Ispis
Pet26Ožu2021

Duhovna obnova za krizmanike i mlade

U petak, 26. ožujka, održana je duhovna obnova za krizmanike i mlade župe Uzvišenja sv. Križa u Osijeku pod nazivom „Oprost kao novo stvaranje“ koje je predvodio vlč. Mario Žigman. Uvodeći u temu prisjetio se poznate Gibonnijeve pjesme u kojoj kaže: „Moglo bi bit', da je lakše umrit nego ljudima reć: oprosti“ kao i poznate izreke „Griješiti je ljudski, opraštati božanski“. Zbog svoje slomljenosti jer smo povrijeđeni često će nam se učiniti kako je opraštanje utopija, a osveta instinktivna pravednost.

Nezacijeljene rane, frustriranost, bijes i mržnja povlače sa sobom mnoga tjelesna i duhovna oboljenja. Opraštanje ne samo da pomaže onome kome se prašta, već i onome tko prašta jer se oslobađamo ljutnje i okova prošlosti, a nerijetko dolazi do mnogih tjelesnih ozdravljenja. Kada od srca istinski oprostimo tada prošlost ostavljamo u prošlosti. To ne znači da ćemo zaboraviti, jer ne možemo izbrisati svoje sjećanje, već ostavljamo po strani, oslobađamo se okova prošlosti kako bismo nove odnose gradili na novim temeljima. 

A zašto oprostiti? Prvo je zasigurno zbog utjecaja Sotone kojem ne želimo davati uporišta u svome životu. Drugo zbog vlastitog boljitka jer kada smo u svađi mi postajemo robovi te osobe. Da bismo se toga oslobodili potrebno je oprostiti. Treće jer smo svjesni da ni mi nismo savršeni. Nema na ovome svijetu savršene osobe koja je bez grijeha. Ako je meni potreban oprost i ja ga trebam dati drugome. Četvrti razlog je Kristovo praštanje. On je za nas platio otkupninu Bogu. Oprašta nam naš grijeh stoga smo i mi pozvani voditi se njegovim primjerom. Ta rekao nam je: „Besplatno primiste, besplatno dajte“.

U svojem nagovoru, vlč. Žigman dotaknuo se i ključnog pitanja – Kako oprostiti? Teško nam je oprostiti i ljubiti neprijatelja, jer je to iznad naše pale ljudske naravi. Na tome putu mogu nam pomoći neki prijedlozi: Prvo što bismo trebali učiniti na tome putu moliti Gospodina za milost praštanja. Sveti Augustin govori nam o tome kako smo u molitvi poput prosjaka pred Bogom. Doista, u poniznosti srca krije se duhovno oružje protiv svih napasti. Drugo što je potrebno jest da donesemo čvrstu odluku da želimo oprostiti i da se ne želimo osvetiti. Treće na tome putu što nam može pomoći jest da to izreknemo Bogu u skrovitosti, ali potom i toj osobi. Četvrti korak na putu praštanja je spremnost više puta oprostiti. Božja milost nije slijepa ulica, već dvosmjerna. Isus nam i u ovoj situaciji govori da budemo milosrdni kao njegov Otac. Oponašajmo Boga u činjenju milosrđa kako bismo zadobili Njegovo beskrajno milosrđe.

Kada nam je teško podignimo svoj pogled prema križu. U njemu je snaga oprosta. Gledajmo, slušajmo, meditirajmo i molimo nad Isusovim posljednjim riječima: Oče, oprosti im jer ne znaju što čine koje slamaju naše okorjelo srce.

Nakon nagovora o oprostu uslijedio je drugi nagovor o sakramentu Pomirenja ili sakramentu radosti. Cijelo nebo se raduje pri samoj našoj odluci na ovaj čin. Bog te gleda očima ljubavi koje se raduju zbog oprosta kojeg si odlučio prihvatiti. Nemojmo razmišljati što će o nama misliti svećenik koji nas ispovijeda jer je i on u radosti što dolaziš. Zamisli, cijelo nebo se raduje – da, zbog tebe!

Uslijedilo je euharistijsko klanjanje te mogućnost za sakrament pomirenja gdje su se mnogi mladi odazvali.

Lucija Kuleš