Pon1Stu2021

Svetkovina Svih svetih: Svi smo pozvani na svetost!

Svetkovinu Svih svetih (1. studenog), kojoj je prethodilo (31. listopada) molitveno bdijenje (Holywin) poslije večernjeg euharistijskog slavlja, proslavili smo u župnoj crkvi četirima misnim slavljima. Također, svećenici su prije podne i poslije podne blagoslivljali grobove naših pokojnika na dvama grobljima.

Misu je u 9 sati predvodio župni vikar Krešimir Iljazović naglasivši uvodno kako smo svi pozvani na svetost života jer svetost nije povlastica odabranih svetih na nebesima kojima se utječemo i častimo, već svaki pojedinac stvoren je na sliku Božju – Bog je svet, i svojim djelima živi svetost. A to je moguće odražavajući devet krjeposti o kojima Isus naučava učenike i izrijekom slušamo na svetkovinu Svih svetih u Evanđelju (Mt 5, 1-12a). »Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko! Blago ožalošćenima: oni će se utješiti! Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju! Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi! Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe! Blago čistima srcem: oni će Boga gledati! Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati! Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko! Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!

„Biti svet znači biti s Bogom i u Bogu cijelu vječnost. Međutim, čovjek se izdiže iznad svega stvorenoga. Bog stvara čovjeka na svoju sliku; čovjek je na poseban način slika Božja. Čak i nakon čovjekova pada, Bog ostaje vjeran. Još uvijek mu nudi zajedništvo sa sobom. Još uvijek ga poziva na svetost. Budite sveti jer ja sam svet! U tomu zajedništvu, u toj sreći u potpunosti, već sada uživaju sveci u nebu, silno velika nebeska Crkva koju danas slavimo. Sve ovo što na ovoj zemlji vjerujemo, ostaje samo na razini vjere. Cjelokupna stvarnost u kojoj smo baštinici nebeske slave, skrivena je našim zemaljskim očima. Vjerujemo da smo od Boga. Znamo da nam Bog otvara cijelu vječnost. Vjerujemo da smo za nebo stvoreni. A ipak nas zemlja privlači, živimo pogleda uperenog k' nebu, našemu cilju, ali čvrsto smo s obje noge na zemlji. Zato molimo Gospodina da nam učvrsti tu vjeru, zato molimo zagovor nebeske Crkve, svih svetih koje danas slavimo, da ustrajemo u toj vjeri na putu prema obećanom cilju“, poručio je u propovijedi vikar Krešimir.

Župljani su u duhu svetkovine slavili svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskoga života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje, pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj. Papa Benedikt XVI. kazao je kako nije potrebno činiti izvanredne pothvate i djela niti posjedovati posebne karizme da bismo u zemaljskomu životu ostvarili svetost, već nam valja jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenutcima, a samo s njegovom pomoći možemo postati svetima.

Priredila: N. Špoljarić

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11