Ned20Sij2019

Prijenos mise na HTV 1

Prvi put u povijesti naše župe Uzvišenja svetog Križa u nedjelju 20. siječnja 2019. godine Hrvatska je radio televizija na svom I programu izravno prenosila svečano euharistijsko slavlje iz naše župe. Misno slavlje predvodio je naš župnik Ivica Martić u koncelebraciji s župnim vikarima Božidarom Nađ i Robertom Djossou, te đakonom Filipom Sertić.

“Draga braćo i sestre, dragi gledatelji! Današnje nam evanđelje govori o dvije svadbe. Prva je svadba nepoznatih mladenaca na koju su bili pozvani Isusovi učenici, Marija i sam Isus. A druga svadba ili savez, jest svadba zaručnika Krista i nas, zajednice vjernika njegove Crkve, kao zaručnice” – rekao je na početku svoje nadahnute propovijedi naš župnik Ivica Martić. “Evanđelje uvijek ima odjek u onu stvarnost koja nas raduje, koja se dogodila i onu stvarnost koja se prenosi nama, koja je  povezana sa svakim ponaosob. U prvoj svadbi dolazi do nedostatka vina. Zašto je došlo do toga? Očito da oni koji su  dolazili na svadbu nisu donijeli dovoljno darova. U Isusovo vrijeme svadba je trajala nekoliko dana. I što su uzvanici nosili? Nosili su hranu, piće, naravno i vino i oni bi od toga blagovali i pili za vrijeme svadbene svečanosti. O čemu govori ova svadba? Da su uzvanici bili škrti, nisu dovoljno donijeli ili da nisu bili velikodušni. Čega nedostaje u drugoj svadbi? Nama, koji smo pozvani na gozbu i koji zaboravimo da smo mi, dok smo u ovom životu i dok nas je Bog pozvao uopće u život, da smo i mi  na gozbi. Čega nam najviše nedostaje? Vidimo u susretima jedni s drugima: nedostaje nam radosti, previše smo zabrinuti, zbog naše sebičnosti, jer mi hoćemo da život bude po našem. I kada nije tako kako smo si mi zamislili, što činimo? Mi odbijamo biti sretni! “Ja ne želim biti sretan, dok ne dobijem to ili to; ili dok ne doživim ili postanem to i to!” Lijepo veli sv. Augustin: ništa se u našem životu ne događa bez Boga.  Ili je nešto sam pokrenuo u našem životu ili je dopustio da se događa, ali ništa se ne događa bez Njega. A kolike tjeskobe i časove kroz koje smo prošli i u kojima smo se osjećali  zašto to? Kao da Bog ne zna. Sve što se događa , događa se s Božjim znanjem i vodi prema nekom dobru i to ne samo prema općem, već i našem, osobnom dobru” rekao je među ostalim, naš župnik Ivica Martić, u propovijedi tijekom mise, koju je prenosio HRT.

Misno su slavlje glazbeno animirali naši zborovi: Mješoviti zbor pod vodstvom časne sestre Samuele Markanović i Zbor mladih pod vodstvom Adrijane Zetović, uz orguljašku pratnju Josipa Blaževića.

Nedjeljno je misno slavlje tako, uz nazočne župljane, moglo vidjeti višemilijunsko gledateljstvo u izravnom televizijskom prijenosu koje je uredio Dragutin Siladi, uz redateljsku palicu Davora Bobića – Bubija, te još 30-ak djelatnika HTV-a. Prije same svete mise, u 9 sati i 50 minuta gledatelji su mogli vidjeti prigodnu reportažu o župi i zajednici koju je pripremila Renata Ostović i njezini kolege  iz HRT - TV Centra Osijek.

Prijenos svete mise putem HRT-a važan je događaj, ne samo za našu župnu zajednicu nego i za one stare, bolesne i nemoćne članove crkve koji nisu u mogućnosti biti nazočni na nedjeljnim misama u svojim župama.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.

Video zapisi u Video sadržaju.