Ned28Ožu2021

Križni put u nakanu za obitelji naše župe

Nakon večernjeg euharistijskog slavlja Cvjetnice – Nedjelje muke Gospodnje (28. ožujka) ispred župne crkve održana je pobožnost križnog puta u nakanu za obitelji naše retfalačke župe. „Križni put Sina Josipovog“, priredila je Iva Maričić, katehistica i vjeroučiteljica Zagrebačke nadbiskupije. Tijekom pobožnosti razmatrana je muka i smrt Isusa Krista. Poslije uvodne molitve:

Oče ljubljeni, poslao si nam svoga sina Isusa Krista da nas otkupi od zla i grijeha i omogući nam pristup u tvoje kraljevstvo. Njegov si ljudski život povjerio svome zamjeniku, zemaljskom ocu Josipu, „čovjeku sva-kodnevne, diskretne i skrovite prisutnosti“ koji je „Isusa volio očevim srcem“ ostvarujući tako svoju „neusporedivu ulogu u povijesti spasenja“. Pošalji na nas svoga Svetog Duha da u ovom križnom putu razmatramo odnos Isusa i Josipa te u njemu pronađemo novo nadahnuće za svoje svakodnevne muke i teškoće. Daj da, poput Isusa, naučimo nositi svoje životne križeve i da u svetom Josipu pronađemo „zagovornika, oslonac i vodiča u vrijeme poteškoća. - postaje križnoga puta predmolio je župnik Ivica Martić, dok su se obitelji izmjenjivale držeći križ i svijeće, a u molitvenom zajedništvu župljana sudjelovala je čitajući Danijela Šandor. S moliteljima su bili i župni vikari Mario Žigman i Matija Aušić te bogoslov Antun Nikolić. Križni put je završen molitvom:

Ljubljeni naš nebeski Oče, ovom smo molitvom križnog puta razmatrali muku i smrt Isusa Krista, tvog jedinorođenog sina i sina Josipovog. Ražari u nama ljubav prema svetom Josipu „da nasljedujemo njegove vrline i njegovu revnost“. Pouči nas i vodi da, poput njega, čuvamo Isusa i Mariju kao „najdragocjenije blago“ svoje vjere te se, jednom u vječnosti, sjedinimo s tobom i svima svetima slaveći te bez prestanka.

U Godini sv. Josipa, koju je 8. prosinca 2020. godine proglasio papa Franjo, ovaj je Križni put nastao na temelju apostolskog pisma pape Franje „Patris corde“ (Očinskim srcem) u povodu 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve.

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08