Uto25Pro2018

Dječja  polnoćka i polnoćka za odrasle

Svetim misama  - polnoćkama u našoj smo župi Uzvišenja svetog Križa dočekali Božić. Dječja polnoćka započela je prigodnim scenskim programom koji su nam izvela djeca osnovnoškolskog uzrasta, a pripremila ih je naša sestra Vianea Pezer. U programu je sudjelovao i dječji zbor pod ravnanjem Marijane Matijević i uz orguljašku pratnju Josipa Blaževića.

 Polnoćka za odrasle započela je prigodnim glazbenim programom koji su zajedno izveli naši zborovi: Mješoviti i Zbor mladih. Naš župni vikar Božidar Nađ otpjevao je „Navještaj Božića“.

„Ako nam ičega nedostaje i ako nam išta fali u životu onda je to u tminama ovoga svijeta i u tminama naših obitelji i našega vlastitoga srca da unesemo Boga. To smo učinili u ulaznoj procesiji, unijeli smo dijete Isusa. Na drugačiji način nama prilazi Bog. Ne onako moćno kako mi zamišljamo već jednostavno, kako bi se mi spustili do one razine jednostavnosti, kako bi shvatili vlastiti život i postojanje ovoga svijeta. Molimo Gospodina da uđe u sve naše praznine, unesimo Boga u svoj život i odrecimo se svega onoga  što Bogu ne pripada, a ne pripada ni nama“ rekao je u uvodnoj riječi naš župnik Ivica Martić, koji je predvodio svečana misna slavlja, u zajedništvu s našim župnim vikarima Božidarom Nađem i Robertom Djossou, te đakonom Filipom Sertićem.

„Primijetio sam da smo mi ljudi koji volimo obećanja. Volimo kad nam netko nešto obeća i onda se čvrsto toga držimo. Jako nas pogodi i razočara kad nas netko iznevjeri kad su u pitanju obećanja“ - rekao je među ostalim, u svojoj propovijedi naš župnik Ivica Martić, te dodao: „Bog nam nudi jedno sasvim novo obećanje. On nam  nudi samoga sebe. I zašto je on došao na svijet? On je došao i njegovo rođenje je bilo zbog jednog drugog rođenja, a to je zbog tvoga i mog rođenja. Zapamti da je Isusovo rođenje bilo zbog tebe i mene,  kako bi pripravio put i tebi i meni, kako bi naše rođenje i naš život izgledao sasvim drugačiji. I nekada mi možda previše očekujemo jedni od drugih i nekad se zbog tog namučimo. Večeras bih htio da svatko od nas prestane previše očekivati od drugih. Večeras jednostavno nemoj više previše očekivati od svog bračnog druga, niti od svoga muža i od svoje žene. Previše očekuješ i onda vaš odnos biva pretežak. Možda  previše očekuješ od svoje djece, pa si možda ljut zbog toga. Možda previše očekuješ ili si očekivao od svojih roditelja pa si zbog toga tužan i nesretan. Večeras se samo okreni prema jednom liku – a to je Bog. Jedino on može opravdati ono što ti nosiš u svome srcu, što od života očekuješ i ono što kao obećano nosiš zapisano u sebi. Jer čim si nezadovoljan, znači da nešto bolje postoji. Ali ne postoji u tebi i u meni, niti u nama ili u svijetu, već postoji u onome Bogu koji se nama nudi kao dijete, jednostavni Bog. Koliko je potrebno da ostanemo bez ičega, u svome srcu i bez ikoga, i da budemo u jednom trenutku večeras siromašni, poput te štalice, kako bi nas mogao pohoditi, jer on dolazi kao siromašni Bog. Bez ikoga i ičega, tako da mi nemamo druge nade, doli one nade koja nam se nudi u ovoj noći“ naglasio je u svojoj propovijedi naš župnik Ivica Martić brojnim okupljenim vjernicima na sv. misama. Svima je zaželio sretan i blagoslovljen Božić uz želju da čuvamo svoje obitelji, jer su one najsvetije mjesto na zemlji.

Nakon svete mise, božićno se ozračje, nastavilo na trgu ispred naše župne crkve, uz kuhano vino, kiflice i kolače koje su ispekle naše vrijedne župljanke, te pjesmu.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.