., koja je sada iza nas, ostavljamo različite situacije u kojima smo se otkrivali ili skrivali, događaje uspješne i manje uspješne; zahvaljujemo za sve dane u kojima je Bog pratio naše korake i vodio nas na dobro, preporučujući da sve predamo u Božje ruke i molimo oproštaj za svoje pogrješke, propuste u životu te da nam Bog bude milosrdan.

Posljednji dan godine treba tebi pripadati

U homiliji je uvodno rečeno kako nas Crkva podsjeća da smo hodočasnici koji idu u susret svojemu Gospodinu, putujući s bremenitostima života k Vječnosti kojoj je upućen svaki naš korak na zemlji gdje možemo zaslužiti drugi, vječni život jer kad' ovo vrijeme prođe, drugoga neće biti; svatko ima svoje vrijeme od Boga dano. „Danas u svojoj molitvi ispitajmo je li Bog doista zadovoljan načinom na koji smo proživjeli ovu godinu, je li bila dobra u obitelji ili u obiteljskim problemima, je li bila poslanje na putu vjere? Svaka godina koja prolazi je i upozorenje“, podsjetio je župnik te razložio: „Svaki dan je zapravo posljednji dan. Svaka minuta je posljednja, svaki sat je zadnji. Samo jednom prolazimo istim prostorom, samo jednom živimo ove trenutke. Važno je stoga svaki trenutak proživjeti kao da je zadnji, jer on to i jest. Ne dopustiti da ijedan ode prazan, a da nam ne odnese materijale u nebo iz kojeg će nam se za vječnost graditi novi dom.“

„No, posebnu fascinantnost i neku tajanstvenost nose posljednji dani građanske godine. Mi to zovemo Stara godina, a to je zapravo posljednji dan godine koja je iza nas. Stara godina je poput vrha planine s koje možemo vidjeti 365 prošlih dana i, ako su bili ispravni, na njima se odmoriti, odahnuti ili žaliti što su ti dani bili prazni i što se nismo s nekim izmirili, oprostili drugome. Stara godina je zadnji poziv da ovu godinu učinimo sretnom, da bez tereta, bolesti i grižnje savjesti uđemo u novo razdoblje života. To je zadnji poziv da učiniš još nešto dobra i da ti se ova godina čini uvijek sretnom, da se na nju vraćaš kao na blagoslov za svoju budućnost! Ne vrijedi ništa ovaj dan, ako se samo zakopaš u pijesak briga, u priprave za doček Nove godine. Radije si ovaj dan uzmi da okupaš svoju savjest, oprostiš svakom čovjeku i moliš neka ti se oprosti i da se osobito pomiriš s nebom koje jedino daje novost u Novoj godini! Bar posljednji dan godine treba tebi pripadati. Bar taj dan možeš zavoljeti sebe i svoj život, utješiti svoje srce, svoju savjest opet rasvijetliti i učiniti radosnom. Bar danas možeš oprostiti svojim ukućanima, možeš zaželjeti biti drugačiji, zadovoljan, sretan.

Zajedno s Bogom biti potpuniji i sretniji

Sati i minute te upozoravaju da će uskoro ponoć i da je važno napraviti životne odluke za dobro i za sveto. Zaustavi poslove i sjedni negdje u miran kut i pronađi sebe, svoj život, svoju dušu, svoju budućnost. Osluhni tišinu koja te okružuje i zaroni u mir. U toj smirenosti koja će te obuzeti kada odlučiš da ništa više nije važno osim tebe i ovog trenutka tvoga života, zapljusnut će te prisutnost Nekoga tko prema tebi gaji neizmjernu simpatiju, Nekoga koji možda već 365 dana nije uspio prodrijeti do tebe. Bog koji je postao čovjekom približit će ti se. On želi tvoje društvo. On te baš u svemu razumije i uopće te ne osuđuje ni za što. Sad zajedno s njime pogledaj u proteklu godinu, pogledaj što bi trebalo promijeniti da bi tvoj život bio potpuniji i sretniji! Nauči se od posljednjih dana praviti prve dane, pretvarati gubitak u dobitak! I ne dopusti da ti dani prolaze prazni! Ovo je dan zahvalnosti i dan planiranja. Zahvalnosti onom tko ti je poklonio sve tvoje godine i vremena. Trenutak planiranja, ali samo s onim koji ti može dati sutrašnji dan, budućnost i vječnost. U ovom trenutku između budućnosti i vječnosti čeka na tebe vječnost. Bog Stvoritelj, onaj koji te htio i koji ti je Otac i Majka, koji je srce tvog srca, prva i posljednja misao tvoga razuma, koji je tvoj najdublji osjećaj i koji je tvoja najdublja čežnja.“

Na kraju euharistijskoga slavlja župnik je zaključio kako “ono malo što imamo i damo, Bog će umnožiti te mu zahvalimo zajednički pjevajući Tebe Boga hvalimo“; (Tebe Boga hvalimo, vjerno ispovijedamo, vječnoga Oca slavimo, složnim glasom pjevamo. Na nebesim' anđeli štuju te s arkanđeli./Kerubini smjerno svi duboko se klanjaju, serafini složno ti jednim glasom pjevaju: Svet, svet, svet, je Gospod Bog, kralj preslavni puka svog!). Izlaznu procesiju pratilo je radosno pjevanje pjesme Narodi nam se kralj nebeski.

Na Silvestrovo je prigoda osvrnuti se i na župnu statistiku koju je na kraju mise pročitao župnik Ivica Martić, a ona izgleda ovako za 2021. godinu: vjenčanih 23, krštenja 104, prvopričesnika 117, krizmanika 76, ispovijeđeno bolesnika 77, podijeljeno pričesti 68.000, umrlih 174, lukno podmirilo 1.490 obitelji/samaca, dar za Crkvu - 807 župljana.

Priredila: N. Špoljarić

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08