Ned24Lis2021

Misijska nedjelja sa Marijinom sestrom s. Justine Tikry iz Benina

Ovogodišnja 95. proslava Misijske nedjelje (Svjetskog dana misija) u Katoličkoj Crkvi, 24. listopada, je svečano održana u našoj župnoj crkvi sa Afrikankom s. Justine Tikry,  redovnicom Družbe Marijinih sestara Čudotvorne medaljice, rođenoj u Beninu.

S. Justine sudjelovala je u euharistijskim slavljima i, nakon zajedničke molitve Očenaš na hrvatskom, posebno je izgovorila molitvu Ocu nebeskom na materinskom gaun jeziku na kojemu je na kraju misa, svirajući bubanj tam-tam, otpjevala pjesmu „Dostojno je slaviti Djevicu Mariju“. Svjedočila je o misijskom radu Družbe, životu i svom redovničkom pozivu. Dobrodošlicu s. Justine izrazili su uz misna slavlja župnik Ivica Martić i župni vikar Krešimir Iljazović, a župnik se na misi u 11 sati pridružio sestrinu pjevanju pred Gospin kipom.

„Molimo zahvalno, zahvalni što imamo dom, posao i crkvu u kojoj u miru možemo zahvaljivati Bogu. Najveća bolest našega vremena je biti nezahvalan za ono što imaš i gdje jesi. Zahvalimo za život koji je od samoga početka Božji dar, za obitelj i djecu - Božji blagoslov jer mnogi su u mukama što nemaju djecu ili ne mogu imati djecu“, kazao je župnik uvodeći u misno slavlje u 11 sati, kada je kršteno troje djece. Izražavajući dobrodošlicu s. Justine, župnik Ivica je naglasio kako je ona šesto od jedanaestero djece u svojih roditelja u siromašnom Beninu. Vjernici su molili za duhovno zajedništvo sa svim siromasima svijeta. S. Justine posvjedočila je kako ju je Bog, u njenoj 23. godini, pozvao na susret djevojaka kod Marijinih sestara u Beninu. Tada je, vidjevši kako predano rade, osjetila poziv služenja u duhu Majke Marije te je 26. studenog 2011. položila prve redovničke zavjete, a četiri godine kasnije, 2016. doživotne u Biskupiji Potro Novo.

Misija Marijinih sestara: gladnu djecu hraniti, brinuti o siročadi i bolesnima

S. Justine (rođena je 6. studenog 1985. u selu Tohane) i kada je otac preminuo, ispričala je, morala je zarađivati da bi obitelj preživjela i poslije se, uz majčin pristanak, pridružila misionarkama te je u Hrvatsku došla 14. lipnja 2017. sa s. Kajom Ljubas, tadašnjom provincijalnom poglavaricom.

„Godinu dana u Zagrebu sam učila hrvatski jezik koji je jako težak“, kaže uz osmijeh s. Justine, dodajući da je u Beninu francuski službeni jezik, i sada živi u Strmcu (kod Nove Gradiške) pastoralna je radnica u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb „Sveti Rafael Strmac“. „Zahvalna sam što ste me pozvali u vašu župu i imate interes za misijski rad Marijinih sestara (traje 33 godinu). U Beninu živi 12 milijuna stanovnika, najviše katolika, muslimana i animista, a ljudi se najviše bave poljoprivredom. Marijine sestre pomažu bolesnicima jer je to karizma Družbe. Sestre rade u ambulanti i bolnicama, ali posjećuju sela i bolesnike u njihovim kućama. Prva zadaća bila je poučiti majke kako ispravno hraniti djecu. Sestre su donosile hranu dobivenu iz donacija i razdjeljivale ju svima potrebitima. Prioritet je posvetiti se bolesnima i napuštenoj djeci. U Beninu imamo dva internata za napuštenu djecu, u svakom 45-ero djece. Sestre se bave poljoprivredom i u svom vrtu uzgajaju hranu za tu djecu, a uzgajaju i domaće životinje. Uzdržavanje i školovanje djece pomažu dobročinitelji. Sestre su posvećene školovanju djecu bez mogućnosti, a ponekad je to vani na otvorenom jer nema školske zgrade. Djeci treba pomoć svake vrste; od pribora za pisanje i knjiga do hrane, dok su u školi, a nastava traje cijeli dan! Djeca su najugroženija i zato njima sestre posvećuju najviše pažnje. Zbog loših životnih uvjeta i siromaštva u selima su često bolesti među djecom i stanovništvom. Sestre imaju priručnu ljekarnu s lijekovima kamo bolesnici i majke s djecom dolaze iz najudaljenijih sela kako bi dobili potrebno za liječenje. Zahvaljujem na podršci i svakom daru koji jeste ili želite darovati misiji kako bi i naša djeca u Beninu mogla nastaviti školovanje“, rekla je s. Justine.

Milodar skupljen na misnim slavljima u Misijsku nedjelju namijenjen je za pomoć misijama. Uvod u misijsko djelovanje bila je akcija Misijske skupine i volonterki gornjogradske župe Mirne i Ruže Matanovac koje su u Nedjelju zahvalnicu (4. listopada) nudile kolače i rukotvorine ispred naše crkve te su župljani priložili 4.100 kuna za siromašnu djecu Benina. Naša je župa 2004.  organizirano počela pružati potporu misijskom radu DMS u Beninu, a školovanje putem kumstava zaživjelo je četiri godine kasnije. Danas se siročadi i gladnima u Beninu može pomoći i darom za „Marijine obroke“ pa i volontiranjem. Sestre otvaraju petu školu gdje djeci daju obrok iz programa Marijinih obroka, a u školskoj kuhinji dobiveni obrok djeca podijele na više porcija, nose kući da nahrane sestru ili brata.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17