Pon22Stu2021

Pjevanjem na misi proslavili sv. Ceciliju i otvorili adventsku duhovnu obnovu

Spomendan sv. Cecilije (22. studenog), zaštitnice pjevanja, crkvenih pjevača i glazbe, svečano je proslavljen u našoj župi uz skladno pjevanje dvaju župnih zborova tijekom večernjeg euharistijskog slavlja koje je predvodio gostujući propovjednik fra Anto Barišić, franjevac Franjevačkoga samostana sv. Križa u Tvrđi, ujedno započinjući trodnevnu duhovnu obnovu uoči došašća. Zborovi su animirali misu u čast sv. Cecilije, a Ivan Bošnjak je ravnao Mješovitim zborom i Zborom mladih, dok su orgulje svirale župljanke Dunja Keža i Biljana Grašić. Liturgijskom pjevanju pridružile su se redovnice Sestre naše Gospe s. Vianea Pezer i s. Marija Jerković.

„Sveta Cecilija, djevica  i mučenica, primjer je kršćanske djevojke (3. st.) koja je snagu crpila od Gospodina; puna Božje milosti bila je otvorena Božjemu duhu. Bogu zahvaljujemo za nju, za njeno djetinjstvo u kojemu je svoje djevičanstvo zavjetovala Bogu i sačuvala svoje srce. Iz njezina životopisa čitamo o danomu zavjetu Gospodinu. Svetica je zaštitnica pjevača koji pjevaju hvale Bogu. Molimo da naša pjesma uziđe do neba! Bitno je, za one koji pjevaju i one koji slušaju, sjedinjenje s Bogom, rast u Isusu. Poznato je: 'Tko pjeva dvostruko moli'“, kazao fra Anto uvodno te u propovijedi razmatrao o svetosti i svetičinim krjepostima uzoru našim suvremenicima. „Cecilija je bila otvorena Božjoj riječi, Duhu Božjemu, a njezin krjeposni život i snaga bili su u čistoći srca. Danas su brojni kršteni, ali žive poganski, prilagođeni mentalitetu svijeta. Nismo se ni mi ispraznili od sebe. Ovdje se duhovno, misom obnavljamo… Cecilija je bila Kristova svjedokinja hrabro svjedočeći svoju vjeru; snažna u Kristu, u muci, a njezina snaga bila je Kristova snaga. Molimo zagovor svetice da i mi primamo snagu koju nam je Isus obećao, da možemo svjedočiti svoju vjeru. I naša pjesma treba nas dovesti k Isusu, sada na misi. Sveta misa je čudo, a puno puta ne vidimo bitne stvari jer ne gledamo kao Isus, srcem, kako je vidio 'ubogu udovicu koja baca dva novčića, sav žitak što imaše' (Lk 21, 1-4). I udovica i Cecilija bile su potpuno predane Božjoj providnosti. Jesmo li Bogu dali sve“, kazao je propovjednik te zazvao na sabrane zagovor svete Djevice i Mučenice. U molitvi su vjernici molili uz zaziv da glazbenici prepoznaju dar srca i talent te ga umnože u slavljenju Gospodina. Naposljetku Barišić je molio da slavitelji imaju postojanost vjere poput svetice te čestitao pjevačima i glazbenicima njihov dan. 

Nakon mise proslavu svoje zaštitnice župni su zborovi nastavili pjevanjem tijekom druženja uz trpezu koju su u župnoj dvorani priredili župnik Ivica Martić i župni vikar Krešimir Iljazović. Stariji pjevači zahvalno su se prisjetili pokojnih zborista i cijelih obitelji koji su, od osnutka župe, tijekom desetljeća na misama glasom i sviranjem častili Boga, Gospu, svece i sv. Ceciliju. U našoj župi djeluje i Dječji zbor, uz ravnanje Marijane Matijević, te svi pjevanjem i glazbenim umijećem prinose ljepoti svete mise i liturgijskim slavljima. Posebno se njeguje crkveno pjevanje čiji je vrhunac u koncertima uz blagdanska slavlja.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06