Sub20Ožu2021

Krizmanici naše župe putem YouTube-a na XV. Križnom putu za mlade

Ovogodišnji krizmanici naše župe sa svojim katehetom Matijom Aušićem, župnim vikarom, sudjelovali su 20. ožujka u XV. nadbiskupijskom križnom putu za mlade, pod geslom Milosrdan je i milostiv Gospodin (Ps 103,8), prateći u župnoj crkvi prijenos programa na YouTube kanalu Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U duhovnom zajedništvu sa nazočnima u Centru za duhovne obnove Božje milosrđe na Ovčari uživo su od 16 sati poslušali katehezu nadbiskupa đakovačko-osječkog mons. Đure Hranića na temu Zašto Bog ne odgovara na našu patnju? Potom su poslušali pomoćnoga biskupa đakovačko-osječkog mons. Ivana Ćurića i angažirano sudjelovali u pobožnosti „Križnog puta milosrđa“.

Mladi su prethodno upoznati s web izdanjem pobožnosti križnog puta (dostupan na poveznici internetske stranice Nadbiskupije) uz uvod nadbiskupijskog povjerenika za pastoral mladih Marija Žigmana, studentskog kapelana u Osijeku i retfalačkog župnog vikara, koji je mladima poručio: „Zajedno s mnoštvom započinješ križni put – put života koji te vodi do Uskrsnuća. Križni put težak je i naporan, traži žrtvu i odricanje, ali ako na taj put ideš s Isusom – on postaje slatki jaram i lako breme (Mt 11,30) koje te dovodi do Boga – Onoga koji je milosrdan i milostiv (Ps 103,8). Božje milosrđe uvjet je našega spasenja. Sam Bog, koji i danas živi u svojoj Crkvi, dolazi k čovjeku kako bi s njim podijelio svaki trenutak njegova života; nikada čovjeka ne osuđuje nego ga podiže. On danas, na ovom križnom putu, želi s tobom prolaziti kroz tvoju tjeskobu, patnju i muku, jednako kao i kroz radost, ljubav i nadu koju nosiš u srcu. Želi suosjećati s tobom, dati ti svoju blizinu i prisutnost – koja izlijeva u tvoje srce snagu Njegova milosrđa. Neka ovaj današnji hod bude tvoj hod do iskustva milosrđa koje je jače od svakoga grijeha. Otvori se susretu s Bogom u sakramentu pomirenja – koji te potiče na promjenu. Neka ovaj hod ne bude još jedan u nizu, koji će te samo izmoriti, a tvoju dušu ostaviti praznu. Neka ovaj hod bude tvoj susret s Bogom koji te treba i traži, koji te poziva da činiš konkretna djela milosrđa i na taj način svjedočiš Njegovu prisutnost u suvremenom svijetu.“

Tekst i fotografija: N. Špoljarić

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08