Ispis
Sub6Tra2019

Hodočašće u Sloveniju

Šestoga dana mjeseca travnja, tridesetak naših župljana u pratnji našega župnoga vikara te pod stručnim vodstvom vodiča Ivana Glavaša, zaputilo se u na hodočašće u Sloveniju. Prva stanica našega puta bio je grad Bled te njegov najpoznatiji dio – jezero. Nakon upoznavanja sa poviješću mjesta i jezera, dio hodočasnika zaputio se prema starome gradu na stijeni iznad jezera, a dio, brodićem, prema Bledskom otoku, jedinom otoku u čitavoj Sloveniji. Na istome se nalazi crkva Marijina Uznesenja.

Prva zidana crkva sagrađena je u romaničkom stilu, a blagoslovljena je 1142. Sredinom 15. stoljeća iznova je izgrađena u gotičkom stilu, da bi već 1509. bila teško oštećena u potresu. Temeljito je obnovljena u baroknom stilu, a iz prethodne, gotičke crkve preostali su samo drvena statua Djevice Marije i freske u krstionici. Tada je crkvica dobila novu krstionicu i glavni oltar, ali i prepoznatljivi toranj sa zvonikom. No, stanovnici Bleda i okolice često su se morali nositi s potresima i njihovim teškim posljedicama, pa je tako krajem 17. stoljeća crkva opet renovirana, a oblik dobiven tom restauracijom zadržan je do danas.

Posebna je atrakcija 'Zvono želja', koje je padovanski umjetnik izlio još 1534. godine. Prema legendi, u Bledskom dvorcu u to je vrijeme živjela mlada udovica Poliksena. Neutješna zbog gubitka muža, skupila je sve svoje zlato i srebro i dala ga za izradu zvona. Tijekom njegovog prenošenja na otok, brod je zahvatilo nevrijeme i zvono je potonulo. Još tužnija zbog ovog nesretnog događaja, Poliksena se zaputila u Rim i ondje primila zavjete u samostanu. Nakon njene smrti, papa je na Bledski otok poslao novo zvono, koje se i danas koristi. Kažu da se staro zvono još uvijek čuje iz dubina jezera za mirnih i tihih noći, a da će se svakome tko povuče i pozvoni novim zvonom ostvariti zaželjena želja.

Nakon šetnje te uživanja u poznatoj Blejskoj kremnoj rezini (bledska kremšnita) zaputili smo se prema Ljubljani u kojoj smo prenoćili. Sljedećega jutra zaputili smo se u centar Ljubljane gdje smo slavili svetu misu u Ljubljanskoj katedrali posvećenoj sv. Nikoli. Istu su izgradili Austrijanci, a krase ju dva tornja te kupola. Inače, ovo je bila prva crkva u Sloveniji sa kupolom. Katedrala je vrlo bogato, ali skladno ukrašena, a osim glavnoga oltara, resi ju još 7 pomoćnih oltara. Okrijepljeni euharistijskim otajstvima, krenuli smo u istraživanje i upoznavanje grada. Između ostalog, upoznali smo tada povijest ljubljanskog zmaja, Tromostovlje – tri mosta preko rijeke Ljubljanice, franjevačku crkvu Marijina Navještenja te mnoge druge znamenitosti. Zatim smo se uspinjačom zaputili prema starome gradu koji se nadvio nad današnju slovensku metropolu. Nakon upoznavanja sa poviješću te uživanja u panoramskome pogledu, nastavili smo sa upoznavanjem grada, druženju te kušanju domaćih i stranih delicija.

U popodnevnim satima, zaputili smo se prema Slavonskoj metropoli ugodno iznenađeni ljepotom te ugođajem ovoga grada. Zahvalni Gospodinu na ovome hodočašću, rado ćemo se prisjećati ovoga puta još dugo vremena.

Više fotografija u Fotogaleriji.