Ispis
Pet7Pro2018

Devetnica Gospi Osječkoj

U petak, 7. prosinca naša je župna zajednica Uzvišenja Svetog Križa, predvođena našim župnikom Ivicom Martićem i župnim vikarima Božidarom Nađem i Robertom Djossou hodočastila Gospi Osječkoj u Crkvi Sv. Križa u osječkoj Tvrđi i predvodila devetnicu. Nakon krunice uslijedila je sv. misa na početku koje nam je dobrodošlicu izrekao gvardijan franjevačkog samostana fra Ante Perković.

Naime, u crkvi sv. Križa u Tvrđi, koja je među Osječanima poznatija kao crkva sv. Antuna, već se tri stoljeća časti i zaziva Gospa Osječka. Vjernici dolaze Gospi posebno onda kada im je teško, donoseći joj svoje molbe i prošnje, da dobra Majka udijeli svojoj djeci milost i uslišanje. I mi smo zato bili tu, i mi smo hodočasnici jer imamo svojih potreba koje su specifične. Gospi Osječkoj u molitvi se obraćamo i njezinu pomoć tražimo. A kao što je rado uslišavala tijekom stoljeća svoga boravka u Osijeku, tako ona to rado čini i danas.

Početkom prosinca održavaju se devetnice tijekom kojih sve osječke župe hodočaste i mole se čuvarici našega grada.

Svetu je misu predvodio naš župnik, Ivica Martić, koji je u propovijedi među ostalim rekao: „ Radost zahvaća one koje Isus dotakne. Takva radost, da ne mogu šutjeti. Imaš li radosti u sebi? Ako imaš, znači da si pustio Bogu da te dotiče! Same riječi nisu dovoljne, trebaš nešto i učiniti... Zanimljivo je pismo napisao naš poznati vukovarski novinar, koji je nestao na Ovčari, Siniša Glavašević. Kaže on: „Uvijek su mi išli na živce zagrljaji, kad su me grlili, čak i poljubili, smetalo me to. Ali kad je došao rat i kad je bilo teško onda smo itekako živjeli goli, bez odjeće, bez hrane, živjeli smo od zagrljaja, živjeli smo od toga da smo jedni druge držali za ruke, grlili, jer smo se bojali za život i trebali smo jedni druge.“ O, kako su nam potrebne te geste, geste dodira i zagrljaja, naglasio je župnik Martić te nas pozvao da uzmemo za svoj život Marijinu nježnost, Isusovu suosjećajnost i da ne zaboravimo još od večeras vježbati tu gestu.“

Misno je slavlje glazbom animirao naš mješoviti zbor pod vodstvom i uz orguljašku pratnju s. Samuele Markanović.

Pred kraj izmolili smo posvetnu molitvu Gospi Osječkoj, a nakon blagoslova, pobožnost je zaključena zavjetnim ophodom oko oltara.

Tekst i foto: ZUSK

Više fotografija u Fotogaleriji.