Pet28Velj2020

Susret članova Schonstattskog pokreta sa s. Ramonom

Nakon svete mise u petak, 28. Veljače 2020. g. u našoj je župnoj dvorani održan susret članova Schonstattskog pokreta i svih zainteresiranih sa s. M. Ramonom  Schneider. U ime župljana pozdravio ju je i zaželio dobrodošlicu u našu župu, naš župni vikar Božidar Nađ.

Schoenstattski pokret u našoj je župi utemeljen nakon posjeta patera Chrisopha Horna, voditelja tog pokreta 14.  listopada 2019. g. Zasad ima 30-ak članova, koji primaju hodočasničku gospu u svoje obitelji.

Na početku susreta  s. M. Ramona Schneider predstavila se okupljenima, rekavši kako je ona članica Schonstattskih Marijinih sestara i jedna od voditeljica Schonstattskog pokreta. Doznali smo kako je u Hrvatsku došla još 2005. g. U međuvremenu je naučila i naš jezik kako bi se lakše sporazumijevala s vjernicima. Prije mjesec dana stigla je opet u Hrvatsku i namjerava ostati do iza Uskrsa.  Drago joj je, kaže, da u Hrvatskoj postoje 2 Schoenstattska svetišta  i to u Maloj Subotici, nedaleko Čakovca i drugo, puno bliže nama, u Ivanovcima, župa Harkanovci, nedaleko Valpova. Istaknula je kako je svetište u Ivanovcima otvoreno svaki dan. U zimsko vrijeme od 18 do 19 sati, a u ljetnom vremenu od 19 do 20 sati. U tom vremenu po jedna duhovna zajednica iz okolice ima molitvu. Nedjeljom je svetište otvoreno poslije podne od 14 do 18 sati.
Govorila je o počecima Schoenstattskog pokreta utemeljenog 1914. g., dosad raširenog u 40 zemalja svijeta. Hodočasnička gospa, odnosno Majka triput divna, želi ući u svaki dom. Cilj je hodočasničko svetište doživjeti kao posjet i susret Majke Božje u našim kućama. Apostolat želi približiti Majku Suotkupiteljicu njezinoj dječici i poslušno joj pomoći u njezinoj ulozi Posrednice, Odgojiteljice, Zagovornice, Braniteljice. Sestra Ramona pripremila je temu za duhovni nagovor ali i slike svetišta kako bi ih pokazala i upoznala okupljene vjernike s pokretom, svetištem i apostolatima, posebice zato što je pokret u našoj župi kratko vrijeme (3 i pol mjeseca). Također, upoznala je naše župljane s Božjim okom i značenjem simbola Boga Oca , te kako je sve to kroz Schonstattskku povijest išlo. Za Schonstatt simbol Očevog oka znači: s Marijom u ruci doći do Isusa i do Boga Oca i voditi i druge, čak cijeli svijet do Boga Oca. Inače, Očevo je oko 27. 2. 2020. stiglo u Svetište u Ivanovcima i pozdravljeno je tijekom klanjanja pred Presvetim. U Svetište u Ivanovcima planira ići i naša župna zajednica, posebice članovi duhovne zajednice koja prima Gospu triput divnu u svoje obitelji.

Tekst i foto: ZUSK