Pet28Pro2018

Blagdan Nevine dječice i Božićni koncert DVD Retfala

Na blagdan Nevine dječice, večernju je svetu misu predvodio naš bivši župni vikar vlč. Domagoj Lacković, koji je sada tajnik nadbiskupijskoga ordinarijata u Đakovu. Na početku mise prisjetili smo se tragično preminule djece i mladeži iz naše župe, koji su nas prerano napustili.

„U izvješću kojeg smo čuli nema nimalo božićne radosti, mira, spokoja ili čarolije. Naprotiv, imamo pobijene, imamo ubojstvo djece i plač, naricanje majki. Ima li išta strašnije ga i danas od toga?“ upitao se u propovijedi  vlč. Lacković, te dodao: „Krist je rekao „svijet će vas mrziti“. Krist je obećao križ onima koji će biti opečaćeni njegovim krštenjem. Ti su mališani umrli za kralja kojega nikada nisu upoznali. Kao mali jaganjci umrli su za Janje, kao prototipovi duge procesije mučenika – ova djeca koja se nisu nikada borila, a ipak su okrunjena. Pri obrezanju, Isus je prolijevao svoju krv, a sada njegov dolazak navješćuje prolijevanje krvi drugih zbog njega. Kao što je obrezanje bilo znak Staroga zavjeta, tako će progonstvo biti znak Novog Zavjeta. Sama ulazna vrata u štalu u kojoj je bio rođen, označena su krvlju, kao što je bio prag Židova u Egiptu. Nevini janjci u prošlim su stoljećima krvarili za njega; sada nevina djeca bez ljage, mali ljudski jaganjci, krvare za njega.“ rekao je u svojoj propovijedi vlč. Domagoj Lacković.

Nakon svete mise  Božićni su koncert održali DVD  Retfala i DVD Đakovo. Izveli su splet prigodnih božićnih crkvenih i svjetovnih pjesama,  za što su ih   okupljeni vjernici nagrađivali pljeskom. Puhačkim je orkestrom dirigirao Tomislav Kruljac iz Đakova, a jednu je pjesmu s njima otpjevao Ivan Balen.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.