Ispis
Sri3Ožu2021

Duhovna obnova o Isusovoj školi ljubavi i služenja

Župni ciklus „Korizmene srijede“ nastavljen je 3. ožujka kada je, uz večernju misu, duhovnu obnovu održao Dejan Bubalo, župnik župe Rođenja BDM u Višnjevcu. Nakon križnoga puta koji su predvodili župni čitači i bogoslov Antun Nikolić, misu je predvodio gostujući župnik, a suslavio naš župnik Ivica Martić.

Uvodeći u misno slavlje, predsjedatelj je podsjetio kako je svaka misa susret sa živim Isusom te je propovijedi aktualizirao poruke „Isusove škole ljubavi i služenja“, utemeljene u novozavjetnom odlomku (Mt 20, 17-28), zaključujući: „Natječite se u služenju, ljubavi, u radosnom izvršavanju vlastitih dužnosti, a ne u vlasti i u časti. Isusov su primjer služenja prihvatili sv. Jakov i sv. Ivan. Vjerniče i vjernico, ako već tražiš i želiš nešto od Boga, prihvati ono što on od tebe traži! Bog ti to neće nikada zaboraviti – i vratit će i platiti. Samo ne reci da ne znaš što Bog od tebe traži.“

Budite ministranti, a ne ministri!

Uspoređujući događaj o posebnoj povlastici koju majka Zebedejevih sinova od Isusa traži za svoje sinove Jakova i Ivana u Isusovu kraljevstvu u odnosu na ostale apostole (u kojima ova zamolba izaziva zavist), propovjednik je tu situaciju usporedio s obrascem suvremenoga ponašanja kada se za pojedinca traži posebna prednost, zaštita i pomoć utjecajne osobe (ili stranke) u karijeri, pokroviteljstvo i povlastice u raznim životnim situacijama s ciljem ostvarenja osobne koristi „preko veze“, protekcije i mimo propisa.

„Ova se priča i dan danas ponavlja samo u drukčijem obliku. Koliko je puta svatko od nas izrazio želju na osnovi svojih služiteljskih godina i požrtvovnosti, svog iskustva, rada, mučeništva u prošlosti, da mu se po mogućnosti i 'zaslugama' ustupi i udijeli kakvo bolje mjesto ili bolji položaj, bolji dio? Pa i više, po svijetlom apostolskom uzoru, i mi upregnemo, zaposlimo svoju 'majku', školskog kolegu ili nekoga od rodbine, prijatelja i znanaca da nas zagovara, preporuči ili provuče kroz uši odgovornima naše skromne i opravdane poglede, izrazite kvalitete za neke službe, poslove, povlastice ili kakve nagrade i privilegije. Redovito se događa da svi želimo odmah i preko reda urede, fotelje i povlastice, umjesto da se svom snagom, poput nekih, prihvatimo onoga mjesta i položaja koji možda nije najboljji i najidealniji… Možemo se čuditi apostolima na njihovim ljudskim težnjama i željama, iako su naše, možda, jače i neurednije, samo što se nad svojim vlastitima mnogo ne sablažnjavamo i ne zaprepašćujemo“, kazao je Bubalo ukazujući na Isusovo postupanje u kojemu se savršeno pokorava svom nebeskom Ocu, ne pripisujući sebi Očevo da bi ispunio ambicije za prvim mjestom kojega od apostola. „Kada je Isus dozvao i ostale apostole, smirujući napetosti, poučio ih je i dao pouke iz svoje škole ljubavi i služenja koje vrijede i za nas danas. Što nama Isus poručuje? 'Budite sluge i sluškinje, a ne prinčevi i princeze; budite ministranti, a ne ministri; služi drugima, a ne da tebi služe; nasljedujte i učite se poniznosti jedino od svog učitelja, Isusa; budite najmanji pa ćete biti najveći; okanite se lažne ambicije i nekorektne konkurencije! Natječite se u služenju, ljubavi, u radosnom izvršavanju vlastitih dužnosti, a ne u vlasti i u časti.' Isusov su primjer služenja prihvatili sv. Jakov i sv. Ivan. Vjerniče i vjernico, ako već tražiš i želiš nešto od Boga, prihvati ono što on od tebe traži! Bog ti to neće nikada zaboraviti – i vratit će i platiti. Samo ne reci da ne znaš što Bog od tebe traži“, zaključio je Bubalo.

Naposljetku mise naš je župnik Ivica kazao kako je vrijeme korizme najljepše za živjeti duhovno iskustvo s Isusom, posebno svečano, pobožnije i nadahnutije te nas korizmeni susreti na osobit način pripravljaju za najveći blagdan Uskrsnuća. Također župnik je zahvalio propovjedniku za korizmeno gostovanje pripominjući kako s njim ima lijepu prijateljsku suradnju kroz ostvarene susrete.

I ove je srijede poslije mise održana pobožnost „Devet srijeda sv. Josipu“, kao duhovna priprava za svečano slavlje spomendana Isusova poočima u Godini sv. Josipa. Pobožnost je predvodio bogoslov Antun Nikolić.

Zabilježila: Nevenka Špoljarić