Ispis
Sri4Kol2021

Dar za Crkvu: Mlada misa p. Ivana Junušića u subotu u župnoj crkvi

U našoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku u subotu, 7. kolovoza, u 10.30 sati slavit će mladu misu o. Ivan Junušić, mladomisnik Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i naš župni sin. Novi prezbiter Junušić (rođen 1987. u Osijeku) pripravlja se za mladomisničko slavlje u rodnoj retfalačkoj župi od 2. do 7. kolovoza uz večernje mise u 18.30 sati, a 6. kolovoza u 18 sati mladomisnik će predmoliti svetu krunicu i pod euharistijskim slavljem bit će blagoslov mladomisničkoga ruha. Župnik Ivica Martić poziva župljane na molitvu za o. Ivana i sudjelovanje u euharistijskom slavlju jer „to poseban dan i milost za retfalačku župu koja ove godine slavi 60. godina postojanja“.

Ivan Junušić  je zaređen za đakona u Rimu 6. travnja 2021. godine u crkvi Presvetog Imena Isusova u Rimu (Il Gesù), zajedno s još jedanaestoricom isusovaca iz Međunarodnog kolegija Presvetog Imena Isusova. Zareditelj u Rimu je bio kardinal José Tolentino de Mendonça, arhivar i knjižničar Svete Rimske Crkve. Na blagdan utemeljitelja Družbe, sv. Ignacija Lojolskoga (31. srpnja) Ivan je zaređen za svećenika uz trojicu članova Hrvatske pokrajine Družbe Isusove u Zagrebu, a slavlje ređenja predvodio je zareditelj pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu, na Jordanovcu. Koncelebrirao je provincijal o. Dalibor Renić, uz brojnu isusovačku subraću iz Hrvatske i inozemstva te druge goste svećenike. Ređenja četvorice đakona hrvatski isusovci i suradnici doživljavaju kao poseban Božji dar u jubilarnoj godini svetog Ignacija, koja se obilježava 2021.-2022. godine.

Ivan Junušić je rođen u Osijeku 1987. godine. U Družbu Isusovu stupio je 2013. Prije stupanja u Družbu, nakon završene Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku, postigao je magisterij prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Filozofiju je studirao na Filozofsko-teološkom institutu DI u Zagrebu, a pastoralni praktikum je obavljao u pastoralu mladih pri Rezidenciji Srca Isusova u Zagrebu.

Priredila: N. Špoljarić