Ned14Tra2019

Cvjetnica u našoj župi

Na svetim misama u nedjelju, 14. travnja 2019. g. u našoj su župi blagoslovljene maslinove grančice i tako smo Cvjetnicom – Nedjeljom Muke Gospodnje, ušli u Veliki tjedan. Muku Gospodina našega Isusa Krista po Luki pjevao je mješoviti zbor naše župe, pod vodstvom s. Samuele Markanović i uz orguljašku pratnju Josipa Blaževića. Solisti su, uz našeg đakona Filipa Sertića bili: Benedikt Stjepanović, Ivan Bošnjak, Stjepan Rudinski, Marko Vrček, Josip Blažević i Marija Papratović.

Misno je slavlje predvodio naš žuni vikar Božidar Nađ koji je u propovijedi, među ostalim rekao: “Slušajući mnogobrojne psovke i druge teške grijehe, koje svećenici imaju prigodu na poseban način ovih dana slušati u ispovijedi, razmislimo koliko i sami takvim pogrdama Krista bičujemo, pljujemo i ponižavamo? Ne tamo netko drugi, nego upravo svaki od nas ponaosob. I što je najžalosnije to činimo istim ustima kojima molimo za pomoć i blagoslov. Istim rukama koje uzdižemo k nebu za pomoć. Grijehom se zagađujemo ubijajući život u sebi i drugima. Ovo nam je prigoda da se ispitamo, kakav je naš stvarni odnos prema Bogu, njegovu imenu, muci, krvi, Majci Mariji, svecima, prema drugima i nama samima. Mladi u dubini svoga bića iskreno traže istinu, istinske odgovore na životna pitanja, uzore i smisao, ai ne povode li se u negativnomu i previše za starijima? Nismo li često licemjeri i lašci?

Naš se život neprestano odvija između Cvjetnice i Muke.

Danas je Hosana, sutra Raspni!

danas ljubav, sutra mržnja,

danas vjernost, sutra izdaja..

danas sve, sutra ništa.

 

Obiteljski Križni put

U 20 sati na Cvjetnicu (14. 4. 2019.) održan je, treću godinu zaredom, Križni put s lampionima ispred križa naše župne crkve. Križ su, po postajama, nosile naše retfalačke obitelji: Šperanda, Pejić, Marijanović, Marojević, Jurković, Rack, Abičić, Pavičić, Kuleš, Vujić i Pavić.

Pobožnost “Križnog puta oca i majke” vodio je naš župnik Ivica Martić, zajedno sa župnim vikarima Božidarom Nađem i Robertom Djossouom, te đakonom Filipom Sertićem.

“Kroz ove dane Velikoga tjedna neka se u nama još snažnije rodi želja da slijedimo Gospodina i da na tom putu budemo hrabri jer gledamo kao i on, Oca. Živimo od molitve i od Boga, pouzdajući se kad dođu lijepi i teški trenuci, da nikada nismo sami.” rekao je na kraju Križnoga puta župnik Martić.

          

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.