Ispis
Uto4Svi2021

S vatrogascima DVD Retfala proslavili smo sv. Florijana

Naša je župa svečanim euharistijskim slavljem u zajedništvu s članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Retfala“ 4. svibnja proslavila blagdan sv. Florijana,  nebeskog zaštitnika vatrogasaca i zaštitnika vjernika od požara. Slavlje je otvoreno procesijom vatrogasaca u svečanim odorama koju je predvodio stjegonoša Zvonko Petrov. Prije večernje mise praćene pjevanjem župljana uz vodstvo Danice Andrašević, vatrogasci su molili krunicu i sudjelovali u pobožnosti sv. Antunu koju je predmolio bogoslov Antun Nikolić.

Uvodeći u misno slavlje, naš je župnik Ivica Martić podsjetio na životopis Florijana (250-304.), rimskoga časnika u vrijeme progonitelja kršćana cara Dioklecijana koji je odbio prinijeti žrtvu poganskim bogovima, „nije želio progoniti kršćane i zbog kršćanske vjere, slušajući zapovijed srca i ljubavi u Kristu“, kazao je Martić, „Florijan je progonjen i mučenički pogubljen 4. svibnja 304. godine“. Štovanje „vojnika vatre“ ima tradiciju i u Retfali te se vatrogasci svom zaštitniku utječu 131 godinu od svoga postojanja.

U propovijedi je župnik je istaknuo kako „Isus s lakoćom prima Očeve zapovijedi i ostavlja mir, drukčiji mir od ovoga svijeta očitovan kroz intenzivno zajedništvo s Bogom i prepoznaju ga samo oni koji ga traže“. „Zapovijed Kristova ima sigurnost u koju se drugi mogu osloniti. Današnji svijet govori o novoj logici bez Božjih zapovijedi. Potrebna je i važna hrabrost pojedinaca za ohrabrenje drugima i život u zajedništvu s Bogom. Na današnji Dan vatrogasaca pred nama je uzor svečeve hrabrosti, sv. Florijan koji je hrabrio mnoge mladiće i djevojke, izložio svoj život za druge i do kraja ostao vjeran Kristu. Molimo njegov zagovor da budemo i mi znak kršćanske hrabrosti i ljubavi! Molimo za hrabrost, da bismo mogli druge ohrabrivati“, kazao je propovjednik. Naposljetku mise Martić je blagoslovio sabrane slavljenike i čestitao vatrogaskinjama i vatrogascima njihov dan uz zahvalnost za srdačnu suradnju DVD Retfala sa župnom zajednicom. Naime, vatrogasci sudjeluju u tijelovskoj procesiji retfalačkim ulicama, čuvari su „Božjeg groba“ u crkvi na Veliku subotu, priređuju godišnji koncert za župljane i svojim sudjelovanjem usvečanjuju župne događaje i slavlje crkvenog goda. Vatrogaskinja Ankica Klobučar je liturgijska čitačica, a Adam Cabadaj predmolitelj je večernje krunice u crkvi prije mise i u župnoj molitvenoj skupini muškaraca „Čuvari saveza sv. Josipa“. DVD Retfala uz zapovjedništvo Stjepana Jurmana i uz predsjedanje Stjepana Klarića okuplja 145 članova, od kojih 31 člana mladeži i 25 vatrogaskinja. I članovi obitelji vatrogasaca redovito su na misama.

Inače, vatrogastvo ima dugu tradiciju u Osijeku pa tako i štovanje sv. Florijana koji se slavi na području djelovanja Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice od 1876. godine i na tzv. Florijanovo vatrogasci misu slave u crkvi i utječu se zaštitniku molitvom. U pandemijsko vrijeme pučko slavlje je izostalo zbog pridržavanja epidemioloških mjera.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić