Ispis
Čet18Velj2021

Mjesečna pobožnost Slavlja Saveza štovatelja i Majke Triput Divne

Uoči večernje mise, na Dan hodočasničke Gospe, 18. veljače u župnoj crkvi je održana mjesečna pobožnost „Slavlje Saveza“ između Marije Majke Triput Divne i njezinih župnih štovatelja koje je proteklo u molitvi i pjesmi. Sadržaj duhovnoga čašćenja „Majke Triput Divne, Kraljice i Pobjednice Šenštatske“ svakoga mjeseca se mijenja i pripravlja ga Hrvatska schönstattska obitelj (HŠO je laički apostolski pokret marijanskog karaktera, dio je međunarodnoga).

Svakog 18-og u mjesecu članovi marijanskoga pokreta donose blagoslovljenu „hodočasničku kapelicu s Gospinom slikom s Isusom u naručju“ koja je do tada hodočastila u kućnoj Crkvi – u obiteljima i domovima župljana, te u župnoj crkvi obnavljaju svoj savez ljubavi sa Gospom. Ana Bikić voditeljica je župskoga pokreta podružnice Retfala VI -Osijek, i, nakon zajedničke pjesme, otvorila je „Slavlje Saveza“ predmoleći po obrascu priređenom za veljaču Triput Divna Majko, Kraljice i Pobjednice Schönstattska! Dolazimo k tebi. Gledamo te i pozdravljamo te. Ti gledaš nas. Radujem se što si tu i što nas gledaš jer ti nisi samo Isusova Majka, ti si i naša Majka. Trebamo te…“ Započeto u 18 sati slavlje 'Jedno srce u Ocu' (lat. Cor Unum in Patre) je proteklo u pjesmi, molitvi, duhovnomu nagovoru, kontemplaciji, zajednički izgovorenoj 'Pohvali Imenu Božjemu' i pjevanju završne pjesme 'Milosti je čas'. I naši župljani vjerni Gospi hodočasnici u šenštatskoj pobožnosti stavili su tijekom slavlja četiri kapelice na oltar koje su poslije mise odnešene u obitelji.

Kakva je to nova pobožnost u našoj župnoj crkvi?

„U studenom 2019. godine u našoj župi započinje akcija Hodočasničke Gospe. Počeli smo s jednom kapelicom i petnaest članova. A za mjesec dana stižu nam još dvije kapelice jer se broj Gospinih štovatelja povećao. U ožujku 2020. dolazi nam još jedna kapelica i trenutno imamo 45 članova kod kojih Gospa hodočasti po tri dana. U molitvenom krugu mjesečno sudjeluje deset do petnaest obitelji. Svakoga 18. u mjesecu je „Slavlje Saveza“ s molitvom predviđenom za taj mjesec. Inače, molitvu predvodi naš župnik Ivica Martić i mi smo mu zbog toga zahvalni, a on je zapravo i osnivač našeg župskog šenštatskog pokreta“, pojašnjava Ana Bikić, zauzeta župna suradnica i voditeljica župne retfalačke podružnice u Osijeku, domećući kako joj je poznato da „Slavlja Saveza“ sa Hodočasničkom Gospom imaju i župe na Jugu II, u Tenji, Višnjevci i Josipovcu.

Naši su župni molitelji pohodili su sa župnikom  Schönstattsko Svetište  u Ivanovcima pokraj Valpova (filijala župe Gospe Snježne u Harkanovcima) imenovano Svetište Triput Divne Majke, Kraljice i Pobjednice Schönstattske, koje je drugo u Hrvatskoj nakon Male Subotice. Svetište je 15. rujna 2018. (na 50. obljetnicu smrti o. J. Kentenicha, utemeljitelja 'Saveza ljubavi') posvetio đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. Đuro Hranić, u zajedništvu s nadbiskupom u miru mons. Marinom Srakićem i dvadesetak svećenika. U župnomu hodočašću župnik Martić je potaknuo „da budemo poput Marije koja je bila prva pokaznica, prvo svetohranište“.

Inače, duhovnost po Mariji do Isusa naši župni molitelji apostolat prakticiraju uključenošću u Pučki i hodočasnički pokret – Akcija hodočasničke Gospe (4. krug u strukturi Schönstattskog pokreta) u Hrvatskoj schönstattskoj obitelji (vidi: https://www.hso.hr/ ). Na hrvatskoj razini članovi pokreta su organizirani u 50 lokalnih zajednica, koje održavaju mjesečno pobožnost „Slavlje saveza“ i djeluju u pet grana koje se nazivaju: liga obitelji, liga majki, liga neudatih žena, liga djevojaka i liga svećenika. Predviđene su aktivnosti pokreta, primjerice, duhovne vježbe, dani hodočašća, nacionalni susret voditelja, obljetnica svetišta u Maloj Subotici/Ivanovcima, godišnji susret HŠO i dani Hodočasničke Gospe. Važno čkanstvu je: samoposvećenje u svakidašnjici i apostolat koji svaki član vrši u svojoj lokalnoj sredini (u obitelji, na poslu), u Crkvi i u društvu.

Samo ime Triput Divna ima teološko utemeljenje: Marija je divna kao Majka Boga, Majka Spasitelja i Majka spašenih. Triput Divna Majka poklanja posebno tri milosti: milost duševnog udomljenja, milost duhovne preobrazbe i milost apostolskog poslanja. Gospina slika potječe iz Schönstattskog svetišta koje je simbolizirano okvirom slike i nosi ime „Majka Triput Divna, Kraljica i Pobjednica Schönstattska“.

Smisao molitvenoga kruga akcije Hodočasničke Gospe je u našoj vjeri da Krist dolazi preko Marije u naš život, naš dom i mi ih ugošćujemo.

„U Savezu ljubavi Marija se daruje u cijelosti. Tko god joj preda sebe i svoj život, svoju ljubav i patnju, molitvu i rad, svoju zahvalnost i povjerenje, uspjehe i neuspjehe, iskusit će milost koju samo Majka Isusova i naša pruža onima koji ju štuju“, promišlja Ana Bikić. Govoreći o tom duhovnom druženju svjedoci ističu kako se puno toga može dogoditi: radosna molitva, skrušena ispovijed, blagi zagovor ili meditacija, kada se u tišini osluškuju želje 'Gostiju'… I promjene stižu, vidljive u otvorenijem obiteljskom razgovoru, u molitvi jednih za druge i u zajedničkoj molitvi.

Pater Christoph duhovnik je schönstattskog pokreta u Hrvatskoj. Osnivač otac Joseph Kentenich bio je uvjeren da budućnost Crkve leži u domovima i obiteljima jer „tu mogu rasti oaze ljubavi, povjerenja i radosti, čime se ostvaruje kultura ljubavi trećeg tisućljeća“. Obitelji i pojedinci pozvani su prepoznati „kućnu Crkvu“ u svojem kršćanskom identitetu i življenju katoličke vjere.

Nevenka Špoljarić