Sri29Ruj2021

Uz kip iz Gargana proslavili smo sv. arkanđele Mihaela, Rafaela i Gabriela

Blagdan svetih arkanđela Mihaela, Rafaela i Gabriela (29. rujna) proslavljen je u našoj župi dvjema misama. Uz večernju euharistiju župnik Ivica Martić predmolio je pobožnost sv. Mihaelu „da nas Bog očuva od svakoga zla, čuva i štiti“. Nakon molitve svete krunice, pobožnost je održana uz novi kip sv. Mihaela iz Gargana (donesen i blagoslovljen u talijanskom svetištu gdje se ukazao sv. Mihael) koji je postavljen uz svetohranište (tabernakul) u crkvi.

Župljani su kod ulaza u župnu crkvu imali prigodu vidjeti kip i posvetne molitve tjedan dana prije blagdanske proslave te se duhovno pripraviti za slavlje. Nakon misnoga slavlja usvečanjenog pjevanjem župljana uz vodstvo s. Vianee Pezer, župljani su ostali u molitvi uz svečev kip te kućama ponijeli duhovno štivo o štovanju sv. Mihaela, čuvara Crkve.

U propovijedi župnik je podsjetio kako je u posljednjim redcima Svetoga pisma Ivanova vizija posljednjih trenutaka zapravo otvorenost prema Nebu, a opisana bitka znači da je rat završen. „Sveto pismo govori o duhovnom boju. On se i u nama događa, u sumnjama, nesigurnostima, udaljenosti od Boga… Imamo u tomu boju molitvu (naš osobni odnos s Bogom), post/pokoru i Božje milosrđe. Zašto smo toliko nezahvalni u životu, ljuti možda na svoje roditelje i najbliže? Duša je neodvojiva i pati zbog toga jer je od Boga, a jedini razlog nesreće je odvojenost od Boga u grijehu, nedostatak iskustva vjere u Božjoj riječi. Od duše se živi. Napasti su prisutne i u lažnomu, lakšemu načinu življenja vjere, a napasti odvajaju od onoga što čuva naše spasenje. Zato su post/pokora iznimno važni. Kako možemo odoljeti svijetu boreći će protiv lažnoga? Strahovi su zamka. Ukoliko čovjek previše laže, on ne živi u ljepoti istine. A kako je lijepo biti iskren. U boju ovoga svijeta Bog je na mojoj strani, na strani čovjeka!... Molimo za zagovor svoje arkanđele! Primimo Božji blagoslov i budimo blagoslov jedni drugima“, kazao je župnik. Naposljetku mise predslavitelj je pozvao na molitvu i da budemo očuvani od nesreća, psovke, zlih djela, posvećeni Bogu i njegovu planu.

O ukazanju Božjega vojskovođe prikazanog kipom sv. Mihaela iz Gargana

U brdskom području Gargana, nedaleko od San Giovanni Rotonda, smjestilo se i mjesto Mont Sant’Angelo i poznato svetište sv. Mihaela Arkanđela u koje je jako volio dolaziti i sv. otac Pio. Na uzvisini od 800-tinjak metara nadmorske visine na Monte Garganu nalazi se ulaz u svetište, a put do crkve u špilji vodi preko mramornih stuba. Najkarakterističnije kod ovog svetišta je što je tu špilju-crkvu u 5. stoljeću svojim ukazanjem posvetio sam sv. Mihael. U vremenu između 490. i 495. godine tri puta se ukazao na Monte Garganu. Zapisana predaja kazuje da se posljednje ukazanje sv. Mihaela zbilo 1656. godine, kada je donjom Italijom harala kuga i naočigled ljudske nemoći tadašnji je sipontski biskup proglasio trodnevni post. Onda se na čelu svih svojih klerika, popraćen velikim mnoštvom naroda, uspeo do spilje, s konopom oko vrata, pjevajući psalme i litanije. Tek pošto su biskup i narod tri dana proveli u poniznoj molitvi i pokori, ukazao im se arkanđeo. Narod biva spašen od kuge.

Mihael (u hrvatskim krajevima inačica imena Mihovil), čije ime znači „Tko je kao Bog?“, prema Bibliji je vođa i pobjednik u borbi protiv pobunjenih anđela koje je predvodio Lucifer. Prema liturgijskim tekstovima Mihael je voditelj duša u raj. Često je naslikan kao „vojskovođa nebeske vojske“, okružen drugim anđelima, kako pobjeđuje Sotonu (koji je najčešće prikazan likom zmaja ili kakve zastrašujuće spodobe) i strovaljuje ga u pakao. Mihael se u Svetom pismu spominje pet puta, najviše u Knjizi proroka Daniela, zatim u Poslanici svetog apostola Jude Tadeja i u Knjizi Otkrivenja. Posebno je značajan tekst u Knjizi Otkrivenja (12,7-9): I nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat i anđeli njegovi, ali ne nadvlada. I ne bijaše im više mjesta na nebu. Zbačen je Zmaj veliki, Stara zmija – imenom Đavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi. Molitva zagovorniku sv. Mihaelu učinkovita je zaštita od zlih duhova, a ujedno i jedina egzorcistička molitva koja je dana na uporabu laicima uz dopuštenje Rimokatoličke Crkve. Liturgija ističe trostruku djelatnost arkanđela Mihaela: borac, molitelj i pratitelj. Sv. Mihaela u vjerničkomu puku štujemo kao naslovnika branitelja i zaštitnika vjere i Crkve.

Tekst i fotografija: N. Špoljarić

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08
  • 09