Pon19Tra2021

Pobožnost Majci Triput Divnoj

Uoči večernje mise, 19. travnja u crkvi je održana molitvena pobožnost „Slavlje Saveza“ između Marije Majke Triput Divne i njezinih župnih štovatelja. U pobožnosti je sudjelovao bogoslov Antun Nikolić te je poslije slavljena misa koju je predvodio župni vikar Matija Aušić, a propovijedao vikar Mario Žigman. Sadržaj duhovnoga čašćenja „Majke Triput Divne, Kraljice i Pobjednice Šenštatske“ svakoga mjeseca se mijenja i pripravlja ga Hrvatska schönstattska obitelj.

Članovi marijanskoga pokreta donijeli su blagoslovljenu „hodočasničku kapelicu s Gospinom slikom s Isusom u naručju“ koja je hodočastila u kućnoj Crkvi – u obiteljima i domovima župljana, te je crkvi obnovljen savez ljubavi sa Gospom. Ana Bikić, voditeljica župskoga pokreta podružnice Retfala VI - Osijek, nakon zajedničke marijanske pjesme, otvorila je „Slavlje Saveza“ predmoleći po obrascu priređenom za travanj, časteći Triput Divnu Majku, Kraljicu i Pobjednicu Schönstattsku! Slavlje 'Jedno srce u Ocu' (lat. Cor Unum in Patre) je proteklo u pjesmi koju je predvodila Danica Andrašević, molitvi, duhovnomu nagovoru, kontemplaciji u tišini, zajednički izgovorenoj 'Pohvali Imenu Božjemu' i pjevanju završne marijanske pjesme. Župljani vjerni Gospi hodočasnici za šenštatsku su pobožnost donijeli četiri kapelice na oltar koje su poslije mise odnešene kućama gdje su u obiteljskom pohodu. U župi imamo 45 članova kod kojih Gospa hodočasti po tri dana, a u molitvenom krugu mjesečno sudjeluje deset do petnaest obitelji. Inače, svakog 18. u mjesecu održava se „Slavlje Saveza“ s molitvom predviđenom za taj mjesec.

Slavljenička je večer uvela u misno slavlje kada je propovijedao Mario Žigman te je, nadahnut pročitanim evanđeoskim odlomkom (Dj 6, 8-15), podsjetio na retke o mudrosti sv. Stjepana, prvomučenika, koji i nama biva uzor. Promišljajući o događaju kada je Stjepan pun milosti i snage činio velika čudesa i znamenja u narodu te… svi koji su sjedili u vijeću upriješe pogled u Stjepana te opaziše — lice mu kao u anđela, propovjednik je razložio što znači imati lice kao anđeo, pripominjući da i nama priliči upitati sebe imam li anđeosko lice? Lice kao anđeo zadobiva se u vjeri kada se vjernik hrani Božjom riječju, svetom Euharistijom, hranim Vječnosti, kada traži Božju mudrost suprotstavljajući se zlome i kada se biva u Božjoj pravednosti, poput Isusa koji je molio za svoje progonitelje, i živi u otvorenosti Bogu.    

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08
  • 09
  • 10