Ispis
Sub4Svi2019

Proslava sv. Florijana

U našoj je župi u subotu, 4. svibnja 2019. g. proslavljen dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, pod svetom misom u 18 sati. Na misi su bili nazočni pripadnici DVD-a Retfala.

Govoreći  o svetom Florijanu, koji se žrtvovao za Krista i zajedništvu koje je prijeko potrebno u svakom društvu,  župnik Ivica Martić u propovijedi je, među ostalim rekao: „Mi želimo danas s tom odvažnošću voditi računa o našem zajedništvu.

Jako je lijepo vidjeti vatrogasce kad su oni zajedno. Jako je lijepo kad postoji netko tko je zapovjednik, kada postoji netko tko je autoritet, tko objedinjuje njihove misli i koji postaje na neki način, princip zajedništva. Jako je važno da poštujemo starije, da poštujemo nečije iskustvo, ne samo radi pojedine osobe, već je to važno kako bi neko društvo uopće moglo funkcionirati. Mi cijenimo ono što Bog po osobama, što Bog čini za naše zajedništvu po određenim službama koju daje pojedincima i zajednici. Vaša služba je u društvu ne samo protokol i ukras nekog grada i mjesta, već nosite i dio odgovornosti, da ono što ste obećali, pa i po cijenu vlastitog života.  To je doista hrabrost i odlučnost, a u isto vrijeme je znak da smo zreli i spremni biti ljudi koji stoje iza svoje riječi.“

„Sveti Florijan žrtvovao se za druge. To od nas treba i naša zajednica, a sigurno i crkva da budemo spremni ne samo u pastoralnom smislu već da budemo spremni žrtvovati svoj život za druge“ rekao je župnik Ivica Martić čestitajući našim vatrogascima njihov dan.

Nakon svete mise vatrogasci su se u procesiji uputili ulicama Retfale do svog sjedišta, gdje je položen vijenac i zapaljena svijeća kod kipa sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Potom su blagoslovljeni novi prostori DVD-a Retfala i održano prigodno druženje. Predsjednik DVD-a Retfala, Stjepan Klarić posebno je zahvalio  župniku i župnom vikaru, te svima koji su se odazvali na svetu  misu i posvetu prostorija, te tako uveličali njihov dan i proslavu zaštitnika vatrogasaca, sv. Florijana.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.